Zagrljaj Leovca i vatrogasca Matea
 Damir Krajac / CROPIX
OČEKUJE LIJEPE VIJESTI

SNAŽNA I OHRABRUJUĆA PORUKA IZ UKRAJINE UOČI GOSTOVANJA HRVATSKOG PRVAKA 'Šahtar nije bolji od Dinama. Ne bih se čudio da Oršić zabije i u Harkivu...'

JOSIP PIVARIĆ Bivši dinamovac u kijevskom Dynamu o gostovanju modrog kluba
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 22. listopad 2019. 19:52

Josip Pivarić, nogometaš kijevskog Dinama, najvećeg suparnika Šahtara, kaže nam da Rudari u ukrajinskom prvenstvu djeluje nepobjedivo.

- Da, zaista u ovom trenutku nude sliku nedodirljive momčadi. Eto, sad nas je ždrijeb spojio u osmini finala Kupa, pa ćemo vidjeti kako će ispasti. Želimo im, naravno, nauditi, doći do trijumfa. U prvenstvu zaostajemo dosta bodova, tako da tu nije bajna situacija - veli nam Pivarić u uvodu.

Šahtar se zaista poigrava s ostalima, nitko mu u jedanaest odigranih kola nije uspio oteti niti jedan bod, ukrajinsko prvenstvo je momčad Luisa Castra pretvorila u svoje kućno igralište, gdje se očito dobro zabavlja sa suparnicima. Pitamo ga je li Šahtar zaista tako dobar ili su ostali ukrajinski klubovi, uključujući i njegov, ipak kvalitativno nedorasli za adekvatnu borbu s moćnim klubom iz Donjecka koji igra u Harkivu?

- Neke stvari su im se i poklopile, i u Europi, i u ukrajinskom prvenstvu. Pa, Šahtar je na sreću dobio Atalantu u gostima. Nisu bili uopće bolji od Atalante, a na koncu u sam smiraj utakmice došli su do sva tri boda. Pa čak i u ukrajinskom prvenstvu su dvije ili tri pobjede ostvarili pomalo na sretan način. Recimo, protiv Zorje su gubili 2:0, pa onda sve okrenuli uz veliku pomoć Fortune. Nisu ni sve te utakmice baš lako dobili... Kažem, djeluju ovdje nedodirljivo, ali nisu sve utakmice igrali briljantno. Naravno, kad govorim o sreći, onda su je očito i zaslužili, jer sreća prati hrabre, a Šahtar igra hrabro, po gol više, a imaju i kvalitetu.

Srdjan Vrancic / CROPIX
CROPIX

Velika ulaganja

Naravno, kad se priča o Šahtaru, onda se uglavnom priča o njihovom Brazilcima, Taisonu, Dentinhu, Patricku, Moraesu... Šahtar je brazilsko-ukrajinska kombinacija, dovođenje brazilskih igrača uvijek je bila njihova filozofija. Naravno, i dovođenje našeg - Darija Srne. Bez obzira na sve te Brazilce koje su doveli, najveći i najbolji stranac bio je Hrvat, veliki kapetan Šahtara i Vatrenih, a danas jedan od glavnih ljudi kluba.

- Šahtar je definitivno legija Brazilaca, oni uglavnom dovode njih. S tim da oni jako puno ulažu u mlade Brazilce, dovode ih sa 17 ili 18 godina. I plaćaju za njih ogromne cifre, koje se kreću od 15 do 20 milijuna eura. To su ogromni transferi, ali godinama se pokazuje da je takva klupska politika uspješna, postiže odlične rezultate.

Kako će Dinamo protiv tako jakog suparnika u Harkivu? Mogu li se Modri vratiti u Zagreb nepobijeđeni, uzeti bar bod koji bi mnogo značio u daljem natjecanju u skupini, približio ih europskom proljeću?

Pivarić govori...

- Ja se nadam najboljem! Ali ne sam zbog svojih emocija koje gajim prema Dinamu, nego i kad objektivno razmotrim stvari. Dinamo je u dobroj formi, pokazuje to i HNL-u, a pokazao je i u Europi. Moj bivši klub je jako ozbiljna europska momčad koja se uostalom dobro držala i protiv Manchester Cityja na Etihadu. Modri se danas nikoga ne trebaju plašiti, mogu ravnopravno igrati s momčadima iz Lige prvaka, pobjeđivati ih. To su pokazali onako u pravom svjetlu protiv Atalante. Tako da mogu i protiv Šahtara...

Kaže nam Piva još nešto...

- Vidite koliko Dinamo ima reprezentativaca u raznim nacionalnim selekcijama. I svi oni igraju jako dobro, postižu pogotke, asistiraju, među najboljima su bili i u ovoj posljednjoj akciji nacionalnih vrsta. Osobno poznajem mnogo igrače Dinama i znam da su spremni za velika, djela, da u Harkivu mogu odigrati sjajnu predstavu i presoliti juhu Šahtaru. Vidite kako igra Mislav Oršić? Sjajno, postao je reprezentativac, najbolji je strijelac Dinama, ne bih se čudio da zabije i u Harkivu.

Pivarić će kazati i ovo:

- Evo, da sad ne ispadnem preveliki optimist, malo ću povući ručnu. Neću prognozirati pobjedu Dinama, ali se nadam da će završiti barem neodlučeno! Dinamo se može iz Harkiva vratiti neporažen. Jer, opet to govorim bez emocija, Šahtar nije bolja momčad od Dinama. Njihova jedina prednost je iskustvo igranja Lige prvaka. Stalno su u tom natjecanju. Naravno, može s Dinamu dogoditi neka loša utakmica, onda bi Šahtar bio u prednosti. Međutim, ako Dinamo bude igrao onako standardno dobro kako obično igra, onda se iz Harkiva mogu očekivati lijepe vijesti - zaključio je Pivarić.

Boli me koljeno, ali jednom će doći kraj i tim mukama

Kad ga pitamo o zdravstvenom stanju, Pivarić kaže:

- Malo se mučim... Sad sam opet u stanci od četiri-pet dana. Boli me koljeno, onda moram malo odmoriti. Nažalost, sad je tako. Borba jest, ali jednom mora doći kraj i mojim mukama.

Linker
26. travanj 2024 21:56