Reuters / Eddie Keogh Livepic
GOST KOMENTATOR

STRUČNA ANALIZA FINALA LIGE PRVAKA Real je u 20 minuta odlučio pobjednika i zasluženo slavio. Modrić - ključan kotačić, Mandžo je prekrasno zabio

Piše: Željko KopićObjavljeno: 04. lipanj 2017. 13:49

PIŠE ŽELJKO KOPIĆ

Real Madrid je potpuno zasluženo po 12. put postao europski prvak u finalu s Juventusom te je tako uzeo dvostruku krunu. Gledajući finale i cijelu sezonu s aspekta naših reprezentativaca, Mandžukić s postignutim prekrasnim pogotkom, a Modrić, uobičajeno, jedan od ključnih kotačića Realovog stroja zaslužuju pohvale za prezentaciju u finalnoj utakmici, kao i za igre tijekom cijele sezone.

Juventusov strateg Massimiliano Allegri izvanredno je s taktičkog aspekta postavio igru u prvom poluvremenu. Protiv Zidaneovih 4-3-1-2 igrali su u fazi obrane 4-4-2 s usko postavljenim Danijem Alvesom i Mandžukićem u središnjoj liniji, na taj su način neutralizirali četiri igrača Reala u središnjici terena te im nisu dozvolili brojčanu superiornost i premoć u organizaciji napadačkih akcija.

Plitku formaciju osiguravali su Higuain i Dybala vrlo disciplinirano se vraćajući u osnovnu formaciju. Aktivne i ofenzivne Realove bokove Carvajala i Marcela dočekivali su Barzagli i Alex Sandro. Čestim izmjenama pozicija Ronaldo i Benzema pokušavali su poremetiti osnovni raspored Juventusa u fazi obrane, međutim, obrambena formacija Juventusa djelovala je izuzetno dobro.

Problemi koje su imali tijekom prvog poluvremena dogodili su se nakon izgubljenih lopti i brzih tranzicija Reala, nakon jedne takve, Ronaldo je postigao pogodak. Fantastičan izjednačujući pogodak Mandžukića za 1:1 je potpuno zaslužen gledajući s aspekta napadačkoga garda s kojim su igrači Juventusa ušli u utakmicu, vrlo discipliniranom igrom u fazi obrane i količinom trke kojom su osiguravali izvršenje postavljenih taktičkih zahtjeva.

Koprivnica, 120317.
Na Gradskom stadionu igra se utakmica 24. kola prve HNL izmedju Slaven Belupa i Osijeka.
Na fotografiji: Zeljko Kopic, trener Slaven Belupa.
Foto: Zeljko Hajdinjak / Cropix
Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX

U drugo poluvrijeme Real je ušao puno odlučnije i agresivnije. U fazi obrane, s puno jačim pritiskom na zonu lopte, te u korelaciji s agresivnosti u fazi napada projiciranom kroz puno brža, okomitija proigravanja došli su do dva brza pogotka preko Casemira i Ronalda. U tom razdoblju utakmice, od početka drugog poluvremena, u idućih 20 minuta Real je apsolutno izdominirao Juve i zapravo odlučio pobjednika.

Allegri je pokušao izmjenama promijeniti ritam utakmice i vratiti ekipi pravu energiju, ali je Real zapravo tek nakon tih 3:1 pokazao svu kvalitetu i moć, s potpunom kontrolom događaja na terenu do kraja utakmice, nekoliko dobrih situacija za gol i pogotkom za 4:1 u smiraj susreta. Komparirajući igru obje momčadi u prvom i drugom poluvremenu stječe se dojam da je Real u nastavku ubacio u brzinu više, na što Juventus jednostavno nije imao odgovor. Na kraju, zasluženo slavlje Reala.

Linker
15. travanj 2024 23:33