CROPIX
ZADNJA ŠANSA JE CHUCK NORRIS

LOMIŠ GA, A ON SE NE DA! MNOGI SU SE PONADALI DA JE POTRES DOVRŠIO 'PRVU FAZU REKONSTRUKCIJE' MAKSIMIRA Gigant koji prkosi modernim vremenima

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. ožujak 2020. 12:20

Napisao je jednom netko, ima tome već dosta godina, da će prije maksimirski stadion srušiti potres, nego što će Grad tamo sam napraviti novo, moderno zdanje. Izgledalo je to tada kao crni humor, jer konkretan plan je i tada postojao, nema šanse da ne bude gotov. Ako ne iduće, onda one godine poslije. No, znamo koliko je već puta bila “časna riječ” pa još uvijek ništa.

Bilo je sad ili nikad

I onda je došao - potres. Jedna od prvih slika, odlomljen vrh tornja katedrale, zatim urušene fasade i zidovi na starim zgradama u Zagrebu, ruševine posvuda. Znamo, pouzdano, koliko je ljudi, uglavnom Dinamovih navijača, kad su vidjeli da je glava ostala na ramenu, da su bližnji živi i zdravi, zvala i pitala:

- Kako je stadion, je l” ga je potres srušio?

Nećemo si lagati, pokazale su to, uostalom i društvene mreže, mnogi su se čak i ponadali da je potres dovršio “prvu fazu rekonstrukcije”. U trenutku kad na njemu nema nikoga, niti igrača niti onih koji ga održavaju, u nedjeljno rano jutro i ne postoji opasnost od ljudskih žrtava, rekli su neki, bila je idealna šansa.

Zagreb, 190813.
Stadion Maksimir.
Maksimirski travnjak, koji je ostecen na za vrijeme koncerta Robbia Wiliamsa, obnovljen i spreman za prvu utakmicu play-offa Lige prvaka izmedju GNK Dinamo à  FC Austria Bec.
Foto: Damir Krajac / CROPIX
Damir Krajac / CROPIX

- Bilo je sad ili nikad. Ali stadion je ostao na mjestu. Sad će još netko reći da je toliko dobro građen da i nema opasnosti za sigurnost - jedan je od komentara na društvenim mrežama.

- Dulje od maksimirskog stadiona obnavljaju se jedino tornjevi katedrale. I nakon potresa nastavlja se neizvjesna borba, s tim da se opet kladim - na katedralu!

- Potres nije uspio, zadnja šansa je Chuck Norris.

- Mole se Bad Blue Boysi da nakon rodilišta presele i Maksimir!

- Samo će Joža Manolić doživjeti novi stadion...

I tako, ima duhovitih i manje duhovitih dosjetki, kad je opasnost prošla i ljudi došli k sebi, vratili su šalama na društvenim mrežama, to je, kažu mnogi, najbolji lijek u teškim trenucima.

Kao što je u nedjelju izvijestio Dinamo, stadion je doživio manja oštećenja. Htjeli smo u ponedjeljak na licu mjesta i snimiti poneko od njih, međutim kazali su nam u klubu da vidljivih posljedica više nema, da su krhotine stakla i betona počistili. Premda, dodali bismo, kad god da nešto snimite u Maksimiru naći ćete neki detalj koji možete “prodati” pod štetu od potresa. Odavno je tako, međutim stadion i dalje stoji i prkosi modernim vremenima i, paralelno, prirodnim silama.

Sve je preživio

Kakva će mu biti budućnost? Nedavno su i Grad i klub napravili novi plan, najavljen je natječaj, nekako se činilo da će konačno sve krenuti, da sad više nema razloga da se zaustavi. Ali, onda je došla korona, pa potres i, logično, u ovom trenu o stadionu više nitko i ne priča, bitnije su bolnice, rodilišta, tu smo trenutno vrlo ranjivi. Pogotovo jer je stadion preživio udar! Doduše, još se ne zna kolika je, zapravo, šteta, u Maksimiru tek čekaju procjenu statičara, koji će reći je l” se narušila statika, je li stadion siguran za daljnju uporabu, jednog dana kad opet lopta krene s centra. Ako vidljivih posljedica potresa i nema, ne znači da ne postoje i ona “ispod površine”.

U svakom slučaju, jedino što možemo poželjeti jest da nećemo morati čekati idući potres za dovršetak “slučaja stadion”, koliko god se proročanstvo s početka teksta činilo stvarnim u nedjelju ujutro.

Linker
25. travanj 2024 10:27