REUTERS
BEZ NEREDA I IMPROVIZACIJE

MAMIĆEVA MINA, NEZADOVOLJSTVA U SVLAČIONICI VATRENIH, A ONDA - BUM! Kako je Niko Kovač postao trener velikog Bayerna u manje od 10 godina karijere

U HRVATSKOJ JE 'PAO' NA REDU KOJI NIKOME NIJE ODGOVARAO Kako je Niko Kovač postao trener jednog od najvećih svjetskih klubova u manje od 10 godina trenerske karijere
Piše: Robert MatteoniObjavljeno: 16. travanj 2018. 13:00

U 46. godini Niko Kovač doživio je najveće priznanje trenerske mu, a po mnogočemu i nogometne karijere. Biti imenovan trenerom Bayerna iz Münchena, jednog od najvećih i najuspješnijih klubova svijeta, maksimalistički je okvir svakom, a pogotovo mlađem stručnjaku.

Put koji je prošao do tih vrhova bio je sustavan i pomno planiran, a nadasve profesionalno odrađen, kako sa startom u mladim kategorijama Red Bull Salzburga, potom kao pomoćnik treneru (Stevensu) u seniorskom timu, a onda i kao samostalni trener u Eintrachtu Frankfurt. Jedini odmak od sustavnosti dogodio se, naravno, u Hrvatskoj.

FRANKFURT AM MAIN, GERMANY - FEBRUARY 28:  Head coach Niko Kovac of Frankfurt looks on prior to the DFB Cup quarter final between Eintracht Frankfurt and Arminia Bielefeld at Commerzbank Arena on February 28, 2017 in Frankfurt am Main, Germany.  (Photo by Alex Grimm/Bongarts/Getty Images)
Alex Grimm/Bongarts/Getty Images) / Bongarts/Getty Images

Mamićeva mina

Niko Kovač je prvo prihvatio biti izbornikom U-21 selekcije u siječnju 2013. godine, i to je bila logična odluka kako HNS-ova, tako i njegova. No, zbog uobičajenih improvizacija Hrvatskog saveza, u listopadu iste godine Davor Šuker nagovorio je Niku Kovača da preuzme kormilo A reprezentacije od Štimca. Kao i nedavno Dalić, tako je onomad Kovač izgurao “izgubljene” kvalifikacije i spasio plasman na SP u Brazil kroz doigravanje s Islandom.

Već u veljači iduće godine pokazale su se prve naznake nezadovoljstva Zdravka Mamića, bez konkurencije najutjecajnijeg čovjeka HR nogometa već desetak godina, radom i statusom u javnosti Nike Kovača. Bit će to važna odrednica za smjenu koja će se dogoditi godinu i pol kasnije...

RECIFE, BRAZIL - JUNE 23:  Ante Rebic of Croatia walks off the pitch after receiving a red card as head coach Niko Kovac looks on during the 2014 FIFA World Cup Brazil Group A match between Croatia and Mexico at Arena Pernambuco on June 23, 2014 in Recife, Brazil.  (Photo by Jamie McDonald/Getty Images)
Jamie McDonald/Getty Images) / Getty Images

U Brazilu je hrvatski nastup bio na tragu prethodnih (Japan 2002, Njemačka 2006), osim Francuske ‘98, dakle bez prolaska skupine, s dosta repova glede rada izbornika i kasnijih igračkih prozivanja odnosno promjena kadra.

Kovač je ostao u ciklusu za EP 2016, a u kvalifikacije je krenuo s izvanrednim rezultatima i nadasve igrama (6 pobjeda i 1 remi, Italija). No, u lipnju 2015. ga je Zdravko Mamić još žešće putem medija kritizirao, a što je bila jasna najava da će mu prvi slabiji rezultati biti povod za odlazak. Oni su, rezultati i pad forme reprezentacije, dakle bili ključni za smjenu (Azerbajdžan 0:0, Norveška 0:2 u rujnu).

Negativna kampanja protiv njega prije toga je oslabila njegov status u javnosti, ali i u svlačionici, gdje su igrači bili podosta iritirani njegovim metodama u kojima je inzistirao na redu i radu. Određena krutost koju je iskazivao svakako je utjecala i na kompaktnost s grupom, posljedično i na formu igre.

Odveć strano

Niko Kovač naposljetku je otišao, a to je za nastavak njegove karijere bio zapravo dobar epilog. U Hrvatskoj, gdje je kao igrač odrastao u inozemstvu donosio poželjne vrijednosti u reprezentaciju, njegovi profesionalni pristupi i u Europi uobičajen dril discipline bili su odveć “strani”. Vjerojatno je i to razlog što svima očito više odgovara svojevrsni nered i improvizacija...

Do klupe Bayerna u manje od 10 godina trenerske karijere

Niko Kovač rođen je u Berlinu 15. listopada 1971. Nogometnu karijeru počeo je u Rapide Weddingu, klubu koji više ne postoji, a tada je bio dijelom gradske lige. Sada 18 godina odlazi u Herthu Zehlendorf, nižerazredni berlinski klub u kojem se zadržava dvije sezone. Od 1991. član je berlinske Herthe, tada drugoligaša u kojem se zadržao pet sezona. Postao je kapetan, ali nije uspio s Herthom izboriti Bundesligu, no 1996. stigao je poziv iz Leverkusena.

U tri sezone noseći dres Apotekara odigrao je 77 bundesligaških dvoboja, osjetio je čari Lige prvaka, a uslijedio je odlazak u HSV gdje je brzo postao jedan od glavnih igrača. To mu je donijelo poziv iz Münchena, u Bayernu se zadržao dvije sezone do 2003. kada se vraća u Herthu. U Berlinu je ostao tri sezone, a 2006. postaje dijelom RB Salzburga u kojem je 2009. završio igračku i započeo trenersku karijeru. Prvo u omladinskom pogonu, pa je 2011. bio pomoćnikom Huuba Stevensa, a onda je 2013. preuzeo mladu reprezentaciju Hrvatske. Potom je postao izbornik A selekcije, u kojoj se zadržao do 2015. Od ožujka 2016. trener je Eintrachta...

Za Hrvatsku je ukupno odigrao 83 utakmice, postigao je 14 golova, a debitirao je 1996. Sudjelovao je s Vatrenima na SP-ima 2002. i 2006. te na Euru 2004. i 2008. (ski)

Linker
19. travanj 2024 20:20