CROPIX
LOVA DO KROVA

MAKSIMIRSKI PLANOVI NA MERCATU! VELIKA ŽELJA PONOVITI 2016. GODINU Ulazak u Ligu prvaka i 40 milijuna eura od transfera bili bi Dinamov bingo sezone

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 30. lipanj 2019. 20:05

Amir Rrahmani u srijedu navečer, direktno iz Verone s potpisa ugovora, došao je u Moravske Toplice. Nismo često viđali takve oproštaje, da igrač odmah nakon što pronađe novi klub dođe na pripreme i pozdravi se sa suigračima i trenerima. Kažu svjedoci da je pala i poneka suza, Rrahmani je u Dinamu uistinu uživao, bio vrlo omiljen lik svima, od suigrača do ljudi iz kluba. I njemu je Dinamo prirastao srcu, rastanak je bio emotivan. Našao je još snage i za put do Zagreba, doista je to za njega bio naporan dan, ali dan koji će sigurno posebno pamtiti, ipak je potpisao ugovor dosadašnje karijere.

- Morao sam doći pozdraviti dečke i trenera, u Dinamu mi je stvarno bili prekrasno, ostat ću sa svima u kontaktu - kazao je Rrahmani po odlasku iz Slovenije.

Inače, Rrahmani je prvi igrač kojega je Dinamo prodao ovoga ljeta, odnosno - drugi. Prvi je bio Ante Majstorović koji je otišao u Osijek za 400 tisuća eura. Uzmemo li da je za Rrahmanija Dinamo dobio oko dva milijuna, a da se u Maksimiru da će u rangu Majstorovića, možda i koju “stotku” više, prodati i Jana Lecjaksa, na ta tri igrača Modri bi mogli zaraditi oko tri milijuna eura. U suprotnom smjeru došao je tek Ivo Pinto, očekuje se Luka Ivanušec i možda neki lijevi bek, okvirno ti bi dolasci mogli stajati ukupno isto oko tri milijuna, možda nešto manje.

Ronald Gorsic / CROPIX
CROPIX

Ozbiljne ponude

No, zapravo je to dosad miran i ne previše gust promet s obzirom na neka očekivanja na kraju prošle, rezultatski izvrsne sezone. Recimo, u srijedu navečer, nešto prije Rrahmanija stigli su u Sloveniji i Arijan Ademi, Amer Gojak, Damian Kadzior, Dominik Livaković i Sadegh Moharrami, igrači koji su zbog nastupa za reprezentaciju imali dulji odmor. Od njih petorice, trojica su potencijalni “izvozni proizvod” ovoga ljeta, naravno, govorimo o Ademiju, Livakoviću i Gojaku.

Koprivnica, 190419. 
Gradski stadion. 
Hrvatski Telekom Prva liga, 30. kolo, 
NK Slaven Belupo - GNK Dinamo. 
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama, Amer Gojak.
Foto: Goran Mehkek / CROPIX
Foto: Goran Mehkek / CROPIX

Nova hrvatska “jedinica” i BiH reprezentativac pogotovo, njih smo već i ranije uz Olma istaknuli kao igrače koji su možda odigrali svoje zadnje utakmice za Dinamo. Ali, evo ih na pripremama, zasad su još Modri, kao i svi ostali. Ni Dinamu se zasad ne žuri, svjesni su u Maksimiru da je prijelazni rok tek počeo i da europski klubovi neće zaobići Maksimir, da će uskoro početi stizati ozbiljne ponude i da bi ovoga ljeta ipak moglo biti velikih transfera. Kako u Dinamu zamišljaju ljetni mercato kad su odlasci u pitanju?

Naravno, Dinamo živi od prodaje igrača i svima je jasno da momčad ne može još dugo ostati na okupu, a kad bismo ovo ljeto pokušali usporediti s nekim prijašnjim, onda bismo mogli reći da je “model” ljeto 2016. Sjećate se, to je ona godina kad su Modri krenuli u europsku sezonu s Pjacom i Rogom. Pa je nakon Vardara otišao Pjaca za 23 milijuna eura, Rog je ostao do kraja kvalifikacija i onda otišao u Napoli za 16 milijuna. A Modri su k tome ušli uspjeli ući u Ligu prvaka! Financijski idealna sezona, a nešto tako bismo mogli gledati i ovoga ljeta.

