Reuters
POLUFINALE LIGE PRVAKA

VIDEO: LIVERPOOL KREIRAO JEDAN OD NAJVEĆIH PREOKRETA U POVIJESTI Totalni preokret Redsa kojem se malotko nadao, Kloppovi vojska izborila veliko finale

Nogometaši Liverpoola ostvarili su nevjerojatan pothvat nakon što su u uzvratnom susretu polufinala Lige prvaka na Anfieldu pobijedili Barcelonu sa 4-0 i tako nadoknadili tri gola zaostatka iz prve utakmice.
Piše: Sportske novostiObjavljeno: 07. svibanj 2019. 21:14

LIVERPOOL - BARCELONA 4:0 (Origi 7', 79', Wijnaldum 54', 56')

LIVERPOOL (4-3-3): Alisson Becker - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson (od 46. Wijnaldum) - Henderson, Fabinho, Milner - Shaqiri (od 90. Sturridge), Mane, Origi (od 85. Gomez). TRENER: Jürgen Klopp.

BARCELONA (4-3-3): Ter Stegen - Roberto, Pique, Lenglet, Jordi Alba - Vidal (od 74. Arthur), Busquets, Rakitić (od 80. Malcolm) - Messi, L. Suarez, Coutinho (od 60. Semedo). TRENER: Ernesto Valverde.

Liverpool je odigrao fantastičnu utakmicu, napravio epski, pothvat stoljeća, pregazio Barcelonu 4:0, ušao u finale Lige prvaka, Anfield je doživio euforično slavlje kakvo se može mjeriti samo s najvećim trenucima u povijesti kultnog stadiona. Čak i u Liverpoolom domu ova je utakmica jedinstvena…

Iako bez Salaha i Firmina te u drugom dijelu lišeni ozlijeđenog Robertsona, igrači Redsa jurišali su kao u transu i uz pomoć sreće iskoristili sve slabosti Barcelone. Georgino Wijnaldum, koji je ušao u drugom dijelu, odigrao je gotovo savršenu utakmicu i dao dva monumentalna gola, a Divock Origi autor je prvog i konačno presudnog četvrtog. U prvoj utakmici Liverpool je imao i odlične faze igre i šanse, nije zabio, to prokletstvo na Anfiledu se dogodilo Barceloni koja je promašila nekoliko sjajnih šansi i doživjela debakl koji će se pamtiti i izazvati tektonske poremećaje na Camp Nou. Lani su otpali od Rome 3:0, sada kod 4:0 nisu imali pravi odgovor da se spase…

Barca na finjaka, Liverpool na agresiju, to su bile očekivane strategije koje su donjele i pogreške, pogotovo igrača Blaugrane pred pritiskom, ali i kasne akcije na kontra strani koje nisu realizirane.

Samo pedeseta sekundi trebalo je Redsima za zapale prvu vatru, nakon poklon lopte Vidala ušli su u kazneni prostor, Shaqirijev je bio opasan pas pred gol, ali raščistio je Jordi Alba. Sljedeći dar, glavom Jordija Albe iskoristio je Henderson da se probije pred vrata i to je bilo 1:0. Obranio je Ter Stegen, ali odbijenu loptu iz blizine je u vrata gurnuo Belgijanac Origi. Klopp je euforično slavio, Liverpool je u tom času imao je sanjao, bez ozblijeđenih napadača Salaha i Firmina. No, Redsi nisu imali pravi pogon da izvedu posao do kraja…

Šansa s kojom je počela igrati Barcelona zbila se u 14. minuti Vidalov je bio odličan pas, Albina povratna lopta, a Messi je pucao ispod grede odakle vadi Becker. No, u 16. minuti Barca je promašila čistu priliku. Na izvrstan pas Busquetsa sam je pred gol izbio Jordi Alba, međutim nije pucao nego dao na šut Messiju. Argentinac nije odmah opalio nego se namještao, pa išao driblati i ostao bez lopte. Minutu kasnije i Coutinho je mogao zabiti, Messi mu je proslijedio loptu, da bi s polulijeve pozicije pucao u lijevi donji kut odakle Brazilac vadi loptu.

