Gleb Garanich REUTERS
POVIJESNI USPJEH TALIJANA

ATALANTA PRVA KOJA JE IKAD U OVOM SUSTAVU LIGE PRVAKA PROŠLA DALJE NAKON TRI PORAZA U PRVE TRI UTAKMICE Mario Pašalić junak 'Božice' u Ukrajini

Piše: Jurica RadićObjavljeno: 11. prosinac 2019. 21:53

ŠAHTAR – ATALANTA 0:3

HARKIV – Stadion Metalista. Gledatelja 15.000 Sudac: Zwayer (Njemačka).

STRIJELCI: 0:1 - Castagne (68), 0:2 - Pašalić (80), 0:3 - Gosens (90).

ŠAHTAR (4-2-3-1): Pjatov - Dodo, Krivcov, Matvienko, Ismaily - Alan Patrick, Stepanenko - Tete (od 59. Marlos), Kovalenko (od 71. Solomon), Taison - Moraes. TRENER: Luis Castro.

ATALANTA (4-3-2-1): Gollini - Masiello (od 61. Malinovskij), Djimsiti, Palomino - Castagne, De Roon, Freuler, Gosens - Pašalić, Gomez (od 90. Hateboer) - Muriel (od 71. Ibanez). TRENER: Gian Piero Gasperini.

CRVENI KARTON: Dodo (77 - udaranje protivnika rukom po licu).

Mario Pašalić zabio je za 2:0 i potvrdu pobjede i za prolazak Atalante u Ligu prvaka na proljeće. Talijani su u Harkivu sve riješili za 12 minuta, od 69. do 90. postigli su tri pogotka, a Šahtar je uz to ostao s igračem manje nakon isključenja Dode. Belgijac Castagne otvorio je Šahtar u 68. minuti. Akcija je krenula od Muriela, lijevo je uposlio Gomeza koji je povratnom asistirao za Castagnea. Lagani, plasirani udarac iz blizine završio je u mreži Pjatova. Provjeravao je Zwayer, ali zaleđa nije bilo, povela je Atalanta. Pobjeda Talijana bila je još izglednija od 77. minute kada je crveni karton dobio Brazilac Dodo zbog udaranja rukom po licu suparnika. Tri minute kasnije Malinovski je izveo slobodni udarac s desne strane, na prvoj vratnici malo je loptu dodirnuo Pašalić za 2:0 i veliko slavlje momčadi iz Bergama.

Šahtar je prvi zatresao mrežu, Kovalenko je zabio s ruba kaznenog prostora, ali Zwayerov pomoćnik je podigao zastavicu označivši zaleđe. VAR snimka je potvrdila da je Moraes ramenom bio u nedopuštenom položaju u začetku akcije što je prethodila pogotku. Centimetri su dijeli Šahtar od vodstva... Zwayer nije ni otišao do monitora, brzo je u komunikaciji s kolegama pokazao na zaleđe. Atalanta je priliku imala u 28. minuti, s 18 metara je slobodni udarac izveo Muriel, ali visoko preko "zida". Šahtar je opet zaprijetio u 37. minuti kada je sjajno glavom sa šest metara pucao Moraes, ali vinuo se Gollini zrakom i bravurozno odbio loptu preko grede.

Šahtar je više napadao, tražio put prema vratima Atalante, ali u konačnici je prvo poluvrijeme okončano sa po jednim udarcem u okvir vrata.

Narančasti su imali laganu terensku inicijativu, posjed je bio 54-46 za ukrajinsku momčad. Sveukupno, realni remi na poluvremenu, a s tim rezultatom i neriješenim u Zagrebu, Šahtar je nakon 45 minuta imao Ligu prvaka za proljeće, ali u nastavku je utakmica otišla potpuno na stranu Talijana koji će prezimiti u elitnom europskom natjecanju. A nakon tri kola imali su nula bodova...

PRIJENOS UŽIVO:

ŠAHTAR - ATALANTA 0:3 (Castagne 68', Pašalić 80', Gosens 90+4')

ŠAHTAR (4-2-3-1): Pjatov - Dodo, Krivcov, Matvijenko, Ismaily - Alan Patrick, Stepanenko - Tete (od 59' Marlos), Kovalenko (od 71' Solomon), Taison - Moraes.

