REUTERS
TREĆE KOLO LIGE PRVAKA

FOTO: FANTASTIČAN PREOKRET DINAMA, PA HLADAN TUŠ U HARKIVU Olmo i Oršić šokirali domaćine, Španjolac u zadnjim sekundama ispustio europsko proljeće

Nogometaši Dinama odigrali su 2-2 (1-1) kod Šahtara u Harkivu u 3. kolu skupine C Lige prvaka.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. listopad 2019. 23:09

Šahtar – Dinamo 2-2 (1-1)

Harkiv. Stadion Metalista. Gledatelja: 25.169. Sudac: Antonio Mateu Lahoz. VAR: Alejandro Hernandez (Španjolska). Strijelci: 1-0 Konopljanka (16., Marlos), 1-1 Olmo (25., Oršić), 1-2 Oršić (60.-11m, Gavranović), 2-2 Dodo (75.). Žuti kartoni: Stojanović, Perić, Dilaver, Ademi (Din), Alan Patrick, Pjatov, Bolbat (Šah). Crveni kartoni: -. Igrač utakmice: Mislav Oršić.

ŠAHTAR (4-2-3-1): Pjatov - Bolbat (od 66. Dodo), Krivcov, Matvijenko, Ismaily - Stjepanenko, Alan Patrick - Marlos (od 84. Kovaljenko), Taison, Konopljanka (od 66. Solomon) - Moraes.

DINAMO (3-4-2-1): Livaković - Theophile, Dilaver, Perić - Stojanović, Moro, Ademi (od 68. Gojak), Leovac - Olmo, Oršić (od 90. Ivanušec) - Gavranović (od 62. Petković).

-------------

GOLOVI

1:0 - KONOPLJANKA (16)

Dugo su kombinirali igrači Šahtara pred Dinamovim šesnaestercem, šuljali se, namještali i onda "uboli". Konpljanka se prikrao na sasvim drugu stranu od one na kojoj inače igra. Marlos ga je sjajno proigrao, a Konopljanka izmigoljio pokraj modrih braniča i hladnokrvno zabio.

1:1 - OLMO (25)

Krenulo je od More, pa je lopta došla do Oršića. Nakon nekoliko pokušaja koji nisu bili precizni, ovaj jest, na prvoj je vratnici vidio Olma. On je pobjegao obrani, stigao do lopte prije Pjatova i izjednačio.

1:2 - ORŠIĆ (60- 11m)

Nakon kornera je pred Pjatovom ostao ležati Gavranović. Lahoz je pokazao na bijelu točku, pomalo iznenadivši igrače. Oršić je bio precizan iz kaznenog udarca i Modri su poveli.

2:2 - DODO (75)

Pravi Castrov džoker s klupe. Alan Patrick odigrao je dubinsku loptu, iza leđa Stojanovića, Dodo utrčao u šesnaesterac, izigrao Dinamovu obranu i lagano zabio za izjednačenje.

-------------------------

Zapljeskale su tribine stadiona u Harkivu, ne samo Šahtaru, već sjajnoj nogometnoj predstavi, ali i sjajnom Dinamu. Prvi put nakon 1999. i onih 2:2 u Marseilleu, Dinamo je osvojio gostujući bod u skupini Lige prvaka, ali tada je to bio Pirov bod, a sad je velik. Da, dugo će se pričati kako je Dinamo bio blizu i punom ulovu, kako je u dobrom dijelu susreta dominirao, kako je imao više prilika, vodio 2:1. Ali nemaju Bjelica i igrači zašto biti tužni, ono što su pružili i napravili u Harkivu vrijedno je naklona i sjećanja!

Ta 49. minuta bila je potvrda da ovo nije šala, da Dinamo drži Šahtar u šaci i da nedostaje tako malo da bude na koljenima. Ako je utakmica protiv Atalante bila utakmica života Mislava Oršića, onda bi ta akcija iz 49. minute na stadionu Metalista bila akcija njegove karijere, gol za dugo sjećanje. Uzeo je loptu na svojoj polovici kod aut crte, među dvojicom domaćih igrača oslobodio se i krenuo. Deset, metara, 20, 30, 50... nezaustavljivo ušao u šesnaesterac i pucao. Lijevom nogom. Lopta u kut, Pjatov svladan, ali - vratnica. Pa je lopta došla do Olma na vrhu kaznenog prostora, naciljao je, gađao, Pjatov skinuo ispod grede. Nije ušla, Šahtar je ostao na životu, ali sad je već ozbiljno visio.