Liverpool je ponovno dodao gas u finišu prvog dijela. Vidal je blokirao opasan šut Robertsona, kojem je prije toga Ter Stegen obranio snažan udarac. Prvo poluvrijeme ipak je završilo prigodama gostiju. Nakon pogreške Shaqirija povukao je Sergi Roberto, a Messi došao na udarac s ruba kaznenog prostora. Ljevicom kraj lijeve vratnice. Iz zadnje kontre Jordi Alba je izašao sam pred golmana koji brani šut. Pas je bio Messijev.

Jednako vatrometno krenulo je u nastavku, prvo Van Dijk iz blizine, nakon kornera, puca nogom a Ter Stegen brani, da bi briljantan pas Messija gurnuo u for Suareza koji bježi obrani i dolazi pred Beckera, no ovaj opet brani. Urugvajac se bori, tukao, provocirao, naljutio igrača kluba u kojem je bio zvijezda, ali nije zabio.

Wijnaldum je prvo od svoja dva gola zabio u 54. minuti. On je početkom drugog poluvremena zamijenio ozlijeđenog Robertsona, a Milner otišao na mjesto lijevog beka. Opet je akcija krenula od pogreške, Jordi Alba je izgubio loptu koju mu je dodao Rakitić, pas je bio nizak pred gol, Wijnaldum ostaje sam ma desetak metara i zabija. Ekspresno je Shaqiri centirao s lijeve strane, a Nizozemac Wijnaldum skočio ja pet metara kraj uspavane obrane, u kojoj ga nitko nije ni pokušao omesti i pogodio golmanov lijevi gonji kut.

Još jednu šansu imala je Barcelona u 68. minuti. Rakitić je izvrsno našao Messija koji spušta loptu prsima, puca ljevicom, no golman ponovno brani. I zatim odluka: finta, super majstorija iz kornera, Alexander-Arnold je izveo tik nakon što je netko ispucao loptu s terena, Origi je bio spreman da je zakuca u vrata, dok su igrači Barce kao kakvu amateri gledali kako su nasamereni. I eliminirani.

LIVERPOOL - BARCELONA 4:0 (Origi 7', 79', Wijnaldum 54', 56')

LIVERPOOL: Alisson - Alexander-Arnold, Matip, Van Dijk, Robertson - Milner, Fabinho, Henderson - Shaqiri, Mane - Origi

BARCELONA: Ter Stegen - Pique, Lenglet, Alba - Roberto, Rakitić, Busquets, Vidal - Suarez, Messi

------------------------------------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! LIVERPOOL JE USPIO OSTVARITI NEVJEROJATAN PODVIG I POBIJEDITI S NESTVARNIH 4:0, REDSI SU U FINALU!

90' - Igrat će se pet minuta sudačke nadoknade.

90' - I posljednja zamjena na utakmici. Izlazi Shaqiri, ulazi Sturridge.

85' - Tek drugu zamjenu radi Klopp. Origi se ozlijedio i ne može nastaviti igru, ušao je Joe Gomez.

80' - Posljednja zamjena kod Barcelone. Izašao je Ivan Rakitić, u igri je Malcom.

79' - GOOOL! Je li ovo moguće?! Kakav pacerski gol u polufinalu Lige prvaka! Alexander-Arnold je uhvatio obranu Barce na spavanju, iznenada je izveo korner i pronašao samog Origija u petercu koji potpuno sam zabija svoj drugi gol! Nestvarnih 4:0, tko bi rekao da će Barcelona primiti četiri komada u uzvratu...

76' - 'Požutio' je i Semedo zbog povlačenja za dres Manea kada ga je Senegalac prošao driblingom.

75' - Valverde opet mijenja. Ušao je Arthur umjesto Artura Vidala.

- Ovaj rezultat neodoljivo podsjeća na Istanbul 2005. kada je u finalu Lige prvaka Liverpool nadoknadio 3:0 protiv Milana. Doduše, bilo je to u istoj utakmici kada su Redsi gubili na poluvremenu, ali i ovaj je preokret vrijedan divljenja.

68' - Rakitić je fantastično proigrao Messija, a njegov udarac iz mrtvog kuta brani Alisson!

