Reuters/Matthew Childs
POGLEDA S OTOKA

UGLEDNI NOVINAR BBC-JA ZA SN UOČI FINALA 'To je posebna utakmica za Englesku, svatko tko voli nogomet, a voli ga svaki Englez, gledat će tu utakmicu'

Adrian Chiles, ugledni novinar BBC-ja, uoči velikog madridskog finala engleskih klubova u Ligi prvaka
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 01. lipanj 2019. 16:24

Nogometna je Engleska na nogama! Deseci tisuća navijača Liverpoola i Tottenhama otputovali su u Madrid, sretnici koji su uspjeli kupiti ulaznicu za finale Lige prvaka danima već uživaju u blagodatima španjolske prijestolnice. Englezi su ove sezone pokorili Europu u nogometnom smislu, Chelsea se u finalu Europske lige u srijedu u Bakuu poigrao s Arsenalom, a u subotu Liverpool i Tottenham odlučuju o novom europskom prvaku.

Naš kolega u Engleskoj, novinar BBC-a Adrian Chiles, opisuje kakvo je ozračje na Otoku ovih dana, u kojima četiri engleska kluba odlučuju o pobjednicima europskih klupskih natjecanja...

U drugom planu

- Finale Europske lige apsolutno je bilo u drugom planu! Uostalom, u Azerbajdžan je otputovalo manje od deset tisuća navijača oba kluba, a nije samo razlog što je putovanje bilo skupo i daleko. Da se tamo igralo finale Lige prvaka, sigurno bi navijači Chelseaja i Arsenala razgrabili ulaznice, malo bi mrmljali oko cijene i udaljenosti, ali bi otputovali u Baku i bodrili svoju momčad - kaže Chiles i nastavlja:

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Liverpool v FC Barcelona - Anfield, Liverpool, Britain - May 7, 2019  Liverpool's Mohamed Salah, manager Juergen Klopp and Virgil van Dijk celebrate in front of their fans after the match   REUTERS/Phil Noble - RC19C0A01500
REUTERS/Phil Noble

- A ovako, taj je finale odigran u siromašnom dekoru. Chelsea i Arsenal zapravo imaju tu nesreću što su i finalisti Lige prvaka engleski klubovi! Da u madridskom finalu igraju, primjerice, Bayern i Barcelona, onda bi sva pozornost engleskih medija bila usmjerena na finale Europske lige! A sad je to bilo u drugom planu, jer u onom pravom europskom finalu igraju Liverpool i Tottenham, svi samo o tome razgovaramo. To je posebna utakmica za Englesku, svatko tko voli nogomet, a voli ga svaki Englez, gledat će tu utakmicu, iako i nije navijač Liverpoola ili Tottenhama.

Tko će u Engleskoj u subotu imati više navijača - Liverpool ili Tottenham?

- Svakako Liverpool! Iako je i Tottenham vrlo popularan klub, ne samo u Londonu, ipak u Engleskoj više ljudi navija za Liverpool, nego za Spurse. Prema nekim istraživanjima, najpopularniji klub na Otoku je Manchester United, a odmah iza njega je Liverpool! To je tradicija, Liverpool ima navijače u svakom dijelu Engleske, a jezgra tih Liverpoolovih navijača stvorena je 70-ih i 80-ih godina prošloga stoljeća, kad su Redsi imali fantastične rezultate i uspjehe - kaže Chiles.

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - May 8, 2019  Tottenham's Lucas Moura celebrates after the match with Christian Eriksen and Kieran Trippier   Action Images via Reuters/Matthew Childs
Action Images via Reuters/Matthew Childs

Utakmica će se, dakako, gledati po brojnim pubovima u Engleskoj, a Chiles otkriva:

- Logično je i normalno da će navijači Liverpoola i Tottenhama u ‘svojim’ uobičajenim pubovima organizirano gledati utakmice. Ali, u Londonu navijači Arsenala organiziraju gledanje utakmica u nekoliko pubova i navijat će za Liverpool, jer mrze Tottenham, koji je njihov najveći suparnik! Slične vijesti stižu i iz Liverpoola, u kojem navijači Evertona organiziraju zajedničko gledanje utakmice i navijanje za Tottenham, kao i iz Manchestera, u kojem će Unitedovi navijači također biti žestoki navijači Spursa, Liverpool je njihov najveći suparnik.

Poput finala Mundijala

Tko je po vama favorit, kakva je vaša prognoza finala?

- Ozračje uoči ove utakmice nekako me podsjeća na ozračje uoči finalne utakmice SP u Rusiji Francuska - Hrvatska. Tada sam, naime, dobio dojam da su moji Hrvati (Adrianu je majka Hrvatica, a otac Englez, op. a.) bili zadovoljni već i samim plasmanom u finale, da su i time već ostvarili više od objektivnih očekivanja! A Francuzi su već igrali u nekoliko finala i osvajali naslove, znali su da tu nije kraj. Tako je i sad, uoči madridske utakmice - navijači Tottenhama govore “nema veze izgubimo li, sjajna je stvar što smo uopće u finalu, sretni smo što smo ovdje”! A Liverpool se time ne zadovoljava, Liverpool uvijek želi otići do kraja i zna kako to treba učiniti! I to je Tottenhamov najveći problem, stoga bih veće šanse za osvajanje naslova europskog prvaka dao Liverpoolu - kaže Chiles.

Linker
24. travanj 2024 09:25