Dinamo je igrao toliko dobro, ozbiljno, hrabro i odlučno, stvarao toliko šansi da bi bilo doista nepravedno da nije zabio. Doduše, nije da se nismo nagledali u prošlosti takvih Dinamovih poraza, ali stalno pričamo da je ovo neki drugi Dinamo. I, desetak minuta kasnije, kad se činilo da Rudari izlaze iz okna, da hvataju zrak, nakon kornera je u šesnaestercu ostao ležati Gavranović. Nitko nije slutio što je 'fućkao' Lahoz, kapetan Ademi već je lagano napucao loptu i počeo se vraćati prema svom golu. Ali, Lahoz je dosudio kazneni udarac! Uz potvrdu iz VAR sobe lopta je bila na bijeloj točki.

Pjatov je majstor za kaznene udarce, ali protiv Oršića nije imao šanse. Eto, nije zabio iz one akcije, no i ovaj je gol bio vrijedan, strašno važan. U Harkivu, na semaforu Metalistova stadiona pisalo je: Šahtar - Dinamo 1:2. I dodat ćemo neskromno - samo 1:2. Jer vidjeli smo kojih pet minuta kasnije, Junior Moraes zapucao je sjajnu priliku, iznenadnu. A onda je nešto kasnije zabio Dodo i ipak spasio svoju momčad.

Od prve minute Modri, odnosno Žuti, krenuli su napadački, po gol, a ne čuvajući svoj. Oršić je prošao po lijevoj strani, ali dodavanje na peterac nije bilo precizno. Držao je Dinamo loptu, Moro bio čvrst i miran u sredini, Theophile-Catherine pravovremen, zapravo, svi su bili na visokoj razini. Stojanović već od šeste minute sa žutim kartonom, dobio ga je za prvi start. Nudio se prostor prema Pjatovu, samo malo mirnoće u završnici... I onda su domaćini poveli. Pokazali u jednom napadu tu svoju ubojitost, nepredvidljivost, jedan od rijetkih trenutaka kad je Dinamova obrana ostala u raskoraku bio je koban. No, možda su i igrači Šahtara pomislili da će taj gol slomiti Dinamov duh, spustit gard, da će Bjeličina momčad potonuti.

Ali, ništa od toga. Dinamo je nastavio još bolje, sve je češće linija ispred Pjatova bila na mukama, srednji red pucao pod presingom. Prvo je u pravoj šansi bio Gavranović, njegov udarac s peterca blokirala je obrana, pa je on proigrao Oršića koji se pokliznuo. No, onda je Olmo izjednačio i najavio da ova večer neće završiti tužno. I nastavak je krenuo s premoći Dinama, pa tom 49. minutom, još ponekom prilikom, boravkom u šesnaestercu. Do vodstva, do velikog trenutka, kad je Dinamo već imao u džepu europsko proljeće. Ali nije Šahtar slab, sjajni su to igrači, preživjeli su i ovaj šok, izjednačili, poletjeli i prema pobjedi, što bi bilo, ipak, previše. A mogao je i Dinamo do trijumfa u 89., brza je bila kontra, Olmo je opet mogao dodati Oršiću, a ne pucati. Šteta, ali i ovako, fantastična utakmica, odličan Dinamo!

---------------------------

PRIJENOS UŽIVO:

ŠAHTAR - DINAMO 2-2 (Konopljanka '16, Dodo '75/ Olmo '25, Oršić '60 - 11m)

ŠAHTAR: Pjatov - Bolbat, Matvjenko, Krivcov, Ismaily - Patrick, Stepanenko - Konopljanka, Taison, Marlos - Junior Moraes

Na klupi: Ševčenko, Khocjolava, Marcos Antonio, Dentinho, Solomon, Kovalenko, Dodo

DINAMO: Livaković - Perić, Théophile-Catherine, Dilaver - Stojanović, Olmo, Ademi, Moro, Leovac - Oršić, Gavranović

Na klupi: Zagorac, Hajrović, Gojak, Šitum, Ivanušec, Petković, Kadzior

GOTOVO JE! Utakmica je završila! Bravo za Dinamo, ali ostaje žal što nisu tri boda na kontu "modrih", jer imali su čak dvije vratnice! Veliki bod je na kontu!