67' - Sve su oči bile uprte u argentinskog majstora, no udarac iz slobodnjaka završio je od živog zida u korneru.

66' - Messi je bio u prodoru, srušio ga je Matip i dobio žuti karton, a ujedno je prekršaj napravljen u zoni udarca.

60' - Prva zamjena kod Barce. U igri je Semedo umjesto Coutinha.

60' - Gledatelji svjedoče da je Klopp jedini bio miran nakon postignutih pogodaka. Primio je nekoliko čestitki, podijelio par 'petica' i zatim vratio ruke u džepove. Naizgled je hladan, no sigurno ključa u sebi.

- Sve svoje golove u Ligi prvaka Wijnaldum je postigao u polufinalima. Posljednji put protiv Rome prošle sezone.

56' - GOOOL! Shaqiri je centrirao s lijeve strane, a Wijnaldum sjajno pogađa glavom pored nemoćnog Ter Stegena! Dva pogotka nizozemskog veznjaka samo desetak metara nakon što je ušao u igru!

54' - GOOOL! Pogriješili su Rakitić i Jordi Alba, Alexander-Arnold je uzeo loptu i oštro centrirao u šesnaesterac, a s desetak metara snažno puca Wijnaldum i probija Ter Stegena!

53' - Ivan Rakitić je sada dobio žuti, namjerno je igrao rukom da spriječi kontru.

51' - I odmah kontra Barcelone! Suarez je izbjegao zaleđe nakon još jednog majstorskog proigravanja Lea Messija, a Alisson Becker skida još jedan zicer! Igra živaca večeras na Anfieldu...

51' - Kakav potez Van Dijka! Petom je pucao po golu s pet metara, a Ter Stegen refleksno brani i drži svoju momčad na životu!

50' - Opet Redsi počinju furiozno! Mane je bio u jurišu, a Sergi Roberto mu u zadnji čas skida loptu s noge!

46' - Počinje drugo poluvrijeme na Anfieldu. Klopp je u svlačionici ostavio Robertsona koji se žalio na ozljedu, a zamijenit će ga Wijnaldum. Liverpool sada praktički igra bez lijevog beka.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Kloppov stroj je od prve sekunde pokazao da im je namjera - izboriti finale! Krenuli su vrlo agresivno, stvorili nekoliko neugodnih situacija za igrače Barcelone, a pritisak je urodio plodom kada je Origi nakon Hendersonova udarca pogodio mrežu za vodstvo. Imala je i Barca nekoliko sjajnih šansi, no Alisson se istaknuo s par fantastičnih intervencija. Ludi ritam usporio se krajem prvoga dijela, ali nesumnjivo će nastavak donijeti dodatnih uzbuđenja.

Gost komentator BBC-a i legendarni engleski kapetan Alan Shearer izdvojio je Origija kao najboljeg pojedinca prvog dijela.

45'+4' - Koliko uzbuđenja u sudačkoj nadoknadi! Messi je filigranski preciznom loptom pronašao Jordija Albu koji je izbio sam pred Alissona, a Liverpoolov vratar po tko zna koji put skida čisti zicer!

45'+3' - Messi još jednom šutira, no samo pored gola. Nema ga, nema, a onda gotovo da riješi utakmicu.

45'+1' - 'Požutio' je Sergio Busquets zbog nesportskog udaranja laktom Fabinha u skoku.

45' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

42' - Kakva šansa za Redse! Shaqiri odlično do Manea, ali Pique u zadnji trenutak izbacuje ispred Senegalca.

40' - Opet stagnacija. Sada je Robertson na travnjaku i drži se za gležanj nakon kontakta sa Suarezom. Klopp ne može doći k sebi...

35' - Zaredalo se sad nekoliko prekršaja. Usporio se tempo igre, a nije ni čudo, s obzirom na ludi presing koji forsiraju obje momčadi.

30' - Henderson se ozlijedio i ukazuje mu se pomoć. Dobro je došao odmor igračima koji su nabili strašan tempo... Čini se da će sve biti u redu s kapetanom Liverpoola. Klopp se već počeo hvatati za glavu jer nakon Salaha, Firmina i Keite samo mu još treba da ostane bez kapetana.