ATALANTA (3-4-2-1): Gollini – Masiello (od 61' Malinovskyi), Djimsiti, Palomino - Castagne, De Roon, Freuler, Gosens - Pašalić, Gomez (od 90' Hateboer) - Muriel (od 72' Ibanez)

---------------------------

KRAJ: Gotova je utakmica u Harkivu, ali i europska sezona Modrih! Atalanta je prva momčad koja je u ovakvom sustavu Lige prvaka prošla skupinu nakon svih poraza u prva tri kola.

90+4' GOOOL! Gosens za Atalantinih 3:0! Stepanenko je glavom dodavao Pjatovu, to je presjekao Gosens i dotukao Ukrajince.

90+1' Nova obrana Gollinija. Ovoga puta bio je uspješniji od udarca Alana Patricka.

90' Posljednja izmjena kod gostiju, umjesto Gomeza ulazi Hateboer. Bit će čak još pet minuta nadoknade.

87' Šahtar nije zabio pogodak utjehe, Ismailly je pogodio gredu. Probao je i Malinovskyi, obranio je Gollini.

85' Istovremeno, Papu Gomez je imao "mrtvaca" za 0:3 u Harkivu, nije pogodio.

84' GOOL! Zabio je i Phil Foden na Maksimiru za 1:4. Loše vijesti iz minute u minutu...

80' GOOOOL! Zabio je Mario Pašalić za 0:2 Atalante u Harkivu. Malinovskyi je ubacio iz skraćenog kornera, Pašalić zabija od vratnice.

77' Crveni karton za Dodoa, drugi žuti! Udario je Freulera, a već je imao javnu opomenu.

75' Žuti karton dobio je Atalantin Freuler.

74' Sada kad je Muriel vani, Gomez će igrati lažnu devetku. Šahtar pak mora zabiti ako misli proći, a to bi voljeli i hrvatski navijači.

72' Odgovara i Gasperini pa Muriela mijenja Ibanezom.

71' Atalanta nastavlja prijetiti novim udarcima, Šahtarova druga izmjena. Solomon je zamijenio Kovalenka.

69' Gledalo se to sve skupa neko vrijeme, ali na asistenciju VAR-a priznat je pogodak Castagneu koji nije bio u zaleđu nakon što je ugurao loptu preko crte poslije odigravanja Papu Gomeza.

68' GOOOL! Zabila je i Atalanta! Nakon VAR-a, priznaje se pogodak Castagneu!

65' Iako je bilo suđeno zaleđe, Gollini je sjajno obranio udarac Moraesa, a onda je i Djimsiti izbacio s linije.

63' Žuti karton za Doda iz Šahtara. Uzeo mu je loptu Gosens, a ovaj je prigovarao prema Zwayeru koji mu daje javnu opomenu.

61' Neće izaći Muriel, već jedan stoper Masiello. Umjesto njega u igri je Malinovskyi kojeg se očekivalo od početka.

59' Prva promjena na utakmici. Tete će izaći, a ući će Marlos.

56' Prijete i jedni i drugi u Harkivu. Palomino je odbio jednu loptu u korner, Muriel je s druge strane napravio grubi prekršaj, a već ima žuti karton.

54' GOOOL! Istovremeno, Gabriel Jesus postiže hat-trick na Maksimiru i to je 1:3 na Maksimiru.

54' Pašalić je bio blizu dobre pozicije za udarac, no loptu mu nakon dodavanja Gomeza u zadnji trenutak uzima Ismailly.

52' Lijepa obrana nakon slobodnog udarca Muriela. Odbio je Pjatov u korner iz kojeg je Djimsiti glavom promašio.

51' Novi žuti karton, ovoga puta za Alana PatPrvaricka iz Šahtara.

50' GOOOOL! City je preokrenuo na Maksimiru, Jesus je zabio za 1:2.

48' Nastavljena je igra po uzorku prvog poluvremena. Pištaljka suca Zwayera morala je označiti prekršaj Juniora Moraesa.

46' Krenulo je drugo poluvrijeme u Harkivu.

POLUVRIJEME: Nakon dvije minute sudačke nadoknade suđen je kraj prvog poluvremena. I dalje nema golova u Harkivu.

45' Prilika za Castagnea, i ovo ide visoko preko gola.

42' Nakon tri-četiri prilike koje je završavao udarcima pored gola, Muriel, najslabija današnja karika Atalante konačno puca precizno, ali i preslabo.