89 - KAKVA AKCIJA DINAMA! Olmo je pogodio vratnicu nakon briljantne akcije u 89. minuti! Naime, prvo je Moro dodao Oršiću, a Petković je to propustio majstorski kroz noge. Mislav je odmah poslao na desno krilu k Olmu koji je projurio skroz do gola Pjatova! Još jedna akcija za udžbenike!

81 - Brazilci su motor Šahtara u ovim trenucima, razdrmali su Dinamo, opasno domaćini prijete desetak minuta prije kraja utakmice

Screenshot

75 - GOL ŠAHTARA! Alan Patrick poslužio je sjajnu loptu za Dodoa, a ovaj je nakon što je izbio u šesnaesterac "jedan na jedan" s Livakovićem, lako zabio za izjednačenje!

68 - Ne može više kapetan, izašao je Ademi! Potrošio se maksimalno, priliku je dobio Gojak...

65 - Gusto je ispred Livakovićevih vrata, jurnuli su domaći nogometaši u šesnaesterac Dinama, sijeva sa svih strana...

62 - Očekivani Petković ušao je u igru, a Mario Gavranović ide na zasluženi odmor!

57 - PENAL ZA DINAMO! Oršić je zabio s bijele točke! Pjatov je povlačio Gavranovića tijekom Dinamovog kornera, a Mario je pao na pod. Lahoz je odmah pokazao na bijelu točku. Nekoliko minuta trajala je VAR provjera, ali dvojbi nije bilo! Kakva šansa za Dinamo večeras!

Screenshot

51 - Kakva akcija Mislava Oršića! Povukao je solo prodor gotovo iz svog šesnaesterca, predriblao dvojicu u slalomu od oko 70 metara, ušao u protivnički šesnaesterac, a onda je pogodio vratnicu! Odbila se lopta do Olma koji je milimetarski gađao u gornji desni kut, ali vratar domaće momčadi vadi nemoguće!

48 - Leovac testira vratara Šahtara i u nastavku, ovoga puta dosta je precizniji, ali njegov "hitac" s lijeve strane iskosa prohujao je oko metar iznad prečke...

46 - Dinamo čeka nevjerojatnih 20 godina (Marseille 1999) na prvi bod s gostovanja u Ligi prvaka! Večeras je sigurno sjajna prilika da momčad Nenada Bjelice otkine dosta njih u Ukrajini!

POLUVRIJEME - Obrana Šahtara dosta je griješila i poklanjala prilike napadu Dinama. Šteta što se nije zabio još jedan, ali dobro je iovako, Bjelica itekako može biti zadovoljan, jer imao je i Šahtar svoje šanse...

45 - Opasno je u posljednjim sekundama prvog dijela u Dinamovom šesnaestercu, ali dobro je - ništa od prijetnji za Livakovićeva vrata.

41 - Dinamo je totalno zagospodario u nastavku utakmice. Šteta što se Olmo ranije nije riješio lopte u akciji iz 41. minute. Malo se zaigrao, šteta! Išao je po desnoj strani, na kraju ništa od svega

37 - Velika šansa za Dinamo! Olmo je poslao sjajnu loptu Oršiću u peterac kroz trojicu igrača Šahtara, Mislav ju je prvo primio i došao pred Pjatova, ali se na kraju spetljao i pao!

33 - Pojavila se informacija da je "vojska" navijača Dinama zaglavila daleko od stadiona, više pročitajte - ovdje.

30 - Prošlo je već pola sata, Šahtar ima nešto više lopte u nogama, ali nikako se ne može govoriti o dominaciji. Dinamo je odgovorio kako treba i sad možemo očekivati svašta u nastavku, možda i konačni preokret.

25 - DINAMO JE IZJEDNAČIO!!! Mislav Oršić sjajno je probio i ubacio s lijeve strane, a tamo je milimetarski precizan (na prvoj stativi) - Dani Olmo! Iz blizine, s nekih tri metra, totalno je iznenadio domaćeg vratara! I više nego uzbudljiv start u Harkivu!

Screenshot

21 - Stojanović je s desne strane ubacio u šesnaesterac za Gavranovića, ispred kojeg je intervenirao Krivtsov. Šteta, činilo se da bi Dinamo mogao zaprijetiti u ovoj situaciji...