FLORENCE, ITALY - OCTOBER 21: Marko Pjaca of ACF Fiorentina in action during the Serie A match between ACF Fiorentina and Cagliari at Stadio Artemio Franchi on October 21, 2018 in Florence, Italy.  (Photo by Gabriele Maltinti/Getty Images)
Gabriele Maltinti/Getty Images

Dva velika

Znači, dva velika transfera, bolje nego više manjih ili srednjih, uz nadu da će Dinamo ući u Ligu prvaka. Ili barem u Europskoj ligi ponoviti lanjski uspjeh. Tko su, dakle, Pjaca i Rog ovog Dinama? Jasno je da je Dani Olmo prvi na izlaznim vratima, u ovom se trenutku čini da je samo upitno kamo će i za koji točno iznos. Osim u Dinamu, gdje je imao odličnu sezonu, pokazuje se na U-21 Euru, intrigira iz dana u dan sve više klubova.

Pričalo se dosad da je najbliži Bayeru iz Leverkusena, međutim, nakon Eura se novci broje, sigurno će biti još interesenata. Odšteta od 25 do 30 milijuna doima se realnom, sve iznad toga bilo bi fenomenalno. A uz Olma bi mogao otići jedan od dvojice veznjaka, Gojak ili Moro. Talijanski mediji sve češće apostrofiraju interes Milana za Moru, po našim saznanjima o tome se doista pričalo za vrijeme Eura u Italiji i San Marinu, ta priča uopće nije šuplja. Tu je i Gojak, za kojega ima interesa iz mnogih liga, međutim, bilo bi ipak rizično za momčadske ambicije pustiti i jednoga i drugoga.

Giuseppe Bellini/Getty Images)
Getty Images

Sa svotom između 12 i 15 milijuna, koliko bi Dinamo mogao za jednoga od njih, Modri bi stigli do tih 40 milijuna eura. Jasno, idealno bi bilo kad bi svi ti dečki ostali barem do kraja europskih kvalifikacija, da pokušaju izboriti Ligu prvaka. Pa bi tih 40 milijuna s barem 20 iz elitnog natjecanja, a toliko se otprilike može zaraditi i odličnoj sezoni Europske lige, bilo sasvim dovoljno da Dinamo zaplovi u mirne financijske vode i počne već planirati iduću sezonu. Doduše, što se Olma tiče, već je sad jasno da od njega i neće biti velike pomoći u pretkolima, dok se on vrati s Eura, dok prođe mini-pripreme i bude spreman za nastup. Dinamo bi već mogao biti u zadnjem pretkolu. Tako da je u njegovu slučaju ipak teško vjerovati da će ostati do kraja kolovoza.

- Dobro smo pokriveni na svim pozicijama, tko god nam ode, imat ćemo zamjenu - ponavlja Nenad Bjelica i ne samo on u Dinamu i to je ono što uistinu stoji. Modri su već sad spremni na odlaske svojih igrača, na svim pozicijama imaju nekoliko rješenja. Primjerice, odu li Olmo i Moro, tu će biti Majer i sve izvjesnije Ivanušec. Ode li Livaković, napeti čekaju Zagorac i Horkaš.

Stiže bura

Tako da, sigurno će odlazaka iz Maksimira biti ovog ljeta. No, kad su već izvjesni, idealno je prodati što manje igrača za što više novca. Odnosno, Olmo i još jedan veznjak, plus ulazak u Ligu prvaka, to bi bio - bingo! Jasno, uvijek je u nogometu moguće da priča ode u drugom smjeru pa da počnu stizati ponude i za ostale igrače, tada će trebati znati reagirati i ne otići u ekstrem i ugroziti kostur momčadi. Kako god, to što je sad zatišje, više znači da stiže bura, nego da će ovako mirno i ostati.

Linker
16. travanj 2024 10:23