Getty Images
NAPETA VEČER

U DINAMOVOJ SKUPINI POČINJE PRAVA DRAMA: NEMAJU NITI JEDNOG JEDINOG BODA, A PRIJETE SVIMA Guardiola sprema zabrinjavajući eksperiment u Milanu

Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 06. studeni 2019. 17:53

Barem bod protiv Manchester Cityja, a onda pobjede protiv Dinama i Šahtara: tako izgleda plan Gian Piera Gasperinija za prezimljavanje u Europi.

Atalanta se tek treba ‘upisati’ ove jeseni u Ligi prvaka, kampanju je otvorila s tri poraza, ali ne odustaje od proboja u nokaut-fazu. Ako neće ići s Ligom prvaka, sedam bodova trebalo bi biti dovoljno za opstanak u konkurenciji Europske lige, kalkulira trener.

Atalanta u srijedu na San Siru računa na Josipa Iličića u njegovu najboljem izdanju - za vikend protiv Cagliarija izletjeo je s terena zbog crvenog kartona - a Slovencu bi napokon mogao sekundirati oporavljeni napadač Duvan Zapata. Njih dvojica uz pomoć Muriela i Malinovskog nude treneru široku lepezu napadačkih mogućnosti, pogotovo u slučaju da Pep Guardiola zarotira momčad štedeći snagu za premierligaški derbi na Anfieldu (nedjelja, 17.30).

Iako mu se nudi prilika da već u srijedu ovjeri ulaznicu za sljedeći krug natjecanja, Liga prvaka trenutačno nije Guardiolin prioritet. Svu koncentraciju seli prema ‘redsima’ za kojima njegova momčad u prvenstvu već kaska velikih šest bodova.

Ovo bi, u prijevodu, moglo značiti da će vodeći asovi poput Agüera i Sterlinga meč odgledati s klupe, dok bi u vatru mogao G. Jesus. Na teren bi nakon kraće stanke zbog ozljede mišića mogao i Rodri, Phil Foden mora odraditi kaznu zbog crvenog kartona, a zbog težih ozljeda do daljnjeg nema Sanea, Zinčenka i Laportea, a vjerojatno ni Davida Silve koji se također ozlijedio.

Inače, nikad se u dosadašnjem formatu Lige prvaka nije dogodilo da jedan klub prođe u nokaut-fazu nakon što je u prva tri kola u skupini ostao bez ijednog boda. U ogromnoj će mjeri o raspletu u skupini C odlučivati rezultat večerašnjeg okršaja na Maksimiru. Donosimo tri moguća scenarija.

------------------------------------

ŠTO AKO DINAMO POBIJEDI ŠAHTAR...

S tri boda protiv Šahtara Dinamo bi osigurao europsko proljeće u slučaju da Atalanta izgubi od Manchester Cityja. Tada bi treće mjesto u skupini bilo i matematički potvrđeno, a za potvrdu drugog mjesta trebalo bi dočekati poraz Šahtara na Etihadu u idućem kolu.

ŠTO AKO BUDE NERIJEŠENO...

Isti razmak, isto odstojanje. Ali, u slučaju Atalantina poraza od Cityja još veća udaljenost od Talijana i sve bliže trećem mjestu na tablici skupine. No, tada bi Šahtar možda bio u manjoj prednosti u borbi za drugo mjesto, ipak protiv talijanske Atalante igra kod kuće.

ŠTO AKO DINAMO IZGUBI UTAKMICU...

U tom slučaju bi drugo mjesto u skupini postalo uistinu teško dostižno, Dinamo bi na kraju morao imati bod više od Šahtara, jer je međusobno lošiji. A onda bi treće mjesto morao sačuvati na San Siru, jer bi i Atalanta još bila u igri za ostanak na europskoj sceni.

Linker
23. travanj 2024 10:20