Dan Mullan/Getty Images
NEVJEROJATNO ALI ISTINITO

STATISTIKA NIKAD NE LAŽE, TAKO NI U OVOM PODATKU Dinamo je zabio više od čak tri španjolska predstavnika u Ligi prvaka, Petković dobio najviše batina

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 14. prosinac 2019. 09:48

Mislav Oršić istaknuo se kao prvo ime Dinama u šest utakmica u skupini Lige prvaka. U svojoj premijernoj sezoni u tom natjecanju postigao je čak četiri pogotka i dijeli 11. mjesto najboljih strijelaca u natjecanju po skupinama. Prema UEFA-inoj statistici, Oršić je s 11 udaraca izvan okvira vrata, od kojih dva u vratnicu ili gredu, zauzima drugo mjesto po broju takvih udaraca od svih igrača u LP. Prvi je, s 12 pokušaja, Yusuf Yazici iz Lillea. Oršić je i najbolje ocijenjeni igrač Dinama u SN s prosjekom ocjena 6,92.

Odmah ispod njega s prosjekom ocjena 6,83 je Oršićev reprezentativni kolega Dominik Livaković. Primio je 13 pogodaka, samo su petorica vratara u skupinama primila više, no Livaković je i po broju obrana u samom vrhu. Fernando Muslera iz Galatasaraya i Milan Borjan iz Crvene zvezde imali su 35 obrana, a Livaković je sa svoje 23 na šestom mjestu.

Dani Olmo je treći (6,75), a Arijan Ademi četvrti najbolje ocijenjeni dinamovac (6,58). Sa 16 pretrpljenih prekršaja Olmo je na trećem mjestu najčešće fauliranih nogometaša u skupinama Lige prvaka. No jedan je njegov suigrač ispred njega u poretku. Bruno Petković je pretrpio čak 17 prekršaja, manje samo od Marca Verrattija iz Paris SG-a, koji je izborio 19 faulova suparnik. Kako je Petković primao, tako je i davao. Peter Olayinka iz praške Slavije napravio je čak 21 prekršaj, najviše u skupinama, dok je Petković s 14 prekršaja na petom mjestu.

Miralem Pjanić iz Juventusa imao je najviše točnih dodavanja, njih 478, dva više od Ilkaya Gündogana iz Manchester Cityja. Dinamovci su u tom poretku daleko ispod. Najviše točnih dodavanja od igrača Nenada Bjelice imao je Emir Dilaver, 174. Dilaver je uz Livakovića i Olma jedini igrač prvaka Hrvatske koji je odradio maksimalnih 540 minuta, ali i jedan od tek trojice igrača koji su za svoje nastupe u SN imali lošiju prosječnu ocjenu od prolazne šestice. Na dnu je Francois Moubandje, koji je za svoj jedini nastup protiv Cityja u Maksimiru dobio 5,5, a iznad njega Amer Gojak s 5,83 u tri utakmice u kojima je ocijenjen. Dilaverov je prosjek 5,92.

Dinamo je uputio 50 udaraca prema vratima suparnika, manje je tukao tek Galatasaray (47), ali je s deset postignutih golova Bjeličina momčad na visokom 12. mjestu po efikasnosti među sve 32 momčadi u skupinama. Manje od Dinama zabila su čak tri španjolska predstavnika; Barcelona i Valencia (9) te Atletico Madrid (8 golova). Dinamovci su imali najmanje točnih dodavanja (1.481) i najlošiji postotak točnih dodavanja (73 %).

Linker
18. travanj 2024 10:13