REUTERS/Dylan Martinez
DOBRA ULAGANJA

STUPOVI OBRANE TOTTENHAMA I KLJUČNI VEZNJAK BILI SU NEKADA DIO NIZOZEMSKOG ČUDA Negdašnja se Ajaxova četvorka Spursima višestruko isplatila

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 30. travanj 2019. 19:33

Čak četvorica aktualnih članova prve postave Tottenhama u londonski klub stigli su iz redova Ajaxa, večerašnjeg suparnika Spursa u polufinalu Lige prvaka. Riječ je o veznjaku Christianu Eriksenu, te obrambenim igračima Davinsonu Sanchezu, Tobyju Alderweireldu i Janu Vertonghenu. Sva četvorica su važni članovi momčadi Mauricija Pochettina, standardni su prvotimci koji su nastupili u većini utakmica ove sezone.

Nema nikakve dvojbe da je najvrjedniji među njima Christian Eriksen, sjajni playmaker kojem je tržišna vrijednost procijenjena na 85 milijuna eura. Ovaj je 27-godišnji Danac u aktualnoj sezoni za Spurse u svim natjecanjima odigrao 46 utakmica u kojima je postigao devet pogodaka i podijelio 17 asistencija.

U Ligi prvaka odigrao je devet utakmica uz dva pogotka (oba protiv Intera u grupnoj fazi) i četiri asistencije, od čega su dvije bile u četvrtfinalu s Manchester Cityjem.

Interes velikana

Eriksen se u Premier ligi potvrdio odličnim igrama, u 204 utakmice zabio je 48 golova i čak 64 puta asistirao suigračima, a ukupno za Spurse ima 272 utakmice u kojima je skupio 65 pogodaka i čak 86 asistencija. Ajax ga je 13. kolovoza 2013. prodao Tottenhamu za samo 13,5 milijuna eura, bila je to izvrsna investicija predsjednika Daniela Levyja koja se dosad već višestruko isplatila, a mogla bi se dodatno oploditi odluče li ga prodati nekom od europskih velikana. Prema navodima britanskog tiska, Levy neće ni razmatrati ponude ispod 70 milijuna eura...

Što se ostale trojice bivših Kopljanika tiče, trenutno najviše vrijedi kolumbijski reprezentativni stoper Sanchez, koji je iz Amsterdama stigao u kolovozu 2017. za čak 40 milijuna eura. Trenutačno na tržištu vrijedi pet milijuna više, a tek su mu 22 godine.

Belgijski reprezentativci Vertonghen i Alderweireld stupovi su Tottenhamove obrane koja je nakon Liverpoolove i Cityjeve primila najmanje pogodaka u Premier ligi. Vertonhgenu su 32 godine, može pokriti i lijevu bočnu poziciju, a Spursi su ga kupili još 2012. za 12,5 milijuna eura. Alderweireld je dvije godine mlađi, a stigao je u ljeto 2015. iz Atletico Madrida za 16 milijuna eura. Ajax ga je Atleticu prodao 2013. za sedam milijuna, te ga je nakon posudbe u Southamptonu prodao Tottenhamu.

Linker
24. travanj 2024 03:13