Laurence Griffiths/Getty Images
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO: AJAX NAPRAVIO OGROMAN KORAK KA VELIKOM FINALU LIGE PRVAKA 'Kopljanici' osvojili London, Tottenham praktički ostao bez prave šanse

U prvoj utakmici polufinala Lige prvaka Ajax je u Londonu pobijedio Tottenham 1:0. Jedini strijelac na utakmici bio je van de Beek u 15. minuti. Utakmicu koja nije obilovala prilikama kao što se to očekivalo obilježila je i ružna ozljeda Vertonghena. U drugom poluvremenu Spurse je spasila vratnica na kojoj je odsjeo pokušaj Neresa. Uzvrat u Amsterdamu na rasporedu je osmog svibnja.
Piše: HinaObjavljeno: 30. travanj 2019. 15:25

TOTTENHAM - AJAX 0:1 (Van de Beek 15')

TOTTENHAM: Lloris, Trippier (Foyth, 79), Sanchez, Alderweireld, Vertonghen (Sissoko, 39), Rose (Davies, 79), Wanyama, Eriksen, Alli, Lucas Moura, Llorente

AJAX: Onana, Veltman, de Ligt, Tagliafico, van de Beek, Blind, Schone (Mazraoui, 65), de Jong, Ziyech (Huntelaar 87), Neres, Tadić

Sraz najvećih iznenađenja ovogodišnje Lige prvaka pripao je nizozemskoj momčadi koja je bila dominantna u prvih 20-tak minuta dvoboja, kada su i zabili gol.Prvi međusobni europski dvoboj Tottenhama i Ajaxa nakon čak 38 godina obilježili su izostanci najboljih napadača Engleza - Kanea i Sona, što se pokazalo i ključnim za ovaj dvoboj jer Tottenham nije stvorio nijednu izrazitu priliku, iako su u drugom dijelu pritisnuli Ajax.

U 15. minuti Nizozemci su poveli nakon što je Ziyech pravovremeno uposlio van de Beeka, kome nije bilo teško pogoditi mrežu pored nemoćnog vratara Llorisa. Iako su postigli važan gol u gostima Ajax je nastavio s napadima, pa u 24. minuti Lloris nogom brani udarac van den Beeka iz blizine. Domaćini su najveću šansu propustili u sudačkoj nadoknadi prvog dijela kada je Alderweireld udarcem glavom zamalo prebacio vrata.

U 50. minuti vratar Ajaxa Onana brani volej Allija, a Totenham je posve preuzeo inicijativu u drugom dijelu. Ipak, u jeku napada Engleza Brazilac Neres je u 78. minuti imao "mat-situaciju", ali s desetak metara pogodio je vratnicu nakon dodavanja Tadića.

Ajax je do sada osam puta stigao do polufinala Kupa/Lige prvaka pri čemu je šest puta prošao u finale, a četiri puta osvojio europski naslov. Posljednji put 1995. godine.

Tottenham je do sada samo jednom stigao do polufinala, prije 57 godina kada je ispao od Benfice.

Nizozemci su osvojili i jedan Kup UEFA (1992) i Kup kupova (1987), dok Tottenham u svojoj riznici ima dva Kupa UEFA (1972, 1984) i Kup kupova (63).

U drugom polufinalnom paru u srijedu se sastaju Barcelona i Liverpool, a uzvrat je 7. svibnja na Anfieldu.

Finale Lige prvaka je 1. lipnja u Madridu na stadionu Wanda Metropolitano.

TOTTENHAM - AJAX 0:1 (Van de Beek 15')

TOTTENHAM: Lloris, Trippier (od 79. Foyth), Sanchez, Alderweireld, Vertonghen (od 39. Sissoko), Rose (od 79. Davies), Wanyama, Eriksen, Alli, Lucas Moura, Llorente

AJAX: Onana, Veltman, de Ligt, van de Beek, Neres, Tadic, Blind, Schone (od 65. Mazraoui), de Jong, Ziyech (od 87. Huntelaar), Tagliafico

--------------------------------------------

90' + 3' KRAJ UTAKMICE! VELIKA POBJEDA AJAXA U LONDONU!

90' Igrat će se tri minute nadoknade.

87' Huntelaar ulazi umjesto Ziyecha.

