Foto: Boris Kovacev / CROPIX
HALO, HARKIV

UPOZORENJE ZA DINAMOVE NAVIJAČE Ukrajinski ultrasi bit će prijateljski nastrojeni, ali jedna druga skupina mogla bi stvarati ozbiljne probleme

HALO, HARKIV Ukrajinski novinar Vadim Skičko prenio nam je neke zanimljivosti iz Šahtara
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 22. listopad 2019. 13:12

O snazi Dinamova trećeg suparnika u skupini Lige prvaka porazgovarali smo s ukrajinskim kolegom novinarom Vadimom Skičkom, koji nam je otkrio neke zanimljivosti iz redova Šahtara.

- Nije ovo najjača Šahtarova momčad u povijesti, ni blizu. Momčad koja je osvojila Kup UEFA-e 2009. bila je puno snažnija, kao i ona koja je 2011. igrala četvrtfinale Lige prvaka. No i ova sadašnja momčad ima dosta kvalitete. Mnogo je ukrajinskih reprezentativaca i dobrih Brazilaca, međutim kvalitetom ipak ispod onih najboljih iz prošlosti - kaže Skičko.

U prvenstvu Ukrajine Šahtar gazi sve pred sobom, 11 utakmica, 11 pobjeda.

- Šahtar definitivno ima najbolje igrače u ligi, kao i najviše novca, no činjenica je da je kvaliteta prvenstva na niskoj razini. Mnogo dobrih Ukrajinaca i stranaca napustili su ligu nakon što je počeo rat. Ne zaboravite da je tu i Mariupolj, klub koji je u Ukrajini Šahtaru ono što je, pogotovo nekad bila, Lokomotiva zagrebačkom Dinamu. Mariupolj trenutačno ima sedmoricu igrača na posudbi iz Šahtara, a donedavno su ih imali više od deset. Kao što možete i provjeriti, Mariupolj nikad nije uspio pobijediti Šahtar, tako da s njima imaju zagarantiranih šest bodova.

Dolazak ruskih huligana mogao bi biti problem

Što Dinamovi navijači mogu očekivati u tom gradu?

- Domaći ljudi bit će prijateljski raspoloženi, to je garantirano. Ukrajinski ultrasi, posebno oni kijevskog Dynama, vrlo cijene navijače zagrebačkog Dinama, na koje se gleda kao prijatelje i kao primjer. Jedini problem mogao bi biti eventualni dolazak ruskih huligana, jer Harkiv nije tako daleko od granice - zaključio je Skičko.

S Mariupoljem ili bez njega, Šahtar će teško netko zaustaviti u Ukrajini. No kakve su ambicije u Ligi prvaka?

- Izjava izvršnog direktora Šahtara bila je poprilično jasna - klub mora završiti barem na drugom mjestu u skupini. Ne bude li tako, bit će to katastrofa. I što se navijača tiče priča je ista, mislim da apsolutno cijela Ukrajina očekuje da će se Šahtar plasirati u osminu finala elitnog natjecanja.

Luis Castro ove je sezone preuzeo Šahtar. Kakav je dojam ostavio?

- On je za sve ovdje još uvijek novo lice i teško je donositi nekakve ozbiljnije zaključke. Njegovi prethodnici na klupi su bili 12 i tri godine, a Castro je tu tek nekoliko mjeseci. No drži Šahtar uvjerljivo na prvoj poziciji u prvenstvu i upisao je pobjedu kod Atalante, tako da nije pokvario ono što su mu prijašnji treneri ostavili.

Kakvo je mišljenje ukrajinske javnosti o Dinamu?

- Svi znaju da se radi o najuspješnijem klubu u Hrvatskoj s čudesnom nogometnom akademijom. Poznato je čak i da Igor Jovićević, koji je u Ukrajini ostavio dubok trag, radi kao trener druge momčadi. Dinamo svi smatraju glavnim Šahtarovim rivalom za 2. mjesto u skupini, posebno nakon što su obje momčadi pobijedile Atalantu. Već je kliše da je Dinamo Zagreb uvijek autsajder u Ligi prvaka, no po mojem mišljenju puno su se popravili u posljednje vrijeme.

Šahtar je favorit u dvoboju zakazanom za utorak.

- Svi su uvjereni da će Šahtar sigurno dobiti barem domaću utakmicu s Dinamo, no ne mislim da će Zagrepčani biti lagani suparnik. Ako Dinamo dobije u Harkivu, za Šahtar bi to bilo teško razočaranje. Većina očekuje šest bodova iz tih bodova, ali i četiri bi potpisali.

Bit će popunjeno 80-85 posto sjedalica

Šahtar domaće utakmice igra u Harkivu, kakvu ima podršku?

- Nadam se da će stadion biti pun kao što je bio protiv Manchester Cityja, iako je za očekivati da će biti popunjeno 80 do 85 posto sjedalica. Kao što znate, Donjeck je danas grad koji je okupirala Rusija, tako da navijači Šahtara žive po cijeloj Ukrajini, ne samo u Harkivu, već u Kijevu, Dnjipru, Zaporožju, Odesi, Poltavi... Na utakmice u Harkiv stižu navijači iz raznih gradova.

Linker
25. travanj 2024 10:02