Zagreb, 061119. Stadion Maksimir.
Utakmica 4. kola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Sahtar. Na fotografiji: sudac Felix Brych.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

NE SUDAC, VEĆ DINAMO...

SUĐENJE JE BILO TRAUMATIČNO, ALI SUDAC NIJE KRIV Za glavu su se uhvatili čak i oni koji ne vjeruju u praznovjerja!

AUTOR:
 • OBJAVLJENO:
 • 07.11.2019. u 17:38

 • A da nije sudio prvi, pitanje je bi li dosudio drugi. Čak i oni koji ne vjeruju u praznovjerja, primili su se za glavu...

  Doletio je u primisao onaj Urs Meier i Newcastle, vraćao se u glavu i onaj Gilles Vessier koji je izmislio penal za Partizan, a svježe je bilo sjećanje na Deniza Aytekina iz Lisabona, koji je zanijekao penal na Bruni Petkoviću, koji bi Dinamu otvorio vrata četvrtfinala Europske lige...

  I bilo bi tu pravih, klasičnih, Dinamovih tragedija. Onih koje idu s koljena na koljeno. No ovaj put nećemo hraniti mitove. Ionako su siti do grla. Pomirimo se s činjenicom: Dinamo jučer nije izgubio zbog suca. S novinarske tribine, koja doduše krnje promatra situaciju na terenu, dvojbe nema: koliko to god možda htjeli čuti i hraniti se, Felix Brych nije kriv. Njemački je arbitar odsudio korektnu utakmicu u kojoj je imao težak zadatak, imao je čak tri sporne situacije, ali je uz pomoć VAR sobe, kažemo - dojam je, svoj posao odradio prolazno.

  Zvižduci su parali nebo ponad Maksimira, Brych je igralište napustio u pratnji zaštitara, ali pogled unazad kazuje da je na kraju dana mogao usnuti mirnim snom. Nekoć su suce obasipali zlatnim satovima i skupocjenim darovima, nekoć su, baš poput Meiera ili Vessiera mogli imati “slobodno sudačko uvjerenje”, ali u novo doba toga nema. I zato, Brych je miran. Imao je svoj uvid, ali i kontrolnu sobu, koja mu je dala za pravo.

  Zagreb, 061119. Stadion Maksimir.
Utakmica 4. kola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Sahtar. Na fotografiji: sudac Felix Brych.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
  Srđan Vrančić/Cropix
   

  Dakle, da krenemo:

  - u 42. Petković je pao nakon kontakta s Ismailyjem, koji mu je došao s leđa. Činilo se da je branič rukom i nogom srušio napadača Dinama, Maksimir je tražio penal, ali Brych je mirno pokazao da se igra dalje, što mu je za pravo dao i VAR kolegij, koji ga nije našao potrebnim upozoriti na bilo kakvu možebitnu spornu situaciju.

  - u 45. minuti Ademi je na petercu pao nakon kontakta s Matvijenkom. Opet se Maksimir podigao na noge, ali VAR je opet šutio, iako je Strahonja to istaknuo kao možebitni problem.

  - crveni kartoni Moru i Marlosu, nadamo se, nisu sporni

  - a onda - 95. minuta; Taison je pao u šesnaestercu nakon duela s Đirom, i Taison se bacio, nema spora. No odlazak VAR-u krije tajnu: penal je skrivio Theophile-Catherine prekršajem nad golmanom Pjatovom.

  Zapravo, izgleda smiješna jedna stvar: Brych je odlučio suditi penal zbog nepostojećeg prekršaja Đire na Taisonu, a onda je pomoću VAR-a vidio prekršaj Theophilea na - suparničkom golmanu.

  A da nije sudio prvi, pitanje je bi li dosudio drugi. Čak i oni koji ne vjeruju u praznovjerja, primili su se za glavu. Opet, i još jednom - Dinamo. Ne sudac. Dinamo.

  Iz drugih medija