84' Neobično drugo poluvrijeme u Londonu, samo s jednom pravom prilikom. Tottenham opet podiže pritisak, ali i novi nalet djeluje prilično bezopasno.

79' Vratnica! Kontra Ajaxa. Tadić za Neresa koji s desetak metara iskosa gađa suprotni kut. Spursi su sada imali sreće. Odmah nakon toga Pochettino je napravio dvostruku izmjenu - izlaze Rose za Daviesa i Tippier za Foytha.

75' Šut Rosea s desetak metara blokira Veltman. Dobra kontra i dobro proigravanje Eriksena.

70' Pao je ritam Spursa, ali ni igrači Ajaxa nisu u stanju napraviti punog toga kada je lopta u njihovom posjedu.

65' Prva izmjena kod Ajaxa. Mazraoui umjesto Schonea.

63' Požutio je Veltman nakon prekršaja na Alliju.

60' Tottenham izgleda moćnije u drugom poluvremenu. Odnos snaga u sredini promijenio se prisilnim ulaskom Sissoka. Većih prijetnji Ajaxovim vratima, međutim, još uvijek nije bilo.

56' Malo statistike u nedostatku zanimljivijih događanja na travnjaku. Prvi puta u povijesti Ajax je postigao gol u devet uzastopnih gostujućih utakmica u Ligi prvaka.

52' Sada posjedom dominira domaća momčad. Solidnu priliku u međuvremenu nije iskoristio Alli čiji je volej završio točno u rukama Onane.

47' Tagliafico s dvadesetak metara šutiro nisko kraj gola.

46' Počelo je drugo poluvrijeme u Londonu!

KRAJ PRVOG POLUVREMENA Ajax nakon prvih 45 minuta ima veliku prednost. Strijelac je bio van de Beek u 15. minuti. Utakmica se malo razvodnila nakon teško ozljede Vertonghena nakon pola sata igre, dok je u samoj završnici kontrolu nad utakmicom preuzeo Tottenham.

45' + 4' Alderweireld glavom šutira preko gola.

45' +2' Gledamo mini pritisak Totenhama u završnici prvog poluvremena.

45' Pet minuta nadoknade.

44' Utakmica se mao razvodnila nakon dužeg prekida koji je izazvan ozljedom Vertonghena.

39' Ipak ništa, Belgijanac ne može nastaviti utakmicu. Ne izgleda dobro. U igri je Sissoko.

37' Verthongen je obukao čisti dres i vraća se na travnjak.

35' Duža stanka. Nakon prekida Tagliafica došlo je do sudara Onane, Alderweirelda i Vertonghena. Najgore je prošao posljednji koji je završio s dubokom posjekotinom na nosu. Liječnici mu pružaju pomoć.

30' Žuti karton za Tagliafica zbog prekršaja na Eriksenu.

26' Prva prilika za Tottenham. Nakon prekida glavom kraj gola šutira Llorente.

24' Velika prilika za Ajax, ali se van de Beek nije odlučio odigrati povratnu loptu...

20' Ajax nastavlja s pritiskom. Nekoliko ubačaja iz kuta, međutim, nisu rezultirali novim prilikama.

15' GOL! AJAX VODI 1:0! Zabio je van de Beek nakon proigravanja Ziyecha. van de Beek je ostao sam ispred Llorisa i plasirao loptu u mrežu za vodstvo Ajaxa. Situacija je bila sumnjiva, ali zaleđa ipak nije bilo.

13' Još uvijek čekamo prvu ozbiljniju priliku na utakmici. Lopta je tek nešto više u nogama igrača Ajaxa.

8' Dosta šlampavo otvaranje na obje strane s puno grešaka u dodavanjima.

4' Na otvaranju nekoliko dugih lopti Ajaxa, jedan pokušaj kontre Spursa. Prvi ubačaj iz kuta za Ajay završio je u nogama van de Beeka koji s osamnaest metara šutira daleko od gola.

1' Počela je utakmica u Londonu!

--------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO

20. 29 Svlačionica Tottenhama uoči večerašnje utakmice...

19.46 Stigli su i službeni sastavi za večerašnji dvoboj...

19.00 Navijači Ajaxa okupirali su London uoči polufinalnog okršaja protiv Tottenhama u Londonu.

Linker
18. travanj 2024 16:51