Foto: Damir Krajac / CROPIX
PLAVI U EUROPI

ŠTO ZAPRAVO MOŽE DINAMO U EUROPI? Evo što misle hrvatski stručnjaci o Kranjčarovim 'modrima'

Piše: Tomislav PiškorObjavljeno: 04. kolovoz 2016. 17:21

Modri su u gruzijskoj prijestolnici ispunili još jedan cilj. Nakon 2. pretkola i Vardara, sada su u 3. pretkolu svladali imenjaka iz Tbilisija i osigurali europsku jesen po 10. put u nizu. Usto, momčad je pokazala sasvim novo lice. Defenzivno orijentirani Dinamo izgledao je dojmljivo, neprobojno i sigurno u obrani.

Dugo takav Dinamo nisu vidjeli purgerski kibici. Na susretu je jedan podatak naročito upao u oko, sredinom prvog poluvremena kada je Dinamo imao tek preko 30 posto posjeda lopte. Kada gledate to kroz oči Dinamove igre pod bivšim trenerom kad su težili posjedu lopte, otkriva se još jedna nepoznata strana Dinama Cice Kranjčara.

Najvažniji je rezultat

Tri naša ugledna trenera, Otto Barić, Srećko Bogdan i Krunoslav Jurčić, prokomentirala su novi Kranjčarov Dinamo.

- Znate, teško je u Dinamu, teško se stvara momčad koja bi mogla biti konkurentna. Kad se konstantno prodaju najbolji igrači, to je za trenera teška situacija - započinje iskusni Otto Barić, koji je Modre vodio u sezoni 1996/97.

- Dobro su krenuli u sezonu, neka samo tako nastave. Svaka čast Cici, koji je bio veliki igrač, klupska legenda. A sad je iskusni trener koji ima momčad pod kontrolom - nadodaje pak legendarni Dinamov igrač iz 70-ih godina prošlog stoljeća Srećko Bogdan.

Tko će od hrvatskih klubova ove sezone napraviti najbolji rezultat u Europi?

Dinamo

Rijeka

Hajduk

Lokomotiva

Dinamov trener koji je najviše puta vodio Dinamo u euroispitima zove se Krunoslav Jurčić. Čak je 29 puta Jurčić vodio Modre u euronatjecanjima, stoga je jedan od najkompetentnijih kada se govori o Dinamu i nastupima u Europi.

- Mi smo općenito skloni donositi brze odluke, dok je u nogometu najbitnije vrijeme. Trenerski posao traži vremena, bez tri pripremna perioda teško trener može utjecati na izgled. Nestrpljenje je veliki problem našeg nogometa. Glede Dinamove igre u Tbilisiju, najvažniji je rezultat. Umjetnički dojam se ionako brzo zaboravlja. Inače, za dojam je potrebno puno više vremena. Maksimalno podržavam taktiku trenera. Kranjčar si zbog ugleda i respekta može dopustiti defenzivniju predstavu, neće se toliko kritizirati u javnosti - otkriva nam Jurčić.


Korak po korak

To novo lice koje je Dinamo pokazao u Tbilisiju daje sasvim drugu percepciju o dosadašnjim nastupima. Koliko daleko može Kranjčarov Dinamo ove sezone u euronatjecanjima, odnosno gdje mu je limit?

- Kao i svake godine, ovisi od protivnika do protivnika. Nažalost, Dinamo je drugorazredna momčad u europskim okvirima - iskreno će Otto Barić, dok Srećko Bogdan po iskustvu govori:

- Treba ići korak po korak, pa što bude. Nadam se da će Dinamo ponovno igrati skupine Lige prvaka.

Cico je nedavno otkrio kako mu je cilj ono famozno proljeće u Europi... Na tu temu Jurčić kaže:

- Proljeće se može dogoditi, ali to zavisi od niza situacija, kvalitete, sreće... Ali najbitnija je konstantnost, da Dinamo igra svake sezone u skupinama europskog natjecanja.

Nogometni stručnjaci dali su svoje mišljenje i o trenutnom sastavu Dinama, trebaju li Plavi pojačanja. I dok Barić kaže da su potrebna bar dvojica igrača, Jurčić donosi malo opsežniji zaključak.

- Uvijek trebaju pojačanja. Svjedoci smo da pogotovo engleski klubovi troše velike svote novca, a ako želimo biti konkurentni na najvišoj razini, onda pojačanja trebaju i Dinamu. Ali vrlo je važno da Dinamo ima homogenu ekipu koja je već dugo na okupu.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

BARIĆ: Zdrava, mlada i talentirana momčad

- Najveća vrlina Kranjčarova Dinama ponajprije je zdrava, mlada i talentirana momčad. Ona će s vremenom taktički napredovati, ali ponovno, ne može se graditi momčad kada igrači stalno odlaze.

BOGDAN: Trener Zlatko Kranjčar ima viziju

- Ne bih baš komentirao to pitanje, s obzirom na to da za kompletnu sliku trebate biti unutra, provesti s momčadi određeno vrijeme da vidite kako reagiraju. Vidim da trener ima viziju, razmišlja o momčadi, analizira... Zna Cico posel...

JURČIĆ: Dugo su na okupu, stranci su se adaptirali

- Sigurno je najveća vrlina što je momčad već 2-3 godine na okupu. Stranci su se već adaptirali, oni su velika snaga Dinama, oni momčadi daju stabilnost. To je, za razliku od prošlih vremena kada su igrači brzo odlazili i dolazili, velika vrlina. Također, neki novi klinci dali su novu energiju momčadi i dodatnu kvalitetu. Dinamo je uvijek u mogućnosti iz nogometne škole dobiti kvalitetne i talentirane igrače.

Zagreb, 290716. 
Stadion Maksimir.
Utakmica 3. kola MAXtv Prva liga, prvenstvena utakmica izmedju GNK Dinama i NK Slaven Belupa.
Na fotografiji: Zlatko Kranjcar.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Zlatko Kranjčar

BARIĆ: Ipak su premladi, Ćorić je pravi primjer

- Upravo je ta mladost istodobno i mana Dinama. Vidjeli smo na primjeru Ćorića, u kojeg polažu velike nade u klubu, da nije igrao u Tbilisiju od početka. Njegova mladost i potencijalne greške prevladale su talentiranost u važnom susretu.

BOGDAN: Tribine nisu pune, iako se navijači vraćaju

- Velika je mana što nisu pune tribine. U naše vrijeme tribine su gotovo uvijek bile pune i to nam je davalo motiv više. Naravno, i atmosfera je ohrabrujuća kada igrate pred punim stadionom. Iako, dolaskom Cice postoje naznake da se publika polako vraća u Maksimir. Dokaz tome su i dvije europske utakmice ovog ljeta.

JURČIĆ: Neiskustvo može doći do izražaja

- Upravo uz tu energiju i dodatnu kvalitetu koju sam spomenuo kod vrline momčadi, mladost je u jednu ruku i mana. U ozbiljnim i važnim susretima neiskustvo mlade momčadi može doći do izražaja. U takvim susretima uvijek prevladavaju iskustvo i rutina.

-----------------------------------------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 01:52