CROPIX
UZVRAT ĆE BITI PUSTOLOVINA

SJAJNE VIJESTI ZA DINAMO UOČI PUTA NA NAJVEĆU AVANTURU U SVOJOJ POVIJESTI Umjesto temperaturnog šoka, Modre će dočekati idealni uvjeti

ROSENBORG - DINAMO Modre u utorak u 21 sat čeka uzvratna utakmica playoff-runde Lige prvaka. Mnoštvo je zanimljivih podataka vezano uz gostovanje u Trondheimu.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 26. kolovoz 2019. 09:50

Dinamova će ekspedicija prema Trondheimu krenuti danas oko devet sati charter-letom iz Zagreba, koji će trajati oko tri sata. Navečer će trenirati na stadionu Lerkendal, a prije treninga Nenad Bjelica i Nikola Moro odradit će i službenu press-konferenciju.

Povratak Modrih iz Trondheima odmah je nakon utakmice, dolazak u Zagreb predviđen je u srijedu rano ujutro. Nema puno vremena za gubljenje, jer već je u subotu pred Modrima veliki poljudski derbi.

Inače, Dinamo će ovoga utorka (21.00) četvrti put gostovati u Norveškoj u nekom od UEFA-inih europskih kupova. Sva tri dosadašnja gostovanja Modri su odradili u posljednjih desetak godina. Od Branna su 2007. izgubili u Bergenu 2007. godine, kod Moldea 2015. odigrali 3:3, a dvije godine potom u Skienu s Oddom 0:0. Nema još Dinamo pobjedu u šestoj najvećoj europskoj državi, pokušat će generacija pod vodstvom Nenada Bjelice prekinuti taj crni niz.

Nikad Dinamo u svojoj povijesti nije odigrao službenu europsku natjecateljsku utakmicu na sjevernijoj točki od Trondheima, grada domaćina uzvratnog dvoboja play-off runde Lige prvaka. Norveška je i dosad držala primat, Molde je smješten na 62,73 stupnja sjeverne geografske širine. Trondheim je nešto sjevernije, na 63,43 stupnja, a južnije je čak i Toftir, grad na Farskim Otocima kojim je Dinamo prohujao 1993. godine pod nazivom Croatia. Najsjevernija točka na kojoj je u UEFA-inim natjecanjima ikada igrao neki hrvatski klub jest Tromsö, norveški grad u kojem je trener Branko Tucak u listopadu 1997. potpisao kapitulaciju na klupi Zagreba u stresnoj uzvratnoj utakmici 1. kola Kupa pobjednika kupova nakon produžetka.

Najkraća kopnena ruta do Trondheima iz Zagreba duga je oko 2550 kilometara i da bi se stiglo do tamo automobilom, potrebno je više od jednog cijelog dana neprekidne vožnje. Zrakoplovom se udaljenost smanjuje na otprilike 2000 kilometara, a oni koji se u posljednji trenutak odluče na taj put (polazak iz Zagreba dan prije utakmice, povratak iz Trondheima dan poslije utakmice) avionske karte platit će oko 500 eura, s tim da bi u oba smjera imali po dva presjedanja. Smještaj za dvije noći tih dana može se naći i po 50 eura po osobi.

Temperaturni šok

U Norveškoj dinamovce ipak neće dočekati potpuno drugačije vremenske prilike od onih u Hrvatskoj. Proteklog tjedna, naime, u tom je norveškom gradu temperatura išla ispod deset Celzijevih stupnjeva, ali vrijeme je ovoga puta išlo Modrima na ruku.

Vremenska prognoza kaže da bi sutra uvjeti za igru trebali biti idealni, temperatura između 15 i 20 stupnjeva, vedro i suho.

Prosječna temperatura u kolovozu 2018. godine u Trondheimu je bila tek 13 celzija, a najhladniji dan u osmom mjesecu prošle godine bio je upravo 27. kolovoza, kad se živa spustila na nevjerojatno niska četiri stupnja.

Prognoza DHMZ-a za glavni grad Hrvatske u utorak kaže da će temperatura ići do 30 stupnjeva, ali Modre na kraju u Norveškoj neće dočekati pravi temperaturni šok.

Linker
20. travanj 2024 08:06