Gavranović
 Matija Djanjesic / CROPIX / CROPIX
ZA TJEDAN DANA NOVI IZAZOV

VIDEO: DŽOKER S KLUPE DONIO DINAMU PLAYOFF LIGE PRVAKA Riječka veza dignula Maksimir na noge, pogledajte kako su Modri stigli na korak do same elite!

Dinamo je u playoffu Lige prvaka! Hrvatski prvak rutinski je na Maksimiru protiv Astane obranio prednost iz Kazahstana u uzvratnoj utakmici 3. pretkola, pobijedivši sasvim zasluženo s 1:0. Modri su time osigurali utakmicu protiv švicarskog prvaka Young Boysa za ulaz u grupnu fazu elitnog natjecanja, a najmanje nastup u Europskoj ligi.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 14. kolovoz 2018. 13:07

DINAMO - ASTANA 1:0 (Gavranović 74')

DINAMO: Zagorac - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Ademi - Hajrović, Olmo, Gojak (od 70. Šunjić), Oršić (od 83. Perić) - Budimir (od 56. Gavranović). Trener Nenad Bjelica.

ASTANA: Erić - Rukavina, Postnikov, Maily, Šomko - Majevski, Almeida (od 79. Mužikov) - Tomasov, Kleinheisler (od 78. Ščetkin), Henrique - Janga (od 78. Kabananga). Trener Roman Grigorčuk.

Sudac: Gediminas Mažeika (Litva) Stadion: Maksimir. Gledatelja: 11903

---------------------------------------------------------

Nogometaši zagrebačkog Dinama plasirali su se u posljednje, 4. pretkolo Lige prvaka nakon što su u uzvratnom susretu 3. pretkola na svom terenu pred 12.000 gledatelja svladao kazahstansku Astanu sa 1:0 što mu je uz uspjeh od 2:0 iz prve utakmice prije tjedan dana donijelo ukupnu pobjedu od 3:0.

Strijelac jedinog gola bio je Mario Gavranović u 74. minuti.

Hrvatski je prvak rutinski sačuvao prednost ostvarenu prije tjedan dana u glavnom gradu Kazahstana. Iako nije pokazivao preveliku ambicioznom u napadačkoj fazi igre, Dinamo je u potpunosti kontrolirao događanja na terenu te gosti iz Astane nisu pronalazili način kako ozbiljnije zaprijetiti Zagorcu na vratima Dinama.

U prvom poluvremenu Dinamo je u dva navrata imao dobre situacije pred suparničkim golom, no udarac Hajrovića s vrha kaznenog prostora u 18. minuti Erić je uspio skrenuti u korner, dok je Ademi iz dobre pozicije u 43. minuti sa sedam-osam metara poslao loptu daleko preko gola.

Gosti su u prvih 45 minuta stvorili samo jednu situaciju pred domaćim golom, ali udarac Jange glavom sa 10-ak metara prošao je pored gola.

Početak drugog poluvremena počeo je novom prilikom Astane, ali je Henriquez sa 16 metara iskosa pucao ravno u Zagorca. Dinamo je odgovorio u 57. minuti nakon lijepe kombinacije Gojaka i Gavranovića udarac sa 16 metara oprobao je Olmo no bio je neprecizan.

Vratar Dinama Zagorac istaknuo se u 68. minuti kada je odličan udarac Majevskog s više od 20 metara koji je išao pod gredu izbio u korner.

Dinamo je poveo u 74. minuti kada je ubačaj Leovca sretno stigao na glavu Gavranovića, a ovaj je preciznim udarcem glavom svladao Erića.

Astana se umalo spasila poraza u Zagrebu u sudačkoj nadoknadi kada je Kabananga odličnim udarcem sa 30-ak metara pogodio prečku.

Dinamo će u 4. pretkolu igrati protiv švicarskog prvaka Young Boysa. Prva utakmica igrat će se 22. kolovoza u Bernu, dok je uzvrat 28. kolovoza u Zagrebu.