Soccer Football - Champions League - Group C - Shakhtar Donetsk v GNK Dinamo Zagreb - Metalist Stadium, Kharkiv, Ukraine - October 22, 2019  Shakhtar Donetsk's Yevhen Konoplyanka scores their first goal   REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS

16 - Gol za Šahtar! Konopljanka je doveo u vodstvo gostujuću momčad! Marlos je ubacio s desne strane u šesnaesterac, a Konopljanka utrčao i odnio loptu ispred Dilavera te izašao u zicer i ispod Livakovića zabio u suprotni kut za vodstvo Šahtara.

Screenshot

11 - Prva uzbuđenja ispred vrata Dominika Livakovića, vidjeli smo sjajno dodavanje na nekih pet metara od hrvatskog reprezentativnog golmana, ali na kraju je sve očišćeno - kornerom. Taison je prebacio obranu Dinama i lansirao Ismaylija na lijevoj strani šesnaesterca, a njegov ubačaja u peterac ispred Juniora Moraesa odbila je odbrana hrvatskog prvaka.

6 - Leovac je poželio ubaciti loptu u šesnaesterac s lijeve strane, ali je poslao loptu daleko preko gola. Samo je mahnuo rukom i ispričao se. Dinamo dobro izgleda na terenu nakon prvih deset minuta...

Soccer Football - Champions League - Group C - Shakhtar Donetsk v GNK Dinamo Zagreb - Metalist Stadium, Kharkiv, Ukraine - October 22, 2019  GNK Dinamo Zagreb's Nikola Moro in action with Shakhtar Donetsk's Ismaily   REUTERS/Gleb Garanich
REUTERS

5 - Stojanović je već požutio! Morat će biti vrlo oprezan u nastavku utakmice nakon dosta oštre reakcije Antonio Mateu Lahoze iz Španjolske.

3 - Krenula je utakmica u Harkivu! Mislav Oršić dobio je loptu na lijevom krilu i krenuo je prema petercu Šahtara. Uputio je loptu u srce tog prostora, ali Olmo je za malo zakasnio...

18:55 Kako je ovo realno gostujući stadion za obje momčadi, ne čudi da je dosta slobodnih mjesta. U prosjeku ih prati oko 10.000 gledatelja u Harkivu...

18:50 Jedna tribina (nedovršenog) stadiona na Maksimiru stajala je porezne obveznike 100 milijuna eura i to još tamo prije 18 godina, a ovaj cijeli prelijepi stadion koji od ovih trenutaka pratimo na ekranima stajao je tek - 60 milijuna eura.

18:43 Svi pričaju o Taisonu, ali Junior Moraes ima impresivne brojke, jer je zabio 12 golova i upisao pet asistencija u 14 utakmica ove sezone...

18:40 Utakmica nije ni počela, a stratezi Dinama i Šahtara već su imali svoj "obračun" iza kulisa. Više pročitajte - ovdje

18:35 - 'Nisam očekivao tako laku pobjedu Dinama protiv Atalante. Dokazali su da zaslužuju što su u ovom društvu. Ali ne očekujem da će Dinamo biti ovdje previše ofenzivan", rekao je Darijo Srna.

18:28 - Dinamo će pokušati izbjeći 13. uzastopni poraz u Ligi prvaka na gostovanjima

18:21 - Luis Castro, trener Šahtara: "Ne, mi nećemo podcijeniti našeg protivnika. Ovo je ipak Liga prvaka. Ovdje igraju samo najbolji!"

18:20 - "Naš cilj je jasan. Napasti i pobijediti. Znamo jako dobro njihovu momčad i mi smo spremni", najavio je Dani Olmo skorašnji susret.

18:07 - Prošlo je 11 godina od njihovog posljednjeg susreta, a o lošoj statistici sve se zna, još se čeka premijerna pobjeda u njihovom 11. susretu...

18:02 - Momčadi su sitgle na stadion, odbrojavaju se minute do sudara u Harkivu...

17:35 - Stigli su sastavi za današnji dvoboj. Trener Bjelica opet je iznenadio, Petković je ostao na klupi, čini se da se nije oporavio (gležanj). Gavranović tako dobiva veliku priliku, zabio je samo dva gola ove sezone u HNL-u. Ademi igra od prve minute...

Gledat ćemo gotovo pa identičnu postavu kao protiv Atalante, s tri stopera...

Linker
19. travanj 2024 07:58