Christian Kaspar-Bartke/Bongarts/Getty Images
U SVE BOLJOJ FORMI

SVI DINAMOVI PROTIVICI U LIGI PRVAKA IMPRESIONIRALI, OSIM MANCHESTER CITYJA Šahtar ne zna za poraz ni protiv najjačih, Atalanta sve bolja!

Wolverhampton je šokirao Etihad i svladao Manchester City 2:0, zgodicima Traorea iz brzih protunapada; Šahtar je u gostima svladao Dnjipro 2:0, a Atalanta je na "domaćem" terenu u Parmi bila bolja od Leccea (3:1)
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 06. listopad 2019. 19:29

Nogometaši Šahtara, Dinamova sljedećeg suparnika u Ligi prvaka, očekivano su upisali i desetu uzastopnu prvenstvenu pobjedu, te suvereno drže vrh ljestvice ukrajinskog prvenstva s maksimalnih 30 bodova. Na gostovanju u Dnjipropetrovsku, Šahtar je 2:0 (1:0) svladao domaći Dnjipro, a zanimljivo je da su tri posljednje međusobne utakmica ova dva kluba, u prvenstvu i kupu, okončane ovim rezultatom za momčad iz Donjecka.

Ovom pobjedom, Šahtar je produžio svoj niz nepobjedivosti u domaćem prvenstvu, niz koji je počeo 11. kolovoza prošle godine. U tom razdoblju, u gotovo 14 mjeseci, Šahtar je odigrao 39 utakmica i ostvario 34 pobjede i pet remija, ta statistika zorno ocrtava Šahtarovu nedodirljivost u Ukrajini.

Strijelci za goste iz Donjecka bili su Junior Moraes (4. minuta) i Taison (83.), zgodici su, eto, bili postignuti na otvaranju i zatvaranju utakmice. Šahtar je bio osjetno bolji, kontrolirao je utakmicu cijelo vrijeme, a istaknimo da je ovim pogotkom 32-godišnji brazilski napadač s ukrajinskim državljanstvom, Junior Moraes (ukrajinski je reprezentativac!), ušao među desetoricu najboljih strijelaca u povijesti Ukrajinske lige, postigavši ukupno 85 pogodaka na 154. odigrane utakmice za Šahtar, Dynamo Kijev i Metalurg Donjeck.

Moraes dijeli desetu poziciju s Tamerlanom Huseinovim, koji je isti broj golova zabio igrajući za Zorju i Černomorec (Odesa). Istaknimo da je Moraes, primjerice, zabio više golova od ukrajinske ikone i sadašnjeg izbornika njihove reprezentacije, Andrija Ševčenka, koji je za Dynamo iz Kijeva na 172 utakmice postigao 83 pogotka...

Prvi put u prvenstvu Ukrajine utakmicu je počeo Jevhen Konopljanka, koji je ovoga ljeta došao u Šahtar iz Schalkea. Dosad je u majici kluba iz Donjecka igrao samo u Ligi prvaka – 45 minuta u Harkivu protiv Manchester Cityja, te posljednjih pet minuta u Milanu protiv Atalante. Protiv Dnjipra je odigrao 68 minuta, zamijenio ga je Kovalenko...

Šahtar je igrao u ovom sastavu (4-2-3-1): Pjatov – Dodo, Krivtsov, Bondar, Ismaily – Stepanenko, Alan Patrick (od 85. Tete) – Marlos (od 68. Solomon), Taison, Konopljanka (od 68. Kovalenko) – Moraes.

Strijelci: 0:1 Moraes (4.), 0:2 Taison (83.).

Atalanta se lako obračunala sa Lecceom

Lako su se nogometaši Atalante, na svom zamjenskom domaćinskom stadionu u talijanskom prvenstvu u Parmi (stadion u Bergamu se obnavlja), obračunali s Lecceom.

Atalanta je slavila 3:1 (2:0), bila je znatno bolja od skromnih gostiju i dobru je igru materijalizirala s tri gola. Mario Pašalić odgledao je pobjedu svoje momčadi s klupe...

REGGIO NELL'EMILIA, ITALY - MAY 26:  Mario Pasalic of Atalanta BC celebrates after scoring his team third goal during the Serie A match between Atalanta BC and US Sassuolo at Mapei Stadium - Citta  del Tricolore on May 26, 2019 in Reggio nell'Emilia, Italy  (Photo by Alessandro Sabattini/Getty Images)
Alessandro Sabattini/Getty Images

Atalanta je igrala u ovom sastavu (3-4-1-2): Gollini – Djimsiti, Kjaer (od 69. Toloi), Palomino – Castagne, De Roon, Freuler, Gosens – Gomez – Iličić (od 74. Malinovskij), Zapata (od 58. Muriel).

Strijelci: 1:0 Zapata (35., Gosens), 2:0 Gomez (39., Zapata), 3:0 Gosens (56., Iličić), 3:1 Lucioni (86., Falco).

Senzacija na Otoku: Wolwerhampton srušio Manchester City!

Pravu su senzaciju na Otoku priredili nogometaši Wolverhamptona, svladavši na Etihadu Manchester City 2:0 (0:0)! Pao je aktualni prvak, a vodeći pogodak vidjeli smo u 80. minuti. Meksikanac Raul Jimenez povukao je „kontru” od centra, na njega je krenuo Otamendi, a Jimenez mu je gurnuo loptu kroz noge i projurio pokraj Argentinca! Vidio je usamljenog Traorea, lijepo mu je dodao loptu, koju je Traore pospremio u mrežu za vodstvo i pobjedu gostiju! Bila je to situacija kakvoj smo se nadali u utorak, no Dinamo nije došao u priliku da mu napadači budu na širokom prostoru sa Cityjevim srednjim braničima Otamendijem i Fernandinhom, koji nisu imali nikakvu šansu protiv Jimeneza i Traorea. Zato su gosti nešto slično ponovili i u četvrtoj minuti sudačke nadoknade – Jimenez je opet pogurnuo loptu Traoreu, koji je pretrčao Fernandinha, izbio je sam ispred Edersona i po drugi je put svladao Cityjeva vratara...

City je, dakako, napadao cijelu utakmicu, a briljirao je vratar gostiju, Portugalac Rui Patricio. Najbolje zgode za pogodak domaćin je imao u 57. minuti, kad je David Silva iz „slobodnjaka” s 20 metara uzdrmao gredu, te u 76. minuti, Bernardo Silva je zapucao „zicer” s osam metara. I kazna je stigla u završnici dvoboja, ovo je drugi prvenstveni poraz Cityja u osam odigranih kola, prvi su put bili poraženi prije tri tjedna u Norwichu (2:3)...

U sastavu Manchester Cityja nije bilo lijevog braniča, Francuza Benjamina Mendyja, koji se požalio na ozljedu potkoljenice. Iz Cityja su poručili da bi Mendy, koji je ove sezone odigrao samo četiri utakmice, mogao opet konkurirati za nastup za dva tjedna, nakon reprezentativne stanke.

Manchester City je igrao u ovom sastavu (4-3-3): Ederson – Walker (od 46. Zinčenko), Otamendi, Fernandinho, Cancelo – Gündogan, Rodri, David Silva (od 75. Gabriel Jesus) – Mahrez (od 60. Bernardo Silva), Aguero, Sterling.

Strijelac: 0:1 Traore (80., Jimenez), 0:2 Traore (94., Jimenez).

Linker
19. travanj 2024 20:18