39' Nakon kratkog odsustva zbog ozlijede, medicinska služba Atalante zaliječila je De Roona.

37' Kakva šansa za Šahtar! Nakon kornera glavom je pucao Junior Moraes, Gollini je iščupao ispod grede.

34' GOL! City je izjednačio, 1:1 je na Maksimiru.

32' Igra je dosta ispresjeckana prekršajima na obje strane terena, čeka se neka nova prilika, Šahtar pokušava igrati vrlo ofanzivno uz puno rizika.

29' Imala je Atalanta sada i priliku iz slobodnog udarca s ruba kaznenog prostora. Međutim, u izostanku sjajnog izvođača prekida Illičića, Muriel gađa visoko na tribine.

27' Nakon kornera za Šahtar ne reagira dobro vratar Gollini, srećom po Atalantu (a i Dinamo), Moraes je promašio glavom.

25' Novi pokušaj gostiju. Castagne je ubacio, ali Gosens ne pogađa okvir gola.

22' Prvi žuti karton na utakmici dobio je Muriel kod Atalante. Težak je to bio start na Stepanenka. Suigrači su ga smirivali, mogao je vrlo lako dobiti i crveni karton.

20' Nisu dobro domaći ušli u utakmicu, ali su se stabilizirali i sada napadaju. Tete je prošao Gosensa, Taison je pucao, a blokirao ga Palomino.

18' Akciju u kojoj je Kovalenko zabio kontrolirao je i VAR, potvrđeno je da je Tete bio u nedozvoljenoj poziciji.

16' Mreža se zatresla, ali ništa od pogotka Kovalenka. U prethodnom dodavanju Tete je bio u zaleđu. Netom prije te akcije, Gomez je tukao ali blokirao ga je Ismalilly.

13' Dvije velike prilike propustila je Atalanta u početku utakmice u Harkivu, a sada nakon promjena na Maksimiru definitivno ne stoje dobro.

10' DINAMO VODI PROTIV MANCHESTER CITYJA! Olmo je strijelac.

8' Još jedna prilika za Atalantu. Castagne je htio uposliti Gomeza, to je i učinio, a onda je Muriel uzeo šut i promašio.

5' Velika prilika za Marija Pašalića i sjajna obrana Pjatova! Presjekao je loptu krivo poslanu iz ukrajinske obrane Gomez, Muriel je proslijedio do hrvatskog igrača koji je promašio cijeli gol.

4' Gomezov centaršut u šesnaesterac Šahtara je očišćen, Talijani misle ozbiljno od početka.

2' Atalanta je odlučno krenula, u početnim minutama nastoje gosti izgraditi prvu kvalitetniju akciju.

18.55 Utakmica je počela! Pratite s nama dvoboj iz Harkiva.

18.50 Na tribinama se očekuje oko 25 tisuća gledatelja, a u Ukrajini je i 500 navijača Atalante.

18.45 Deset je minuta do početka utakmice. Sve je spremno za početak lude večeri u Dinamovoj skupini, nadamo se - s pozitivnim raspletom za Modre.

18.35 Vremenski uvjeti u Harkivu su vrlo teški. Nema snijega, ali je vrlo hladno, po uzoru na doba godine. Uvjeti za igru mogli bi biti dobri.

18.25 Tu su i domaći, pola sata je preostalo do početka utakmice.

18.20 Igrači Atalante istrčali su na zagrijavanje. U očima se vidi spremnost i ogromna želja za uspjehom.

18.15 Kombinacija je devet, glede konačnog poretka u skupini. Možete ih pročitati malo ispod.

18.05 Talijani su s motivacijskom porukom na društvenim mrežama stigli na utakmicu Harkiv.

18.00 Atalanta će danas istrčati s dva beka, Castagneom i Gosensom te tri stopera. Hoće li im to biti dovoljno za pobjedu?

17.55 Doduše, neće igrati ni Marlos ispred kojeg je prednost dobio Tete. Atalanta u utakmicu ide s najjačim snagama.

17.45 Stigli su sastavi za večerašnji susret u Harkivu. Jedina promjena u odnosu na najavljeni sastav jest izostanak Konopljanke umjesto kojeg igra Kovalenko. Za Atalantu od prve minute kreće hrvatski reprezentativac Mario Pašalić.

Linker
16. travanj 2024 22:08