CROPIX
SJETNI GOSTI

UKRAJINSKI MEDIJI NA DAN UTAKMICE BAVE SE KULTNIM MAKSIMIROM I - UVJETIMA U ZAGREBU! 'Čak i uvijek nasmiješeni Šahtarovi Brazilci ostali su potišteni'

Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 06. studeni 2019. 19:23

Na dan utakmice Dinama i Šahtara u Maksimiru, u ukrajinskim sportskim medijima jedna je vijest malo zasjenila sudar u Ligi prvaka. Jaroslav Rakickij, bivši stoper Šahtara, 30-godišnjak koji je od siječnja član Zenita iz St. Peterburga, objavio je kraj svoje reprezentativne karijere.

- Čestitke ukrajinskoj reprezentaciji na plasmanu na Europsko prvenstvo 2020. godine. Momci, želim vam uspjeh, sjajni ste i igrate sjajno. Prije deset godina sam debitirao za reprezentaciju i sada kažem doviđenja. Čekao sam poziv u nacionalnu vrstu tijekom cijele 2019. godine, ali poziv nije došao. Politika se umiješala u nogomet i pitam se vodi li strah ljude koji šalju pozivnice u reprezentaciju? I je li nogometno znanje uopće kriterij, je li nogomet izvan politike? - poručio je Rakickij.

Jasno je o čemu se radi, Rakickij smatra da više ne dobiva pozive jer je otišao u klub iz Rusije, države s kojom je Ukrajina u ratu. Sigurno je da bivši suigrač Darija Srne nije daleko od istine...

Još je jedan dobro nam poznati ukrajinski nogometaš dobio svoje mjesto u medijima. Artem Milevskij, bivši napadač Hajduka, danas 34-godišnji član Dinama iz Bresta, kažnjen je zbog verbalnog napada na suca u bjeloruskom prvenstvu sa 637,5 bjeloruskih rubalja, što je oko 280 eura. Što se Dinama tiče, požalili su se ukrajinski novinari na uvjete koji su njihovu momčad dočekali u glavnom gradu Hrvatske.

- Čak i uvijek nasmiješeni Brazilci bili su potišteni. Inače, sunčani Zagreb dočekao ih je s jakom kišom, što Južnoamerikancima nije baš idealno vrijeme. Maksimirski stadion je teško nazvati modernim, ugodnim stadionom. Nema krova, tribine su daleko od travnjaka i jasno je da je rekonstrukcija stadiona iznimno potrebna. Pogotovo se to vidjelo kad je padala kiša, jer je curilo na sve strane. No, u svakom slučaju, Maksimir je kultno mjesto. Glavni događaj u povijesti na ovom stadionu zbio se 13. svibnja 1990. na legendarnoj utakmici Dinama i Crvene zvezde. Krvavi sukobi Hrvata i Srba, slavni udarac tada mladog Zvonimira Bobana upućen policajcu... Ta je utakmica postala simbol početka raspada Jugoslavije”, piše novinar portala Sport.ua.

Sport.ua napravio je i idealnih 11 hrvatskih nogometaša koji su igrali za ukrajinske klubove. Momčad je postavljena u formaciji 4-2-3-1, a u nju su uvršteni: Pletikosa - Srna, Sablić, Vida, Strinić - Vukojević, Leko - Eduardo, Kranjčar, Bartulović - N. Kalinić. Svi su oni upisali barem jedan nastup za hrvatsku reprezentaciju, a u Hrvatskoj je najmanje poznat Mladen Bartulović, bivši igrač Hajduka s 219 nastupa za Dnjipro, Krivbas, Arsenal, Karpate i Vorsklu. Danas je ovaj 33-godišnjak i dalje u Ukrajini, ali u članu drugog razreda Volinu.

Linker
17. travanj 2024 01:04