25' - Raketa igra maestralno. Trenutno uz Messija jedan od najboljih pojedinaca na terenu.

23' - Opet Liverpool pojačava tempo! Robertson je dobio 'rolicu' i fino opalio iskosa, ali Ter Stegen se nije dao iznenaditi...

22' - Sada Henderson pokušava 'špicom', a Pique brani glavom!

18' - Sada je Barcelona prebacila u višu brzinu! Coutinho je opalio, a Alisson još jednom vrhunski spašava!

16' - Što je ovo sada bilo... Igrači Barce su se ušetali u šesnaesterac, ali kao da nitko nije htio pucati, na kraju je Messi došao do lopte, odlučio se na dribling i - upropastio!

14' - Messi u prilici! Lukavo je preciznim udarcem ciljao rašlje, no Allison skida ispod same grede! Prva prava prilika Barcelone.

11' - I opet bježi Mane obrani Barce! Ter Stegen još jednom spašava, ali Liverpool je došao na Anfield s namjerom - da prođe u finale!

10' - DVOJBENA SITUACIJA! Mane je pao u duelu sa Sergijem Robertom, ali sudac je samo pokazao da se igra nastavlja... ponovljena snimka pokazuje da je možda i bilo kontakta!

7' - GOOOL! Jordi Alba je strašno pogriješio, Henderson je ispremiješao pola obrane Barce i pucao po golu, Ter Stegen je vrhunski skinuo taj udarac, ali na odbijanac dolazi Origi i gura loptu u mrežu! Strašan početak na Anfieldu!

2' - Robertson je nesportski odgurnuo Messija na tlu pa je turski sudac obojici poručio da se smire.

1' - Prva šansa i odmah za Redse! Shaqiri je ubacio na drugu vratnicu za Robertsona, a Jordi Alba je u zadnji trenutak izbio u korner!

1' - Počeo je spektakl u Liverpoolu!

------------------------------------------------------------------------------

>>>20.55: Evo i nogometaša na travnjaku velebnog Anfielda! Pravdu će dijeliti turski sudac Cüneyt Çakır. Prema službenim podacima, na stadion stane oko 54 000 gledatelja... i sad zamislite toliko grla kako pjeva "You'll never walk alone" - za naježiti se!

>>>20.52: Osjećate se staro?

Ovo je najstarija postava Barcelone koja je ikad izašla na travnjak Lige prvaka. Prosječna starost u momčadi je 29 godina i 216 dana.

>>>20.50: Pojavio se i ozlijeđeni Mohamed Salah kojemu na majici piše

"Nikad se ne predaj!"

>>>20.45: Samo što nije počelo!

>>>20.40: Evo što je Stipe Pletikosa izjavio u vezi argentiskog čarobnjaka, ali i Liverpoolova vratara:

"Moje je mišljenje da je Alisson krivo postavio onaj živi zid kod Messijeva slobodnjaka... ali da se razumijemo, Messi je genije. Za mene je on u rangu Da Vincija i Michelangela!"

>>> 20.30: Kako ga je Joško Jeličić nazvao, 'Sin vjetra' Robert Jarni, spominjući zahtjevnu Ajaxovu školu nogometa, ispričao je u studiju Planet Sporta anegdotu s jedne večere na kojoj je sjedio i legendarni Clarence Seedorf:

"Pitam ja njega: Clarence, koliko ti je trebalo da se privikneš na sustav igre Ajaxa?

A Seedorf odgovori: Pa... lutao sam jedno godinu, godinu i pol dana!"

>>> 20.20: Iako statistika dosadašnjih ogleda naizgled djeluje izjednačeno, večeras bi se moralo dogoditi čudo da Liverpool prođe...

>>> 20.10: A evo i Rakitića i društva:

>>> 20.00: Stigli su Redsi na legendarni Anfield!

>>> 19.50: Stigli su i službeni sastavi obje momčadi:

SASTAV LIVERPOOLA:

SASTAV BARCELONE:

------------------------------------------------------------------------------

Linker
20. travanj 2024 13:47