Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
DVA GOLA U PET MINUTA

VIDEO: GOTOVE SU MUKE HRVATSKOG PRVAKA, DINAMO JE U 3. PRETKOLU Pogledajte kako je maestralno modri playmaker 'podvalio' gol koji je promijenio sve!

Dinamo je u trećem pretkolu Lige prvaka! Hrvatski prvak je u uzvrat 2. pretkola ušao s prednošću 5:0, ali vijesti su nakon prvog dijela bile zabrinjavajuće. Hapoel je u Beer Shevi imao 2:0 i nekoliko prilika za povećanje vodstva, a onda se ukazao Dani Olmo, sjajnom asistencijom proigrao Budimira i riješio pitanje prolaza. Na kraju su Modri izvukli 2:2 i čekaju boljeg iz ogleda Midtjyllanda i Astane u srijedu.
Piše: HinaObjavljeno: 31. srpanj 2018. 11:03

HAPOEL BS - DINAMO 2-2 (2-0)

HAPOEL BEER SHEVA: Goresh - B.Bitton, Ohayon, Tzedek, O. Bitton - Einbinder, Ogu, Maman (od 72. Ezra) - Melikson (od 83. Zrihan), Ben Basat (od 76. Sahar), Nwakaeme

DINAMO: Zagorac - Stojanovič, Dilaver, Theophile-Catherine, Leovac - Ademi - Hajrović (od 82. Fiolić), Gojak, Olmo (od 78. Šunjić), Oršić - Budimir (od 56. Gavranović)

Gledatelja: 10.000.

Sudac: Francois Letexier (Francuska).

Strijelci: 1-0 Ogu (14), 2-0 Stojanovič (34-ag), 2-1 Budimir (49), 2-2 Hajrović (54)

U uzvratnom dvoboju 2. kola kvalifikacija za Ligu prvaka nogometaši Dinama odigrali su 2:2 (0:2) na gostovanju u izraelskoj Beer Shevi kod Hapoela te ukupnim rezultatom 7:2, zahvaljujući uvjerljivoj 5:0 pobjedi u Zagrebu, izborili mjesto u 3. kolu.

Hapoel je u prvom poluvremenu došao do vodstva 2:0 pogotkom Johna Ogua u 14. minuti i autogolom Petra Stojanovića u 34. minuti. Početkom drugog dijela Dinamo je u pet minuta došao do izjednačenja, a strijelci su bili Mario Budimir u 49. minuti i Izet Hajrović u 54. minuti.

Izraelci će svoj europski put nastaviti u 3. kolu kvalifikacija za Europsku ligu, a Dinamo u 3. kolu kvalifikacija za Ligu prvaka čeka boljeg iz dvoboja kazahstanske Astane i danskog Midtjyllanda. U prvom susretu Astana je slavila sa 2-1, a uzvrat u Danskoj je na rasporedu u srijedu, s početkom u 19 sati.

Dinamo će 7. ili 8. kolovoza, u prvoj utakmici 3. pretkola Lige prvaka, gostovati u Astani ili Herningu. Uzvratna utakmica bit će odigrana na Maksimiru 14. kolovoza.

Hrvatski prvak loše je počeo uzvratni dvoboj u Izraelu i već u 1. minuti, nakon pogreške braniča Teophile-Catherinea, nigerijski napadač Nwakaeme je krenuo sam prema Dinamovim vratima, ali je njegov udarac s ruba kaznenog prostora bio neprecizan.

Dinamovi pokušaji u prvom poluvremenu, uglavnom su se svodili na dalekometne udarce Izeta Hajrovića koji nisu bili precizni, a neprecizna dodavanja igrača vezne linije izložile su opasnim situacijama, ionako ne pretjerano sigurnu obrambenu liniju hrvatskog prvaka. Domaća momčad je u 14. minuti stigla do vodećeg pogotka.

Udarac iz kuta izveo je Oren Biton, a Nigerijac John Ogu, neometan u skoku, glavom poslao loptu u mrežu.

U 20. minuti opet su igrači Hapoela izveli brzu i opasnu akciju u kojoj je sam prema Danijelu Zagorcu krenuo Ben Basat. Dinamov vratar mu se bacio pod noge, a Izraelac pao. No, francuski sudac Letexier vidio je da se radilo o pokušaju iznuđivanja kaznenog udarca i dodijelio žuti karton domaćem napadaču. Samo dvije minute poslije Nwakaeme je opasno pucao sa 20 metara, ali je Zagorac obranio udarac pod gredu.

U 34. minuti Hapoel je udvostručio vodstvo. Po desnoj strani je prošao Maman, došao gotovo do gol-crte i prebacio loptu preko istrčalog Zagorca. Slovenac Petar Stojanovič bio je u prilici ispucati loptu koja je polako išla prema vratima, ali je njegov nespretni pokušaj završio zakucavanjem lopte pod gredu.

U završnici prvog poluvremena su Hajrović i Budimir u razmaku od 30 sekundi bili u dobrim situacijama, ali je domaći vratar Goresh zaustavio njihove pokušaje. No, bila je to najava boljeg izdanja Dinama u nastavku dvoboja.

Samo pet minuta bilo je potrebno momčadi Nenada Bjelice da izbriše prednost Izraelaca. U 49. minuti Dani Olmo je sjajnom dubinskom loptom proigrao Marija Budimira, a iskusni je napadač sa desetak metara u padu gurnuo loptu koja se od vratnice odbila u mrežu. Bio je to prvi Dinamov pogodak na gostovanjima u europskim natjecanjima još od 24. kolovoza 2016. godine, kad su Fernandes i Soudani donijeli 2-1 pobjedu 'modrima' u Salzburgu, a time i plasman u Ligu prvaka.

Dinamo je u Be'er Shevi postigao dva pogotka, ali nije pobijedio. Drugi pogodak, za konačnih 2-2, došao je nakon odlične akcije hrvatskog prvaka, u kojoj je najveći dio posla napravio Amer Gojak. Krenuo je u prodor po desnoj strani, odigrao dvostruko dodavanje s Olmom i nakon njega ubacio u sredinu kaznenog prostora. Tamo je loptu dočekao strijelac prvog pogotka Mario Budmir i mirno ju spustio za Izeta Hajrovića, a bosansko-hercegovački reprezentativac je sa desetak metara zakucao loptu u Hapoelovu mrežu.

Do kraja dvoboja, u 61. minuti, vidjeli smo još jedan pogodak, ali je on opravdano poništen zbog zaleđa u kojem se našao strijelac, domaći napadač Ben Basat.

Dinamo je nakon lošeg prvog poluvremena popravio dojam u drugom dijelu, a šteta je što je udarac Marija Gavranovića u sučevom vremenu završio koji centimetar iznad grede, a ne u mreži, pa da hrvatski prvak još malo popravi svoj i nacionalni koeficijent.

Za plasman u završni kvalifikacijski krug Lige prvaka momčad Nenada Bjelice morat će prikazati puno manje slabosti, pogotovo u defenzivnom dijelu, jer su i Astana i danski prvak Midtjylland momčadi koje će to znati bolje iskoristiti od Hapoela.

Kvalifikacije LP: Legia pobijedila i ispala, isključeni Antolić i Vešović

Uz nogometaša zagrebačkog Dinama koji su odigravši 2-2 u uzvratnom dvoboju protiv izraelskog Hapoela Be'er Sheve izborili mjesto u 3. kolu kvalifikacija Lige prvaka, to je uspjelo i igračima Škendije koji su odigrali 0-0 na gostovanju kod Šerifa i tako obranili prednost iz prvog dvoboja, dok varšavska Legija ni s pobjedom na gostovanju u Trnavi nije uspjela nadoknaditi zaostatak iz prvog dvoboja.

Poraz 0-2 na domaćem terenu bio je koban za poljskog prvaka, na čijoj klupi sjedi hrvatski trener Dean Klafurić. Zadatak Legije u Slovačkoj je postao još teži kad je u 37. minuti isključen crnogorski internacionalac Marko Vešović. Bivši igrač Rijeke zaradio je drugi žuti karton zbog neopreznog starta, a 12 minuta prije je opomenut zbog naguravanja.

U 63. minuti Legia je povela pogotkom Astiza, a u 85. minuti poljski je prvak ostao sa devet igrača na terenu, zbog isključenja nekadašnjeg kapetana Dinama Domagoja Antolića. U razmaku od četiri minute Antolić je zaradio dva žuta kartona, a drugi zbog potezanja suparnika. Legia će europski put nastaviti u 3. kolu kvalifikacija Europske lige, a Spartak iz Trnave ide u 3. pretkolo Lige prvaka u kojem će joj najvjerojatniji suparnik biti beogradska Crvena zvezda koja u Litvi brani prednost 3-0 iz prve utakmice.

U srijedu će suparnika u 3. pretkolu doznati i zagrebački Dinamo, a to će biti bolji iz dvoboja Astane i danskog Midtjyllanda. Prvak Kazahstana u Herningu brani prednost 2-1 iz prve utakmice.

Kvalifikacije LP - 2. kolo, uzvrati

Šerif Tiraspol - Škendija 0-0 (ukupan rezultat 0-1)

Hapoel Be'er Sheva - DINAMO 2-2 (2-7) (Ogu 14, Stojanovič 34-ag / Budimir 49, Hajrović 54)

Spartak Trnava - Legia Varšava 0-1 (2-1) (Astiz 63)

U srijedu će igrati:

Helsinki - Bate Borisov (prva utakmica 0-0)

Qarabag - Kukes (0-0)

Midtjylland - Astana (1-2)

Malmo - CFR Cluj (1-0)

Suduva - Crvena zvezda (0-3)

Basel - PAOK Solun (1-2)

Videoton - Ludogorec (0-0)

Sturm Graz - Ajax (0-2)

Rosenborg - Celtic (1-3)

HAPOEL - DINAMO 2:2 (Ogu 14', Stojanović 34' ag. / Budimir 49', Hajrović 54')

HAPOEL: Goresh - O. Bitton, Ohayon, Tzedek, B. Bitton - Maman, Ogu, Einbinder - Melikson, Nwakaeme, Ben Basat

DINAMO: Zagorac - Leovac, Theophille-Catherine, Dilaver, Stojanović - Ademi - Oršić, Olmo, Gojak, Hajrović - Budimir

---------------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+2' - Kakva prilika za Dinamo! Šunjić je sjajno proigrao Gavranovića koji puca isprve, a lopta odlazi malo iznad grede.

90' - Igrat će se 5 minuta sudačke nadoknade.

88' - Igra obiju momčadi potpuno je zamrla. Čeka se istek 90. minute. Već je jasno da je Dinamo prošao u treće pretkolo i sada čeka boljeg iz susreta Astane i Midtjyllanda koji se igra sutra.

82' - Posljednju zamjenu radi Nenad Bjelica. Izlazi i drugi strijelac Izet Hajrović, a ulazi Ivan Fiolić.

77' - Zamjena i kod dinamovaca. Izašao je sjajni Dani Olmo, a u igru ulazi Ivan Šunjić.

76' - I druga izmjena kod Izraelaca. Izlazi Ben Basat, a mijenja ga Ben Sahar. I Ezra i Beh Sahar započeli su utakmicu u Zagrebu.

72' - Prva zamjena u Hapoelu. Izašao je Maman, a priliku dobiva Hen Ezra.

70' - Olmo je prošao po lijevoj strani i pucao po golu, ali lopta odlazi pokraj vratnice.

64' - Došlo je do naguravanja koje je u jednom trenutku preraslo u tučnjavu. Prekid je potrajao nekoliko minuta, a na kraju svega žute kartone dobili su Arijan Ademi i Hanan Maman. Dojam je da je izraelski igrač još dobro i prošao.

61' - Kakva prilika za Hapoel! Izraelci su uspjeli postići pogodak, ali srećom po Dinamo suci su označili zaleđe.

56' - Prva zamjena u Dinamovoj momčadi. Izašao je strijelac Budimir, a zamijenit će ga Mario Gavranović.

54' GOOOL! Gojak je oduzeo jednu loptu i napravio veći dio posla, lopta je došla do Budimira koji je spušta za Hajrovića, a Dinamov je veznjak zakucao loptu u gol za izjednačenje!

49' GOOOL! Dani Olmo je fantastičnom loptom pronašao Budimira koji se izvrsno snalazi i pogađa za smanjenje vodstva! Ajmo, Plavi!

46' - Počinje drugo poluvrijeme. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOG POLUVREMENA!

45' - Neće biti sudačke nadoknade i Francuz šalje igrače u svlačionicu.

44' - Još jedna izvrsna prilika dinamovaca! Oršić je ukrao jednu loptu, ubacio centaršut za Budimira koji lijepo u skoku gađa glavom, ali samo preko grede.

43' - Sjajna prilika za Dinamo! Sijevnula je kontra dinamovaca, Hajrović je prošao kroz obranu Izraelaca, ali u završnici više nije imao snage i pucao je točno u Goresha.

39' - Žuti karton dobio je Marin Leovac.

37' - Maman je bio u izglednoj prilici, ali srećom po Dinamovu obranu nije se najbolje snašao.

34' GOL! Još jedna loša intervencija Dinamove obrane. Maman je prošao po desnoj strani i ubacio u peterac, a ondje ju je Stojanović poslao u vlastitu mrežu. Izraelci su gol pripisali Mamanu iako je potpuno jasno da se radi o autogolu.

32' - Nwakaeme se izborio za šut i pucao po golu, no Zagorac, izuzev intervencije kod gola, danas brani bez greške.

30' - Einbinder je dobio žuti karton zbog grubog starta na Olmu.

27' - Melikson je još jednom ostao sam u šesnaestercu Dinama i pucao po golu, ali izvrsni Zagorac i to brani.

22' - Sjajna obrana Zagorca! Nwakaeme je s dvadesetak metara uputio jedan opasan udarac, ali Dinamov vratar fantastičnom paradom brani taj pokušaj.

20' - Ben Basat je pobjegao obrani Dinama, ali Zagorac na vrijeme izlazi s gola i izraelski napadač teatralno pada, a sudac mu opravdano pokazuje žuti karton.

14' GOL! Iz tog kornera najviši u skoku je John Ugochukwu Ogu i glavom pogađa za 1:0.

14' - Kakva prilika za Hapoel! Nwakaeme je ostao sam pred golom Dinama, ali od bloka se odbija u korner.

12' - Kao i u prvoj utakmici, Hapoel je započeo susret s nekoliko izglednih prilika, ali dinamovci zatim uzvraćaju i uspostavljaju kontrolu na terenu.

8' - Sjajna prilika za Dinamo! Olmo je solo prodorom prošao kroz obranu Izraelaca, a s leđa ga ruši Ogu na dvadesetak metara od gola i opravdano dobiva žuti karton. Hajrović je izveo taj slobodan udarac, a lopta od živog zida odlazi u korner.

7' - Melikson je prošao kroz Dinamovu obranu i pucao s vrha šesnaesterca, ali Zagorac je izvrsno postavljen i lako hvata tu loptu.

5' - Hajrović je opalio po golu s oko dvadeset metara, ali njegov udarac odlazi preko grede.

1' - Velika prilika za Izraelce u početku susreta! Domaćini su poveli jednu neugodnu kontru, Nwakaeme je pobjegao obrani Dinama i pucao s vrha šesnaesterca, ali srećom po dinamovce udarac je bio loš i lopta odlazi u gol-aut.

1' - Počela je utakmica na stadionu Turner. Izraelci prvi kreću s centra. Ajmo, Plavi!

-----------------------------------

18.55: Obje su momčadi na terenu. Sudac je Francuz Francois Letexier. Sve je spremno za uzvrat!

18.45: Kladionice laganu prednost u ovoj utakmici daju izraelskoj momčadi. 44% u korist Hapoela, 30% za Dinamo, a 26% je da će biti neriješeno. To ne čudi s obzirom na to da je Dinamo u prvoj utakmici slavio s velikih 5:0. Naravno, u prolaz zagrebačke momčadi nitko ne sumnja.

18.10: Službeno su objavljeni sastavi. U Dinamovoj momčadi nema promjena, sve je prema najavama.

18.00: Dinamovci su na stadionu Turner u Beer Shevi odradili posljednji trening uoči utakmice. Kapetan momčadi Arijan Ademi najavio je susret: "Bez obzira na rezultat iz prve utakmice, nema opuštanja i idemo po prolaz."

17.45: Dan uoči uzvrata 2. pretkola Lige prvaka protiv izraelskog kluba Hapoel Beer-Sheva na stadionu Turner u Izraelu trener Dinama Nenad Bjelica poručio je: "Napravili smo odličan posao u Zagrebu, ali znamo da je Hapoel iznimno kvalitetna ekipa. Ekipa su koja je posebno dobra u napadu. Ispred nas je teška uzvratna utakmica, 90 minuta borbe i trebamo dati maksimum. Prva utakmica je bila gotovo savršena i trebamo ponoviti isto to ovdje na Turner stadionu."

Linker
11. travanj 2024 06:38