Parovi 4. pretkola Lige prvaka

Crvena zvezda (Srb) - Salzburg (Aut)

BATE Borisov (Bje) - PSV Eindhoven (Niz)

Benfica (Por) - PAOK (Grč)

Young Boys (Švi) - DINAMO ZAGREB (HRV)

Vidi (Mađ) - AEK (Grč)

Ajax (Niz) - Dinamo Kijev (Ukr)

DINAMO - ASTANA 1:0 (Gavranović 74')

DINAMO: Zagorac - Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac - Ademi - Hajrović, Olmo, Gojak (od 70. Šunjić), Oršić (od 83. Perić) - Budimir (od 56. Gavranović). Trener Nenad Bjelica.

ASTANA: Erić - Rukavina, Postnikov, Maily, Šomko - Majevski, Almeida (od 79. Mužikov) - Tomasov, Kleinheisler (od 78. Ščetkin), Henrique - Janga (od 78. Kabananga). Trener Roman Grigorčuk.

KRAJ UTAKMICE!

90' - Kakav udarac Kabanange! S tridesetak metara je iznenada opalio, a lopta pogađa gredu! Srećom, rezultat se nije promijenio. Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

82' - Posljednju zamjenu radi Bjelica. Ali nije izašao Dilaver, nego Mislav Oršić, a mijenja ga Dino Perić.

80' - Ozlijedio se Dilaver pri doskoku. Čini se da ne može nastaviti igru.

79' - Trostruku zamjenu radi trener Astane! Izašli su Kleinheisler, Janga i de Oliveira, a ušli su Ščetkin, Kabananga i Mužikov.

74' GOOOL! Leovac i Oršić su kombinirali na lijevoj strani, a Leovac je uputio izvrstan centaršut koji sjajno koristi Gavranović i glavom sprema loptu u mrežu za 1:0 Dinama!

71' - Hajrović je isprobao svoj udarac, ali taj pokušaj odlazi kraj vrata.

70' - Ozlijedio se Amer Gojak. Problem s koljenom. Izašao je iz igre, a zamijenio ga je Ivan Šunjić.

69' - Druga velika prilika Astane u samo dvije minute. Postnikov je ostao sam u šesnaestercu i uputio udarac glavom, no lopta je otišla iznad grede.

68' - Fantastična obrana Danijela Zagorca! Maevski je pucao s dvadesetak metara, lopta je išla pod gredu, a Dinamov vratar sjajno brani taj pokušaj!

60' - Još jedna prilika za Modre! Oršić je prošao po lijevoj strani i ubacio u peterac gdje je čekao Gavranović, ali obrana Astane uspijeva izbiti loptu izvan šesnaesterca.

58' - Kakva prilika za Dinamo! Gojak je napravio veći dio posla, ispremiješao je cijelu obranu Astane, lopta je došla do Olma koji puca isprve, ali slabijom nogom i lopta odlazi kraj gola.

57' - Prva zamjena kod Dinama. Iz igre je izašao Mario Budimir, a priliku dobiva Gavranović.

48' - Prilika za Astanu. Henrique je pobjegao Dinamovoj obrani i pucao s dvadesetak metara iskosa, ali samo u Zagorca koji to bez problema hvata.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

Tomo Ničota

KRAJ PRVOG POLUVREMENA - Dinamo mirno i vješto čuva prednost iz prve utakmice. Modri su preuzeli inicijativu i nametnuli svoju igru, a dominacija bi bila i veća da se igra konstantno ne prekida brojnim prekršajima igrača kazahstanskoga kluba.

45' - Jedna je minuta sudačke nadoknade.

44' - Postnikov je sada s leđa srušio Danija Olma koji je prijetio povesti kontru i sudac se napokon odlučio pokazati prvi žuti karton na utakmici.

42' - Rukavina je još jednom srušio Olma koji je bio u izglednoj situaciji, skočio je Bjelica i cijela Dinamova klupa tražeći žuti karton, no litavski sudac i dalje ne pokazuje opomenu.

