Martin Rose/Bongarts/Getty Images
JUVE TRAŽI TRENERA

LUDI VIKEND ODLUKE! BAYERNU I NIKI KOVAČU DOVOLJAN BOD DA POSTANE PRVAK Valencia kreće po Ligu prvaka i - Danija Olma, Pep Guardiola lovi 'treble'

Negdje oko 17.30 očekujte prizore u kojima Lewandowski i Müller pivom zalijevaju Niku Kovača, no prema pisanju njemačkih medija, njegov je odlazak praktički riješena stvar
Piše: Dražen KrušeljObjavljeno: 18. svibanj 2019. 10:46

Dvije Allianz Arene opraštaju se ovog vikenda od navijača u gorko-slatkom raspoloženju. Juventus je matematički osigurao naslov čim je proljeće kalendarski stupilo na snagu, a Bayern će to vjerojatno učiniti u subotu, ali oba kluba odlučila su se rastati s trenerima.

Allegri je i službeno bivši, a Niko Kovač čeka kraj sezone da se raziđe s Hoenessom i Rummeniggeom zbog “nepomirljivih karakternih razlika”. Visoku natjecateljsku napetost u međuvremenu na životu održava borba za Champions league ulaznice ili čak neizvjesna bitka za naslov kao u Turskoj...

1. Kovač plesao jedno ljeto unatoč dvije krune?

Neočekivan nalet nevremena - tri poraza i dva remija u posljednjih pet utakmica - spustio je frankfurtske ‘orlove’ iz nebeskih visina na zemlju, tako da oni u subotu u München dolaze tek uveličati Bayernov tulum. Negdje oko 17.30 očekujte prizore u kojima Lewandowski i Müller pivom zalijevaju Niku Kovača, zatim svi zajedno plešu oko bundesligaškog šampionskog tanjura itd, premda u njima ne trebate tražiti dublju poruku. Jer hrvatski trener je, prema uvjerenju kvalificirane većine njemačkih medija, na izlazu iz kluba.

MUNICH, GERMANY - MAY 04: Niko Kovac, Manager of Bayern Munich looks on prior to the Bundesliga match between FC Bayern Muenchen and Hannover 96 at Allianz Arena on May 04, 2019 in Munich, Germany. (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images

Više mjeseci traje taj zategnuti odnos između trenera i šefovskog tandema Hoeness i Rummenigge. Javnost je povjerovala da je priča napokon relaksirana u trenutku kada je Kovač anulirao devet bodova minusa i preuzeo štafetu lidera iz ruku Luciena Favrea, ali tihi su potresi nastavili ljuljati Allianz Arenu. Umjesto da čuva trenerove bokove, klub je krenuo inkognito tražiti nasljednika na klupi pa su mediji brujali o Salihamdižićevu sastanku s Lopeteguijem.

Kasnije je priča neuvjerljivo demantirana, a dojam da se rastanak približio učvrstila je i posljednja Kovačeva press-konferencija u kojoj je podvukao kako je “važno da unatoč svemu ostanemo moralni ljudi”. Ukratko, 47-godišnjaku se smiješi naslov, nakon toga i dvostruka kruna jer za tjedan dana igra finale DFB Kupa (suparnik RB Leipzig), ali odmah zatim i potraga za novim angažmanom.

Bayern vs. Eintracht (subota, 15.30)

2. Mauricio Pochettino ili Antonio Conte umjesto Allegrija?

Dok Bayern još traži prikladnu ambalažu u koju će umotati otkaz treneru, Juventus je zadatak odradio već u petak. Max Allegri na kraju sezone napušta ‘staru damu’, objavio je klub u predvečerje utakmice s Atalantom, koja u Torino stiže ovjeriti ulaznicu za Ligu prvaka.

Antonio Conte
REUTERS/Susana Vera
Antonio Conte

Pitate li zašto rastanak ako je Allegri u džepu držao važeći ugovor do ljeta 2020. godine, odgovor je jednostavan - klub želi Champions league trofej, njemu je podredio poslovanje, zbog njega se izložio rizičnim Ronaldovim transferom i na koncu zapeo već u četvrtfinalu. Predsjednik Agnelli uvažava Allegrijevih pet uzastopnih ‘scudetta’ (ukupno 11 trofeja s Juventusom), ali traži zaokret. Kandidati su već neko vrijeme poznati: prvi izbor je Mauricio Pochettino koji upravo zatvara petogodišnji ciklus s Tottenhamom, drugi je Antonio Conte koji je nakon traume života u Serie B zakotrljao Juventusovu renesansu.

Juventus vs. Atalanta (nedjelja, 20.30)

3. Pep kao Fergie - ‘treble’ u Manchesteru 20 godina poslije

“Ne lupetajte da nemamo povijest”, upozoravaju navijači Man Cityja uoči finalne utakmice FA Kupa, “mi smo prvi FA Kup osvojili 1904., dakle četiri godine prije Uniteda”. Sada pod vodstvom Pepa Guardiole ‘građani’ užurbano dopisuju nova poglavlja, upravo jure trostruku krunu.

Soccer Football - Manchester City Premier League Title Celebrations - Etihad Stadium, Manchester, Britain - May 12, 2019  Manchester City manager Pep Guardiola celebrates winning the Premier League  Action Images via Reuters/Carl Recine - RC1E03E70E50
Reuters/Carl Recine

Posljednji put je Manchester proslavio ‘treble’ prije 20 godina, doduše odnosilo se na crveni dio grada i taj je pothvat uključivao trofej Lige prvaka. Suparnik u finalu Watford nikada nije osvojio trofej, 1984. zapeo je na korak do FA Kupa, u finalu je bolji bio Everton.

Manchester City vs Watford (subota, 18.00)

4. Valencia po Ligu prvaka i - Olma

‘Šišmiši’ su zamah krila ispred Getafea u borbi za Ligu prvaka sljedeće sezone, u ciljnu ravninu ulijeću bodovno poravnati. Valencia gostuje kod Valladolida, a Getafe je domaćin Villarrealu. Kuloarska šuškanja kažu da pobjeda Valencije otvara vrata unosnom transferu Danija Olma iz Dinama na Mestallu.

Real Valladolid vs Valencia (subota, 16.15)

5. Tko je veći kralj, Terim ili Erdogan?

Karizmatični gazda turskog nogometa, trener popularnog ‘cim boma’, ili šef turske države pod čijim se patronatom nalazi mali klub iz prijestolnice? Galatasaray i Istanbul Basaksehir u derbiju odlučuju o novom prvaku. Dva kola prije kraja bodovno su izjednačeni...

Galatasaray vs. Istanbul BB (nedjelja, 18.00)

Linker
25. travanj 2024 17:42