Zeljko Hajdinjak / Cropix / CROPIX
VELIKA MLADA GENERACIJA

LUDA UTAKMICA MALIH VATRENIH Milimetri dijelili Hrvatsku od preokreta protiv europskog prvaka!

Mlada U-21 reprezentacija Hrvatske odigrala je 1:1 protiv Švedske u Koprivnici, u kvalifikacijama za Europsko prvenstvo. Cibicki je zabio u 57. minuti za goste, Perica je postavio konačan rezultat u 78. minuti.
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 01. rujan 2016. 15:53

HRVATSKA-ŠVEDSKA 1:1

KOPRIVNICA - Gradski stadion. Gledatelja 2.500. Sudac: Bastian Dankert 6,5. Pomoćnici: Jan Seidel i Rene Rohde. Četvrti: Harm Osmers (svi iz Njemačke). Delegat: Jan Damgaard (Danska).

STRIJELCI: 0:1 - Cibicki (57), 1:1 - Perica (78).

HRVATSKA (4-2-3-1): Livaković - Bartolec , Ćaleta-Car , Benković , Milić - Krovinović , Pavičić - Rog , Ćorić (od 60. Tudor ), Vlašić - Marić (od 64. Perica ). IZBORNIK: Nenad Gračan.

ŠVEDSKA (4-4-2): Erlandsson - Wahlqvist, Larsson , (od 74. Brorsson), Dagerstal , Konate - Moberg-Karlsson (od 62. Gustafsson), Hallberg , Olsson , Tankovic (od 81. Lundqvist ) - Cibicki , Strandberg . IZBORNIK: Hakan Ericson.

ŽUTI KARTONI: Rog (35 - preoštar start), Marić (55 - preoštar start), Moberg-Karlsson (59 - start s leđa), Ćleta-Car (61 - udaranje suparnika u prekidu igre), Krovinović (80 - preoštar start).
-----------------------------------------------------------------------

Mlada reprezentacija Hrvatske odigrale je neodlučeno sa Švedskom u derbiju kvalifikacijske skupine za odlazak na Europsko prvenstvo. Pobjedom bi naši mladići napravili ogroman korak prema osiguravanju završnice, no s obzirom na rasplet događaja na koprivničkom stadionu i činjenicu da ih je vratar Livaković svojim obranama spašavao od poraza, moraju na kraju biti zadovoljni i ovim remijem.

Bolje su krenuli mladi Vatreni, već u 3. minuti nakon dugog ubacivanja iz auta glavom je iz blizine tukao Antonio Milić, a švedski vratar Erlandsson lijepom je paradom spasio svoju mrežu. Da nije bilo te odlične intervencije, mogla se utakmica rasplesti potpuno drugačije. No, ispostavilo se da je to bila i najveća prilika naših u prvom poluvremenu, u kojem su i Šveđani pokazali da mogu biti opasni ako im se za to pruži mogućnost.

Jedna se takva situacija dogodila u 5. minuti, kad su Šveđani povukli kontru koja je izgledala dosta opasno, ali je Cibicki poslao neupotrebljivu loptu prema Strandbergu. Zaprijetili su gosti i u 17. minuti, kad je iz kuta ubacio Olsson, a Hallberg je poslao loptu iznad grede.
Dobro je Hrvatska kombinirala u 18. minuti, Rog je uposlio Krovinovića koji je s desne strane kaznenog prostora tukao malo pokraj desne vrtnice.

Uzvratili su Šveđani u 20. minuti, Moberg-Karlsson je odličnom dubinskom loptom pronašao Tankovica koji je izašao sam pred Livakovića, ali je hrvatski vratar bio dobro postavljen te je zaustavio njegov pokušaj.
Nakon pogreške Benkovića u dobroj se situaciji našao Strandberg u 21. minuti, no Livaković je taj udarac obranio. Na drugoj strani Marić je u 23. minuti prebacio loptu na drugu vratnicu, gdje je prekratak bio Ćorić. Još jedan pokušaj gostiju u 27. minuti, autor je bio Cibicki, ali udaljenost je bila prevelika i Livaković je bez problema uhvatio loptu.

Livaković je opet morao vaditi kestenje iz vatre u 32. minuti, kad su Šveđani imali čak dvije dobre prilike. Hrvatski stoperi Benković i Ćaleta-Car iskazali su pritom veliku nesigurnost, no na sreću Moberg-Karlsson i Cibicki nisu se upisali u strijelce zahvaljujući hrvatskom čuvaru mreže. U završnici prvog dijela još jedna švedska prijetnja, Konate je dobro ubacio, a Moberg-Karlsson uputio traljav udarac.

Drugo poluvrijeme donijelo je više uzbuđenja na obje strane. Prvo je Švedska sasvim zasluženo došla u vodstvo. Igrala se 57. minuta kad je Konate probio lijevu stranu i uputio opasan udarac kojeg je obranio Livaković. Odbijenu je loptu potom hrvatski vratar pokušao izbaciti iz kaznenog prostora, ali je ona došla do Cibickog koji je pogodio praznu mrežu.
Opasno su živjeli naši mladići u tim trenucima, Tankovic je u 59. minuti pogodio gredu, Fortuna je čuvala mlade Vatrene. A ispostavilo se isto tako i da sreća prati hrabre, jer su Gračanovi izabranici ubacili u višu brzinu i uložili maksimalan napor ne bi li stigli do izjednačenja. Tko zna što bi bilo da su tako igrali od samog početka, no najvažnije od svega jest da su se uspjeli vratiti iz negativnog rezultat i izboriti bod koji u konačnici može imati veliku vrijednost.

U 77. minuti velika prilika za Hrvatsku, Milić je ubacio s lijeve strane, a Rog je na drugoj vratnici iz neposredne blizine pogodio gredu. Izjednačenje je stiglo minutu kasnije, Marko Rog je odlično pronašao Stipu Pericu, proradila je 'talijanska veza', i napadač Udinesea plasirao je loptu u mrežu pokraj vratara Erlandssona.

Nisu hrvatski nogometaši odustajali, do samoga kraja pritiskali su Šveđane u porazi za potpunim preokretom, no u tome ipak nisu uspjeli. Imali su nekoliko prilika, pokušavali su Krovinović i Benković, a duboko u nadoknadi vremena Perica je loptom u ruku pogodio jednog švedskog braniča, ali se njemački sudac nije oglasio.

Linker
25. travanj 2024 22:40