38' - Zaredale su se prilike na obje strane. Janga je sad bio u skoku i pokušao glavom, ali njegov udarac odlazi pokraj gola.

36' - Stojanović je prošao po desnoj strani i ubacio u šesnaesterac, Gojak je pokušao poluškaricama, ali lopta odlazi visoko iznad gola.

34' - Igrači Astane su izveli korner, Maevski je bio u izglednoj situaciji, ali srećom je promašio cijelu loptu.

27' - Oštar prekršaj na Stojanoviću! Šomko je grubo startao na Dinamovog braniča, ali litavski sudac zasad nije pokazao nijednu opomenu.

18' - Sjajna prilika za Dinamo! Kombinirali su Olmo i Budimir, lopta je došla do Hajrovića koji je snažno opalio, ali samo pokraj gola Astane.

17' - Prilika za Astanu. Hajrović je krenuo u dribling i izgubio loptu, Henrique je došao do lopte i pucao po golu, no srećom je lopta otišla kraj vratnice.

12' - Dinamovci su preuzeli inicijativu i nametnuli svoju igru u dosadašnjem dijelu utakmice. Dinamu je ovo jubilarna 200. europska utakmica od osamostaljenja Republike Hrvatske.

7' - Oršić je izborio slobodan udarac na dvadesetak metara iskosa i sam ga je izveo, ali je lopta pogodila samo živi zid.

4' - Dinamovci su imali prvi korner na utakmici, ali obrana Astane je uspjela izbaciti loptu iz šesnaesterca.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Astana je krenula prva s centra. Ajmo, Plavi!

---------------------------------------------------------

19.55: Igrači su istrčali na maksimirski travnjak. Prema procjenama na stadionu je oko 10 000 gledatelja. Sudac je Litavac Gediminas Mažeika. Sve je spremno za početak!

19.40: Pogledajte kako je Dani Olmo u prošlome susretu majstorski prošao braniča Astane Marina Aničića.

19.25: Kladionice daju prednost Dinamu u ovoj utakmici. 53% su šanse da će Dinamo pobijediti, 21% da će slaviti Astana, a 26% je izgledno da će susret završiti neriješeno. Manje je od sat vremena do početka utakmice. Ajmo, Plavi!

19.10: Dan uoči utakmice s Astanom trener Dinama Nenad Bjelica izjavio je: "Dok trener ima rezultat sve je pozitivno u nogometu, kad nema rezultata onda je negativno. Neovisno o tome u kojem ste gradu rođeni ili za koji ste klub igrali. Jako sam ponosan da sam trener Dinama, pripremao sam se 376 utakmica za Dinamo! Deset godina! Imam određeno iskustvo, radim već u četvrtoj zemlji, neće biti problem što sam iz Osijeka jer se dobro osjećam u Zagrebu, svi su me lijepo primili i drago mi je što su mi dali veliku odgovornost i da je vratim svojim radom."

18.45: Objavljeni su služeni sastavi. Dinamo počinje s istim sastavom kao i u prethodnoj utakmici u Kazahstanu. U prvoj postavi očekivao se Mario Gavranović, ali je Bjelica odlučio dati prednost Mariju Budimiru koji je bio strijelac u prošloj utakmici. U momčadi Astane tri su promjene u odnosu na očekivani sastav. Umjesto Aničića igrat će Maily, Mužikova će zamijeniti de Oliveria, a umjesto Kabanange će od prve minute zaigrati Rangelo Janga.

18.30: Čekamo službene sastave za utakmicu koja bi trebala biti pretposljednja Dinamova prepreka na putu do grupne faze Lige prvaka.

Prošlotjednim ždrijebom već je odlučeno da će protivnik u playoffu biti švicarski prvak Young Boys, a prva utakmica igrat će se već sljedećeg utorka.

Linker
19. travanj 2024 17:36