REUTERS
NEVIĐENA DOMINACIJA

UOČI SPEKTAKLA U KIJEVU TRADICIJA JE DEBELO NA STRANI REALA Španjolci ‘gaze’ Engleze u nokaut-fazi: Posljednjih deset godina nitko im ne može ništa!

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 26. svibanj 2018. 01:10

Španjolska - Engleska 23:5! Ne nije to rezultat neke utakmice vaterpola, nego broj europskih trofeja u posljednjih deset sezona. Nevjerojatna je dominacija klubova iz Primere, u ovom spomenutom razdoblju osvojili su šest Liga prvaka, po tri Real i Barcelona, te šest Europskih liga, Atletico je nedavno pospremio treću u svoju trofejnu riznicu, toliko ih ima i Sevilla.

Od sezone 2008/09. Englezi su pak bili jednom najbolji u elitnom klupskom natjecanju, 2012. uspjelo je to Chelseaju, koji je osvojio i Europsku ligu. Prošle godine Manchester United slavio je u drugom po snazi euronatjecanju. Španjolci su osvojili i osam Superkova u tom razdoblju, jedini je Bayern razbio tu njihovu dominaciju.

Soccer Football - Europa League Final - Olympique de Marseille vs Atletico Madrid - Groupama Stadium, Lyon, France - May 16, 2018   Atletico Madrid's Antoine Griezmann celebrates after winning the Europa League   REUTERS/Peter Cziborra
REUTERS/Peter Cziborra

Sukladno ovim rezultatima i u međusobnim dvobojima Španjolci su puno uspješniji od Engleza. Premda novac u Premiershipu dolazi u neograničenim količinama, kada dođe poziv sa Santiaga Bernabeua ili Camp Noua, igrači uopće ne mogu odoljeti. Sjetimo se samo Steve McManamana i Michaela Owena, dvojca koji su praktički odrasli na Anfieldu, čim ih je Real poželio obojica su otišla u Kraljevski klub. Uostalom i najbolji strijelac Lige prvaka Cristiano Ronaldo napustio je Manchester United, u kojem je mogao imati i veća primanja, čim ga je Real poželio. Luka Modrić, Gareth Bale, Luis Suarez i Philippe Coutinho, kvartet je koji također nije odolio zovu s Pireneja. Stoga nije ni čudo da Španjolci dominiraju u međusobnim dvobojima.

Soccer Football - Champions League - APOEL Nicosia vs Real Madrid - GSP Stadium, Nicosia, Cyprus - November 21, 2017   Real Madrid’s Cristiano Ronaldo celebrates scoring their fifth goal with Karim Benzema and Marco Asensio    REUTERS/Alkis Konstantinidis
REUTERS/Alkis Konstantinidis / REUTERS
Real Madrid

Statistika neumoljiva

Statistika je ovdje neumoljiva, od sezone 2008/09. klubovi iz Primere i Premiershipa sučelili su se 28 puta u nokaut-fazi, rezultat je iznimno porazan za engleske klubove. Naime, samo su pet puta oni izašli kao pobjednici.

Počelo je obećavajuće, Liverpool je u osmini finala Lige prvaka razbio Real, bilo je ukupno 5:0, no te 2009. Barcelona je sve nadoknadila. Istina, protiv Chelseaja u polufinalu prošli su više nego sretno i uz pomoć suca Ovreboa, da bi u finalu nadigrali Manchester United 2:0 za svoju treću krunu najbolje momčadi Starog kontinenta. Sezonu kasnije klubovi iz Primere pomeli su Engleze, Barcelona je bila bolja od Arsenala u četvrfinalu Lige prvaka, ukupno 6:3, u Europskoj ligi Atletico Madrid na putu do prve krune prvo je izbacio Liverpool u polufinalu zbog gola u gostima, a u finalu su nadigrali Fulham 2:1 koji je u međuvremenu nestao s premierligaške scene.

BARCELONA, SPAIN - MAY 06: Ivan Rakitic of Barcelona shows appreciation to the fans after the La Liga match between Barcelona and Real Madrid at Camp Nou on May 6, 2018 in Barcelona, Spain.  (Photo by Alex Caparros/Getty Images)
Alex Caparros/Getty Images

Barcelona je 2011. svojila svoj četvrti naslov prvaka Europe, na tom je putu u osmini finala opet nadigrala Arsenal, dok su u finalu igrači Manchester Uniteda još jednom morali čestitati Kataloncima koji su slavili 3:1. Perfektan skor Španjolaca podebljao je Real izbacivanjem Tottenhama u četvrfinalu.

Aktualni prvak Europe sezonu kasnije stigao je do polufinalu, no ovog puta Chelsea je bio bolji i otišao do kraja, u finalu su dobili Bayern. Ipak i te sezone Španjolci su bili ukupno uspješniji, u Europskoj ligi Valencia je izbacila Stoke, dok je Athletic Bilbao bio bolji od Manchester Uniteda.

Leicester izbacio Sevillu

Eurosezonu 2012/13. otvorili su Atletico Madrid i Chelsea, u Superkupu, madridska momčad slavila je 4:1. U osmini finala Lige prvaka Real je nadigrao Manchester United u dvije utakmice i prošao dalje. I sezona kasnije donijela je dva nokaut-ogleda Španjolaca i Engleza, oba su, jasno, dobili klubovi s Pireneja. Barcelona je u osmini finala Lige prvaka izbacila Manchester City, a Atletico Madrid u polufinalu Chelsea. Građani su i godinu dana kasnije u istoj fazi Lige prvaka naletjeli na Barcelonu, ponovo su Katalonci bili bolji...

Jedan od rijetkih uspjeha Engleza nad Španjolcima ostvario je Liverpool u sezoni 2015/16. U polufinalu Europske lige izbacili su Villarreal, no u finalu ostali prekratki, Sevilla je slavila 3:1. U Ligi prvaka Barcelona je u osmini finala izbacio Arsenal, a Real u polufinalu Manchester City.

Prošle sezone napokon su Englezi imali više razloga za zadovoljstvo, Leicester je u Ligi prvaka igrao iznenađujuće dobro, pa je u osmini finala izbacio Sevillu, a njihov put završio je u četvrtfinalu kada ih je porazio Atletico. Manchester United na putu do trofeja u Europskoj ligi bio je bolji od Celte u polufinalu.

Ove sezone 4-0

Ova sezona za sada protječe u dominaciji Španjolaca, sva četiri ogleda pripala su njima, Real je osvojio Superkup protiv Manchester Uniteda 2:1, Crveni vragovi ispali su u osmini finala Lige prvaka od Seville, Barcelona je u toj fazi nadigrala Chelsea. Atletico Madrid osvojio je Europsku ligu, a jedna od prepreka bio mu je Arsenal u polufinalu...

Sutra slijedi završni ogled ove sezone, Liverpool je otvorio desetljeće ogleda španjolskih i engleskih klubova uvjerljivim prolaskom Reala, no puno se toga u međuvremenu promijenilo. Kraljevski klub je osvojio tri Lige prvaka, a Redsi su u tom razdoblju uzeli samo Liga kup.

Linker
19. travanj 2024 06:14