Foto: Paun Paunovic / CROPIX
OPASNE MISLI

MARIĆ I BEBEK SUDIT ĆE HAJDUKU U mojem programu nema emisije po željama

Novost je da su suci dobili sprejeve za označavanje kod slobodnih udaraca, mjesta izvođenja i pozicije živog zida. Koristit će se u 1. i 2. HNL
Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 14. veljača 2017. 20:47

Suci su održali seminar u Medulinu. Ante Kulušić, novi povjerenik koji ujedno ima i ovlasti Komisije nogometnih sudaca, okupio je staru postavu s Kukićem, Vitkovićem i drugima koji su dosad bili u Komisiji, da odrade taj posao. Po papirima sve je spremno za start drugog dijela sezone, danas u podne objavit će se imena arbitara i ostalih službenih osoba za 21. kolo.

- Na seminaru smo obavili analizu suđenja, pokazali video klipove s domaćih i inozemnih utakmica, skrenuli pozornost na sve dobre i loše stvari koje su napravljene. Razgovaralo se sa sucima, dalo se naputke gdje i kako da se najbolje postavljaju na utakmici da naprave što manje pogrešaka. I to je to. Bio je uspješan, radila ga je ista ekipa kao i sve dosadašnje, ništa novoga, osim jedne stvari: suci su dobili sprejeve za označavanje kod slobodnih udaraca, mjesta izvođenja i pozicije živog zida. Tako su uvedeni na utakmice Prve i Druge lige od proljetnog dijela prvenstva - kazao nam je Kulušić.

Od muhe do medvjeda

Dakako da nas je zanimalo kakvu je on kao šef poslao poruku arbitrima?

- Rekao sam sucima ono što stalno ponavljam - ne želim čuti za vas. Svi ćemo skupa biti najsretniji, a ja pogotovo ako završi prvenstvo a da njih nitko ne spomene. Bude li tako, to će značiti da nije bilo pogrešaka.

No, u Hrvatskoj malo treba da pukne afera, koliki ste optimist da ćete imati mirno proljeće?

- Optimist sam. Da nisam, ne bih preuzeo ovu obvezu. I sami ste svjesni da je bilo i napada i napisa koji su opravdani, ali i puno neopravdanih. Mi smo skloni raditi od muhe medvjeda, nadam se da će se to smanjiti na minimum. Bio bih najsretniji čovjek da tako bude.

Zovu li vas iz klubova, jeste li doživjeli kakve pritiske?

- Ne. Povjerenik sam za kontrolore 5-6 godina, nikad me nitko nije zvao, neće ni sada. Sigurno.

Zašto ste u to uvjereni?

- Nemam pojma je li tko zvao koga drugoga, mene nije. Ponovit ću da je moj cilj da suđenje bude u drugom planu, a igra i nogometaši u prvom.

Sudit će najspremniji

Jeste li zadovoljni spremnošću djelitelja pravde?

- Svi su na visini koja se očekivala od njih. Uveli smo i novi detalj kod ispunjavanja testova kako se to provodi u Europi. Činimo sve ono što se radi na kontinentu i očekujem da će se rezultati seminara preliti na prvenstvo, da će sve biti u redu.

Uveli ste ždrijeb kao način određivanja sudaca za utakmice. Kako će to točno izgledati, primjerice, koliko arbitara je u “igri” za dvoboj Osijek - Rijeka?

- Ovisi o težini susreta, svaki će suditi najkvalitetniji i najspremniji, stavit ću one za koje mislim da će to najbolje obaviti, a hoće li to tako biti, vidjet ćemo. Utorkom u 12 sati napravit ćemo ždrijeb. Moje je razmišljanje da za svaki susret odredim trojicu neutralnih glavnih sudaca i da onda kuglice “kažu“ tko će u akciju. Normalno da sve utakmice nemaju jednaku težinu. Imamo šest međunarodnih, elitnu skupinu i talent-suce. