REUTERS
NOGOMETNI SPEKTAKL U MADRIDU

VIDEO: LIVERPOOL JE NOVI PRVAK EUROPE! Dejan Lovren slavi, Jürgen Klopp i društvo izvode svoj šou na prepunom, raspjevanom Wanda Metropolitanu!

Nogometaši Liverpoola šesti su put u povijesti postali su prvaci Europe nakon što su u finalnom susretu igranom pred 60.000 gledatelja na stadionu Wanda Metropolitano u Madridu pobijedili Tottenham sa 2:0.
Piše: Damir DobrinićObjavljeno: 01. lipanj 2019. 12:26

TOTTENHAM - LIVERPOOL 0:2 (Salah 2' p., Origi 87')

TOTTENHAM: Lloris - Trippier, Alderweireld, Vertonghen, Rose - Winks, Sissoko - Eriksen, Alli, Son - Kane

LIVERPOL: Allison - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Fabinho, Henderson, Wijnaldum - Salah, Mane, Firmino

Na Atleticovom stadionu Wanda Metropolitano večeras smo dobili i 64. prvaka Europe. Nismo dobili 23. različiti klub na krovu Starog kontinenta, već je Liverpool došao do svog šestog trijumfa, prvog nakon 14 godina čekanja. Samo su Real Madrid (13) i Milan (7) uspješnji u osvajanju pehara s velikim ušima kojeg Španjolci zovu La Orejona.

Jürgen Klopp osvojio je svoj prvi pehar s Liverpoolom i prekinuo crni niz od šest uzastopnih poraza u finalima raznih natjecanja te tako ostavio kolegu Mauricija Pochettina s i dalje praznom riznicom trofeja. Tottenham nije uspio pobijediti u svom prvom finalu Lige prvaka, a Dejan Lovren, koji je bio i ostao pričuva Liverpoola, postao je 11. hrvatski nogometaš s klupskim naslovom prvaka Europe. Uz Španjolsku i Brazil, Hrvatska je jedina država čiji su igrači slavili u posljednjih sedam finala Lige prvaka. Nakon što je prošle godine morao potpisati kapitulaciju pred Lukom Modrićem i Mateom Kovačićem, Lovren je uspješno naslijedio dvojac madridskog Reala. Tottenham ima za čime žaliti, jer ga Liverpool nije nadigrao, presudila su dva trenutka u kojima ga je nadmudrio.

Početak je bio nevjerojatan, samo 24 sekunde su prošle kad je Liverpool došao u matnu situaciju. Sadio Mane ubacio i pogodio u raširenu ruku Moussu Sissoka, a sudac Damir Skomina nije puno razmišljao. Kazneni udarac za Liverpool i otvaranje iz najcrnje noćne more za Pochettina. Francuski veznjak raširio je ruku i kao da je pozvao Manea ''sad me pogodi u nju''. VAR Danny Makkelie je u slušalice potvrdio Slovencu da je to potez vrijedan kaznenog udarca, Sissoka je lopta prvo pogodila u prsa pa u ruku.

Mnogi takav penal ne bi svirali, ali teško se Skomini može reći da nije postupio po pravilima, uostalom i VAR je potvrdio njegovu odluku. Na semaforu je pisalo 1:48 kad je Mohamed Salah zatresao mrežu nemoćnog Huga Llorisa s bijele točke, zabivši drugi najbrži gol u povijesti finala Lige prvaka. Znaju navijači Liverpoola dobro zabio najbrži. U ludom finalu 2005. postigao je Paolo Maldini u dresu Milana baš protiv Redsa.

Rani kiks značio je da Tottenham odmah mora pojačati ritam. Krenuli su Spursi prema vratima Liverpoola, prvi udarac prema vratima uputio je upravo Sissoko u 10. minuti, bezopasno, izvana preko vrata. U 12. minuti Skomina je mogao dati žuti karton Joelu Matipu zbog starta na Harryju Kaneu, ali odlučio ga je samo usmeno opomenuti. Pet minuta kasnije opalio je iz daljine Trent Alexander-Arnold, malo pokraj vrata. Bila je to najava ulaska na travnjak jedne gole navijačice, koju su redari ubrzo odveli s terena…

Tottenham je imao posjed, utakmica se uglavnom igrala na Liverpoolovoj strani travnjaka. Falio je Spursima onaj tako važni posljednji dodir, da su ga imali moglo je biti svega jer su u sredini vrlo solidno vezli. Nije to moglo trajati zauvijek, probudio se Liverpool nakon 20-ak minuta i krenuo opasnije prema Llorisu. No sve do 38. minute nije se ništa ozbiljnije dogodilo, a tada je s dvadesetak metara iskosa opalio Andy Robertson i dobro namučio Llorisa.

S obzirom da su na travnjaku bila 22-orica koja na Transfermarktu vrijede skoro 1,3 milijarde eura (Liverpoolovi 688, Tottenhamovi 598), očekivalo se više. Puno više. U ravnopravno lošem prvom poluvremenu finala Liverpool je došao do prednosti, iako igrom nije oduševio. Sigurno je odmogla i činjenica da je finale počelo po madridskih 30 stupnjeva Celzija, možda i to što je od posljednjih utakmica obje momčadi prošlo dugih 20 dana.

Tottenham je krenuo po izjednačenje, grmjelo je s tribina Oh when the Spurs go marching in, a u 55. minuti nakon dvije opasne, ali i na kraju neuspješne akcije Liverpoola, Robertson je u posljednji trenutak blokom uspio zausatviti pokušaj Heung-min Sona. I Pochettino i Klopp od prve su minute u igru poslali svoje oporavljene napadače Harryja Kanea i Roberta Firmina. Prvi je odustao Klopp, nakon desetak minuta drugog dijela umjesto Firmina je ubacio Divocka Origija. Pochettino je Kanea čekao, junak polufinala s Ajaxom Lucas Moura uporno se zagrijavao…

Ušao je u 66., četiri minute nakon Jamesa Milnera, koji je u 69. bio blizu mogućeg zaključenja priče. Tukao je s 15-ak metara malo pokraj Llorisovih vrata. U 79. je Kieran Trippier ubacio, Dele Alli tukao glavom iz odlične pozicije, malo iznad grede. U sljedećoj minuti Alisson je obranio nezgodan Sonov udarac izvana pa i pokušaj Lucasa Moure s desetak metara. Tottenham je krenuo u posljednju ofenzivu. U 85. je Christian Eriksen pucao iz slobodnjaka iskosa i Alisson se opet morao namučiti da obrani. Dvije minute kasnije Divock Origi je zaključio priču, nakon kornera Spursi nisu dobro očistili i Belgijac je pogodio za 2:0 nakon asistencije Joela Matipa.

Šesti naslov Liverpoola, Real i Španjolci najuspješniji

Nogometaši Liverpoola osvojili su šesti naslov prvaka Europe, no rekorder je i dalje Real Madrid sa 13 europskih naslova prvaka.

Šestom europskom krunom, Liverpool se probio na treće mjesto najuspješnijih klubova, a ispred njega su tek Real Madrid (13) i Milan (7).

Slijede Bayern i Barcelona sa po pet titula, Ajax sa četiri krune, te Inter i Manchester United sa po tri naslova.

Po zemljama rekorderi su Španjolci sa 18 titula prvaka, engleski klubovi imaju 13 naslova, a na trećem mjestu su Talijani sa 12 naslova prvaka Europe.

OSVAJAČI NASLOVA PRVAKA EUROPE

13 - Real Madrid

7 - Milan

6 - Liverpool

5 - Bayern Munchen, Barcelona

4 - Ajax

3 - Manchester United, Inter

2 - Benfica, Nottingham Forest, Juventus, Porto

1 - Celtic Glasgow, Feyenoord Rotterdam, Aston Villa, Hamburger SV, Steaua, PSV Eindhoven, Crvena zvezda, Olympique Marseille, Borussia Dortmund, Chelsea

BROJ TITULA PO DRŽAVAMA

18 - Španjolska

13 - Engleska

12 - Italija

7 - Njemačka

6 - Nizozemska

4 - Portugal...

------------------------------------------------------

PRIJENOS UŽIVO: KRAJ UTAKMICE! LIVERPOOL JE NOVI PRVAK EUROPE!!!

90'+2' - Isprobao je i Rose svoj udarac, međutim Allison igra svoju utakmicu života večeras! Stadionom se ori "You'll never walk alone"!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

87' - GOOOL! Redsi su izveli korner, lopta je kružila po šesnaestercu, a na kraju je Origi dočekao svoju šansu i sjajnim udarcem pogodio malu mrežicu Llorisovih vrata! Nogometaši Liverpoola već su stavili jednu ruku na pokal Lige prvaka!

85' - Kakva šansa za Spurse! Eriksen je izvrsno pucao s ruba šesnaesterca, no Allison je zaključao svoja vrata u večerašnjem finalu!

82' - I treću zamjenu koristi Pochettino. Sve je karte bacio u napad i izvadio Allija, a zamijenit će ga Llorente.

80' - Neće pa neće! Son je opalio bombu izvana, a Allison maestralno brani taj pokušaj! Lopta zatim dolazi do Lucasa Moure koji puca, i to loše, s desetak metara, no brazilski je vratar večeras nesavladiv! Son igra fantastičnu utakmicu...

Soccer Football - Champions League Final - Tottenham Hotspur v Liverpool - Wanda Metropolitano, Madrid, Spain - June 1, 2019  Tottenham's Son Heung-min looks dejected   REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

74' - Druga zamjena i kod Tottenhama. Izašao je Sissoko, mijenja ga Dier.

73' - Uzvraćaju i Spursi! Son je uposlio Dele Allija koji je pokušao s desetak metara iskosa prebaciti Allisona, no brazilski je vratar lakoćom pokupio taj pokušaj.

69' - Kako je ovo bilo blizu... Mane je povukao akciju, Salah na poziciji 'sidruna' kratko odigrao za Milnera, a njegov udarac s vrha šesnaesterca s fijuknuo je pored vratnice!

66' - Ovo su čekali navijači Tottenhama! Pochettino iz igre vadi Winksa, a zamijenit će ga Lucas Moura, strijelac hat-tricka iz polufinalnog dvoboja s Ajaxom.

62' - I druga zamjena kod Redsa. Izašao je Wijnaldum, u igri je James Milner.

Soccer Football - Champions League Final - Tottenham Hotspur v Liverpool - Wanda Metropolitano, Madrid, Spain - June 1, 2019  Liverpool's James Milner comes on as a substitute to replace Georginio Wijnaldum as manager Juergen Klopp looks on  REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

58' - Prvi potez povlači Jurgen Klopp. Iz igre vadi Firmina, ušao je Origi.

53' - Sad je Salah bio u prilici! Mogao je i bolje reagirati, ali odlučio se na udarac iako je imao postavljenog igrača ispred sebe... naravno, šut je završio u bloku.

52' - Prvo veće uzbuđenje u nastavku! Winks je bio u naletu, a Robertson je rutinski riješio tu situaciju iako je izgledala obećavajuće za Spurse. Tottenham ostaje bez udarca u okvir gola.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme u Madridu. Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Brzi pogodak šokirao je Spurse. Mane je napucao Sissoka u ruku, a slovenski sudac Damir Skomina bez razmišljanja pokazao na najstrožu kaznu. Mohamed Salah zabio je nakon točno minute i 47 sekunde i time postavio novi rekord za drugi najbrži pogodak s 'bijele točke' u finalima Lige prvaka. Nakon početnoga šoka pribrali su se nogometaši Tottenhama, preuzeli konce igre i nametnuli svoju igru. Prijetili su Son, Alli i Eriksen, ali se do kraja prvoga dijela rezultat nije mijenjao. Redsi su umrtvili igru i zasad se sve svodi na individualne bljeskove. Očekuje se da Maurizio Pochettino preuzme veći rizik u nastavku, a to bi možda značilo uvođenje džokera iz polufinala Lucasa Moure umjesto inertnoga Harryja Kanea.

45'+1' - Eriksen u prilici! Pucao je danski veznjak s oko 17 metara, ali odletjela je lopta daleko na tribine.

45' - Igrat će se dvije minute sudačke nadoknade.

40' - Vertonghen je u duelu s Wijnaldumom ozlijedio lakat. Utakmica je nakratko prekinuta da se braniču Spursa ukaže pomoć.

38' - Robertsonova bomba izvan šesnaesterca! Sjurio se prema golu i odvažio se na udarac, a Lloris je vršcima prstiju izbacio loptu u korner!

30' - Prvi zvižduci na stadionu. Mora se reći da je igra neatraktivna, Spursi uspostavljaju kontrolu kratkim dodavanjima, a igrači Liverpoola uglavnom se brane i čekaju svoju šansu. Ipak je to finale Lige prvaka.

29' - Statistika pokazuje da je Harry Kane dosad imao samo pet dodira s loptom.

Soccer Football - Champions League Final - Tottenham Hotspur v Liverpool - Wanda Metropolitano, Madrid, Spain - June 1, 2019  Tottenham's Harry Kane in action with Liverpool's Joel Matip and Fabinho   REUTERS/Kai Pfaffenbach
REUTERS/Kai Pfaffenbach

25' - Spursi vode glavnu riječ u finalu, nametnuli su svoju igru i preuzeli inicijativu. No, ništa im to ne vrijedi kad pogledaju stanje na semaforu...

20' - Opet uzvraća Tottenham! Son se sjurio prema golu, tribine su se počele tresti od euforije, no stigao je to zatvoriti Alexander-Arnold! Fantastična je atmosfera na Wanda Metropolitanu...

18' - Pogledajte tko se nepozvan pridružio na terenu. Zaštitari su brzo reagirali, a utakmica nakratko prekinuta, ali - nitko se nije žalio...

Soccer Football - Champions League Final - Tottenham Hotspur v Liverpool - Wanda Metropolitano, Madrid, Spain - June 1, 2019  Fan invades the pitch during the match            REUTERS/Sergio Perez
REUTERS/Sergio Perez

17' - Sjajan udarac Alexander-Arnolda! Opalio je mladi branič Redsa s dvadesetak metara, fijuknulo je to pored gola!

15' - Kao da je ovaj pogodak dao dodatan vjetar u leđa igračima Tottenhama. Posjed lopte je 63 % - 37 % u korist Spursa!

10' - Šansa za Spurse! Son je bio u naletu, ali uspjeli su ga zaustaviti Redsi. Izgledalo je to jako opasno...

MADRID, SPAIN - JUNE 01: Heung-Min Son of Tottenham Hotspur runs with the ball during the UEFA Champions League Final between Tottenham Hotspur and Liverpool at Estadio Wanda Metropolitano on June 01, 2019 in Madrid, Spain. (Photo by Mike Hewitt/Getty Images)
Mike Hewitt/Getty Images

7' - Velik je ovo šok za Tottenham, ali ne odustaju Spursi, odmah su uzvratili s nekoliko pokušaja... bit će ovo zanimljiva večer.

2' - GOOOL! Salah je siguran realizator, opalio je i odnio i loptu i golmana i mrežu! Kakav čudesan početak finala...

1' - JEDANAESTERAC ZA LIVERPOOL! Mane je pogodio Sissoka u ruku i sudac Skomina odmah je pokazao na 'bijelu točku'!

1' - Počelo je veliko finale između Tottenhama i Liverpoola!

------------------------------------------------------

20.55: Igrači su istrčali na madridski stadion Wanda Metropolitano. Glavni sudac je Slovenac Damir Skomina. Izvedena je himna Lige prvaka i vrijeme je za finale najjačeg klupskog natjecanja na svijetu!

Soccer Football - Champions League Final - Tottenham Hotspur v Liverpool - Wanda Metropolitano, Madrid, Spain - June 1, 2019  General view before the match       REUTERS/Sergio Perez
REUTERS

20.40: Vratar Tottenhama i francuske reprezentacije Hugo Lloris mogao bi postati deveti Francuz s osvojenim svjetskim prvenstvom i Ligom prvaka. Preostala osmorica su: Bixente Lizarazu, Christian Karembeu, Didier Deschamps, Fabien Barthez, Marcel Desailly, Raphaël Varane, Thierry Henry i Zinédine Zidane.

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - May 8, 2019  Tottenham's Hugo Lloris looks dejected after conceding their second goal  Action Images via Reuters/Matthew Childs
Action Images via Reuters

20.30: Arsene Wenger o Kloppu: "Ako izgubiš sedam od osam finala, imaš velik problem jer to znači da se boriš s unutarnjim demonima."

LIVERPOOL, ENGLAND - JANUARY 13:  Jurgen Klopp, manager of Liverpool and Arsene Wenger Manager of Arsenal look on during the Barclays Premier League match between Liverpool and Arsenal at Anfield on January 13, 2016 in Liverpool, England.  (Photo by Alex Livesey/Getty Images)
Alex Livesey/Getty Images

20.20: Trent Alexander-Arnold (20 godina i 237 dana) prvi je igrač U-21 koji će nastupiti u početnoj postavi u dva uzastopna finala Lige prvaka.

Soccer Football - Premier League - Liverpool v Wolverhampton Wanderers - Anfield, Liverpool, Britain - May 12, 2019  Liverpool's Trent Alexander-Arnold reacts Action Images via Reuters/Carl Recine  EDITORIAL USE ONLY. No use with unauthorized audio, video, data, fixture lists, club/league logos or
Action Images via Reuters

20.10: Navijači u velikom broju pristižu na madridski stadion Wanda Metropolitano:

VIDEO: Damir Dobrinić

20.00: Zamislite ovo: postignete hat-trick u polufinalu Lige prvaka i omogućite prvo finale svojoj momčadi u povijesti, a onda za nagradu dobijete - grijanje klupe! Je li Lucas Moura ovo zaslužio?

Soccer Football - Champions League Semi Final Second Leg - Ajax Amsterdam v Tottenham Hotspur - Johan Cruijff Arena, Amsterdam, Netherlands - May 8, 2019  Tottenham's Lucas Moura celebrates after the match       Action Images via Reuters/Matthew Childs - RC13882A8720
Reuters/Matthew Childs

19.50: Stigli su službeni sastavi! Unatoč najavama, Harry Kane igrat će od prve minute. Hrvatski reprezentativac Dejan Lovren svoju će priliku čekati s klupe.

19.10: >>> Glenn Hoddle, legendarni napadač Tottenham Hotspursa i engleske reprezentacije, izjavio je da mu se čini kako Harry Kane neće početi večeras od prve minute. Još malo pa ćemo i to vidjeti...

Soccer Football -  FA Cup Final - Manchester City v Watford - Wembley Stadium, London, Britain - May 18, 2019  Glenn Hoddle inside the stadium before the match   REUTERS/David Klein
REUTERS/David Klein

Redsima je to već deveto finale u ovom natjecanju, drugo uzastopno, u posljednjih 14 utakmica u svim natjecanjima od Spursa su izgubili tek jednom, a u jedinom dosadašnjem međusobnom finalu, onom Liga kupa 1982. godine, momčad s Anfielda slavila je sa 3:1. No sve će brojke postati nebitne kad večeras u 21 sat po lokalnom i hrvatskom vremenu slovenski sudac Damir Skomina prvim zviždukom označi početak finala u koje su obje momčadi došle s po četiri poraza u ovosezonskom izdanju Lige prvaka.

Tako je suđeno

- Ne mogu naći riječi kojima bih opisao ovaj poraz, posebno jer se dogodio na ovakav način. Prošli smo dalek put, napravili fantastičan posao i na to moramo biti ponosni. Nakon toliko nesreća, ozljeda koje su nas pratile tijekom cijele sezone, sve se opet ponovilo u finalu. Nije mi jasno zašto nam se to događa, čime smo to zaslužili - pričao nam je neutješni stoper Liverpoola Dejan Lovren prije nešto više od godinu dana nakon što je njegova momčad u finalu u Kijevu od Real Madrida poražena 1:3.

- Očito je suđeno da prvak mora biti Real Madrid. I tako iz godine u godinu...

Niz je stao, Real neće osvojiti četvrti uzastopni naslov europskog prvaka, a Liverpool je opet tu. U kijevskom finalu ključan trenutak dvoboja bila je rana ozljeda Mohameda Salaha, od čijeg se izlaska Redsi nisu oporavili. No, u međuvremenu, Liverpool se uspio ‘skinuti s ovisnosti’ o egipatskom majstoru. U polufinalu su izbacili Barcelonu i nakon katalonskih 0:3 u finale bez opet ozlijeđenog Salaha prošli s čudesnih 4:0 pokraj rijeke Mersey.

- Vjerujem u nas, vjerujem u ovu momčad i zato sam siguran da ćemo sljedeće sezone opet biti pravi. Kao momčad rastemo iz dana u dan, osjeti se to u klubu i na terenu. Teško je, bolno je, slomljen sam, ali vratit ćemo se još jači - dobro je predvidio danas 29-godišnji Lovren nakon kraha u glavnom gradu Ukrajine.

NEWCASTLE UPON TYNE, ENGLAND - MAY 04: Virgil van Dijk of Liverpool celebrates after scoring his team's first goal during the Premier League match between Newcastle United and Liverpool FC at St. James Park on May 04, 2019 in Newcastle upon Tyne, United Kingdom. (Photo by Laurence Griffiths/Getty Images)
Laurence Griffiths/Getty Images

Danas su Lovren i Liverpool opet pred vratima raja. Izgubili su fantastičnu utrku u Premier ligi od Manchester Cityja, ali trijumf u Madridu sve bi to nadoknadio. Lovren, za razliku od finala 2018. godine u kojem je bio jedan od najboljih igrača Redsa, večeras vjerojatno neće početi utakmicu. Prvi izbor Jürgena Kloppa za stoperski dvojac ostaje Virgil van Dijk - Joel Matip, igrači koji su zajedno ipak ponijeli najveći obrambeni teret u ovoj sezoni.

No, Lovren je u Madridu, priliku će čekati s klupe. Pobijedi li Liverpool, Hrvatska će, uz Brazil i Španjolsku, ostati jedina svjetska država koja i sedmu uzastopnu sezonu ima igrača s naslovom europskog klupskog prvaka. Pobijedi li Liverpool, Hrvatska će posložiti jedanaestoricu igrača s naslovom europskog klupskog prvaka. Ništa nije sigurno, moguć je i drukčiji rasplet, pa da Lovren doživi sudbinu Ivice Olića i Danijela Pranjića, koji su 2010. i 2012. s Bayernom doživjeli dva finalna poraza od Intera i Bayerna.

Promašena priča

Mauricio Pochettino ili Jürgen Klopp, Argentinac ili Nijemac večeras će proslaviti svoj prvi trofej na klupama Tottenhama ili Liverpoola. Šest posljednjih finala u kojima je vodio svoje momčadi Klopp je izgubio, niz je počeo na klupi Borussije Dortmund u finalu LP protiv Bayerna na Wembleyju 2013. Klopp, naravno, može izgubiti i sedmo, ponovno će mnogi pričati o njemu kao velikom gubitniku, no ta je priča promašena. Klopp je u svakom slučaju trener koji je vratio Liverpool tamo gdje po tradiciji i pripada - u sam europski vrh.

Slična je priča i s Pochettinom, 47-godišnjakom koji u karijeri još nije osvojio nijedan trofej. I ako večeras izgubi, pa ovog ljeta nakon pet godina napusti Spurse, ne brinite, nitko ga neće pamtiti kao gubitnika. Ipak, ulog je velik. Samo jedan večeras može uhvatiti te velike uši, samo jedan može postati prvak Europe. Bit će spektakl…

Linker
20. travanj 2024 07:56