SPORT SOCCER
NA PRAGU VELIKOG USPJEHA

'USPOREDITI DINAMO OTPRIJE PET GODINA I DANAS JE NEMOGUĆE!' Najbolji europski strijelac Modrih: 'Samo nek on tako nastavi i skinut će me s trona'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 27. listopad 2019. 12:51

Dinamo je u prva tri kola Lige prvaka napravio najviše prekršaja od svih momčadi - 52. Toliko ima i Atalanta. Po ukupnom broju udaraca na suparnički gol nalazi se tek na predzadnjem mjestu s 27 pokušaja, tri manje ima jedino moskovski Lokomotiv.

Dinamo i Lokomotiv su i na zadnja dva mjesta po broju uspješnih dodavanja (647 i 636) kao i po prosječnom prosjeku posjeda lopte (38 posto Dinamo, 35 posto Lokomotiv)... Međutim, jasno je i po tome da statistika ne mora uvijek puno toga otkriti, štoviše, može se, gledajući je i drugačije tumačiti. Jer, Dinamo je s takvim posjedom lopte i s toliko malo udaraca prema suparničkom golu zabio šest pogodaka, što ga svrstava uz bok Ajaxu na mjesto u top osma najefikasnijih momčadi Lige prvaka nakon tri kola. Primjerice, Barcelona je zabila tek četiri gola, Real tri...

Neka tako nastavi

A u samom vrhu poretka je Mislav Oršić. S četiri gola dijeli treće mjesto sa Sterlingom, Haaland ima šest, Lewandowski pet pogodaka. No, Oršić je ta četiri gola zabio iz svega pet udaraca u okvir gola, što je, zapravo, zavidna preciznost. Malo je nedostajalo da i taj peti udarac, ona vratnica u Harkivu, završi u mreži.

- Kao što je rekao i Bjelica, Oršić na ovoj poziciji u špici ima više svježine, jer je malo oslobođen defenzivnih zadataka, a to se vidi i na realizaciji. Jako je popravio završnicu, sigurno i zato što je odmorniji i svježiji, nego kad igra na krilu - kaže Igor Cvitanović, koji je još uvijek igrač s najviše postignutih golova u Europi za Dinamo od 1992. do danas.

Split, 190519.
Stadion u Poljudu.
Nogometna utakmica 1. HNL izmedju HNK Hajduk Split i NK Istra 1961.
Na fotografiji: trener Istre Igor Cvitanovic.
Foto: Ante Cizmic / CROPIX
CROPIX

Zabio ih je 15, u jednakom broju odigranih utakmica (25) kao i Oršić. Mislav je trenutno na 12 golova.

- Brzo je on došao do te brojke, ima priliku skinuti me s vrha. Neka samo tako nastavi - kaže Cvitanović, kojega smo pitali može li Oršića usporediti sa samim sobom iz dana kad je zabijao kao na traci.

- Dobro, ja sam bio malo drugačiji igrač, igrao sam drugu špicu, on je više krilo. On, pak, više sudjeluje u defenzivi, nego ja tada. Ali, nogomet se promijenio, teško je uspoređivati igrače i vremena. Evo, pitaju me ljudi da usporedim našu generaciju, ili onu iz 2015. u kojoj sam bio dio stožera, sa ovom sad, ali to je isto nemoguće. Ono što se može reći - ova momčad sigurno ima veću taktičku i defanzivnu disciplinu nego što smo je mi imali, to je Dinamu u prošlosti uvijek nedostajalo. I zato sad ovi dečki imaju veliku šansu proći dalje u Ligi prvaka.

Za visoku razinu

A je li Oršić igrač za velike klubove, ovako kako sad igra mogao bi se nadati novom iskoraku?

- To ćemo vidjeti ako dođe u veliki klub, po ovome što sad pokazuje, vidi se da jest igrač za veliku razinu. Atalanta i Šahtar su odlične momčadi, to je Liga prvaka i nema dvojbe da je Oršić ozbiljan, moderan igrač - analizirao je Cvitanović i najavio uzvrat sa Šahtarom:

- Naravno da Dinamo ima šanse, samo da bude čvrst kao i u Harkivu, da zaustavi te Brazilce i ne da im prostora da se razmašu. Tad vjerujem u uspjeh.

Linker
19. travanj 2024 20:18