Boris Kovačev/Cropix
REZIME PROTEKLOG DESETLJEĆA

STIGLO JEDNO OD NAJVEĆIH PRIZNANJA ZA DINAMO, MODRI PROGLAŠENI APSOLUTNOM ELITOM Hrvatski prvak među deset najboljih klubova u Europi!

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 28. prosinac 2019. 22:02

Kraj godine vrijeme je raznih podvlačenja crta, analiza i statistika. Zanimljivu je tako statistiku ovih dana izbacila UEFA, podvukla je crtu pod čitavo desetljeće u Ligi prvaka, a u tom je društvu i Dinamo našao svoje visoko mjesto.

Dakle, UEFA je izračunala koji su klubovi osvojili najviše bodova u utakmicama Lige prvaka, računajući i pretkola i skupine i drugi krug sve do finala.

Svaka pobjeda nosi tri boda, a remi i pobjeda nakon jedanaesteraca po jedan bod. Iako Modri u skupinama sve do ove sezone nisu bili posebno uspješni, zajedno s utakmicama u pretkolima odigrali su ukupno 80 susreta, imaju 35 pobjeda, 15 remija i 30 poraza te 120 bodova. Što ih svrstava na 10. mjesto te ljestvice desetljeća, sa samo dva boda zaostatka za devetoplasiranim Manchester Unitedom.

Manchester, Engleska, 011019. 
Stadion Etihad. 
UEFA Lige prvaka, skupina C, 2. kolo, 
Manchester City - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: Nenad Bjelica, Josep Guardiola.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovačev/Cropix

Dinamo je ujedno i jedini klub izvan liga Petice među izabranom desetorkom, prvi je Real Madrid (255 bodova), slijede Bayern (244), Barcelona (243), Juventus (140), PSG (138), Manchester City (129), Atletico (128), Chelsea (126), Manchester United (122) i Dinamo (120). Iako pobjeda Dinama protiv Fole u pretkolu i Realova u finalu Lige prvaka po ovoj računici vrijede jednako, znamo da imaju različitu težinu i važnost i da ih je teško uspoređivati, no svejedno je lijepo vidjeti Dinamo u nekoj službenoj UEFA-inoj statistici tako visoko u društvu najboljih klubova Starog kontinenta. Kad se već zbrajaju “kruške i jabuke”, od ovih deset odabranih samo su Real, Bayern i Barcelona odigrali u zadnjem desetljeću više utakmica u Ligi prvaka od Dinama (80).

Linker
20. travanj 2024 13:01