CROPIX
IZBORNIK ZA SN

ZLATKO DALIĆ PUN DOJMOVA NAPUSTIO MITSKI STADION NAKON POVIJESNE UTAKMICE 'Nisam zabrinut za Lovrena, bit će spreman za Vatrene'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 09. svibanj 2019. 20:21

Hrvatski izbornik iz lože Anfield Roada gledao je povijesnu utakmicu, dan kasnije doručkovao s Dejanom Lovrenom, a večeras će biti na Stamford Bridgeu gdje igraju Chelsea i Eintracht.

- Nitko nije očekivao da Barcelona neće dati gol. To je bilo nemoguće zamisliti. Pogotovo što je u prvom poluvremenu imala tri-četiri dobre šanse, ali Alisson Becker spasio je Liverpool i održao ga na životu. U drugom dijelu sve se okrenulo, domaćini su zabili brzo dva pogotka. Ključni trenutak bio je kad je Milner prešao na poziciju lijevog beka, a Wijnaldum ušao u vezu. Nakon toga se igra skroz okrenula na stranu Liverpoola - prokomentirao je Dalić, koji je pun dojmova napustio mitski stadion.

- Fantastično. Krasan događaj, briljantna atmosfera i jedan od najvećih preokreta u povijesti nogometa. Barceloni se dogodilo isto kao i s Romom, u drugom poluvremenu nisu sličili na sebe, nisu se mogli vratiti natrag u utakmicu.

Nema zamjerke

Ipak, čudo je napraviti to Barceloni. Veće nego kad ona nadoknadi 4:0 protiv PSG-a.

- Je, ali kad se pogledaju obje utakmice, engleski klub ni u Barceloni nije smio izgubiti 3:0, to nije bio realan rezultat. U uzvratu su napravili pothvat koji su zaslužili. Njihovoj pobjedi nema baš nikakva zamjerke. Štoviše, veća je kad se zna da nisu igrali Salah, Firmino i Keita. Bez tri važna igrača, možda i najbolja, riješili su utakmicu, svaka im čast.

Iz trenerske perspektive - kako je Jürgen Klopp odradio posao na utakmici, a kako Ernesto Valverde?

- Klopp vrhunski. Ne samo zato što je prošao dalje, iako je to najvažnije. Izvrsna odluka bila je kad je stavio Wijnalduma u vezu, a na bok Milnera. Po toj svojoj lijevoj strani Liverpool je riješio utakmicu zato što Messi kao špica, a djeluje desno, ne igra obranu, nije pratio suparnike u fazi defenzive. Valverde je krenuo sa 4-3-3, možda malo preofenzivno i preotvoreno, ali naravno, logikom trenera htio je dati gol i obaviti posao. Nije mu se potrefilo, potom je prešao na 4-4-2, međutim, to je već bilo kasno - smatra izbornik hrvatske reprezentacije.

Što je glavni problem ove momčadi Barcelone?

- Lako je nama ex cathedra komentirati i govoriti što i kako. To je bila večer Liverpoola, vidjeli smo fenomenalno ozračje i preokret i to treba isticati.

Ivan Rakitić?

- Opet je odradio maksimalno svoj dio posla. Međutim, u ovakvim utakmicama cijela ekipa mora biti na razini, pogotovo u trkačkom smislu, a Barcelona je u tome bila u zaostatku. Nedostajalo im je pogotovo trke prema natrag. Ne može Ivan sve to pokriti, nije to baš tako lako. Tijekom igre promijenio je tri pozicije: bio je desni vezni, lijevi vezni, kasnije i zadnji vezni, potom opet išao na stranu... Valverde je tražio rješenja, ali nije išlo. Imaju sastav i igrače kakve imaju.

Zaista neshvatljivo

Dalića smo pitali i kako je vidio gol Origija nakon kornera za 4:0. Obrana Barce je zaspala.

- Neshvatljivo mi je da to Barcelona napravi. Da je tako ostala... No, to je pokazalo njihovo stanje duha: nevjerica i nedostatak samopouzdanja. Gubili su 3:0 i nije im to uopće bilo jasno. Da primi takav četvrti pogodak, ne smije si dopustiti ni daleko lošija momčad. No, ističem vrhunski potez Alexander-Arnolda, on nije trebao izvesti korner, ali kad je uočio da ima samog suigrača vratio se, lupio centaršut i to je bio gol. Sjajno je skužio da Barcelonini igrači nisu dobro postavljeni.

Lovren nije igrao, no ne skriva oduševljenje. Brine li vas što sjedi na klupi?

- Nisam zabrinut za Lovrena, pun je samopouzdanja i sigurnosti, svjestan da su odigrali sjajne utakmice, da je kraj sezone i teško sada trener nešto mijenja. Radi i bit će spreman za reprezentaciju.

Nemate dvojbe oko njega što se tiče nastupa s Walesom?

- Nemam. On nikad nije bio upitan.

Finale? Je li kucnuo čas da Liverpool vrati krunu nakon lanjskog poraza?

- Zavrijedio je. Kad izbaciš Barcelonu na ovakav način, dostojan si titule. Prošle godine poraženi su od Reala, ove su blizu, pogotovo ako se oporave Salah i Firmino, imat će velike šanse.

Danas u Londonu

Izbornik se sa sjevera Engleske seli u prijestolnicu. Chelsea Matea Kovačića i Eintracht Ante Rebića igraju za završni sraz u Bakuu. U prvoj utakmici bilo je 1:1.

- Također očekujem dobru utakmicu, Chelsea je blagi favorit, ima povoljan rezultat iz Njemačke, ali pokazalo se u utorak još jednom da zapravo nema favorita, sve su to vrhunske momčadi i može se preokrenuti situacija u svakom trenutku - zaključio je Dalić.

Linker
25. travanj 2024 05:16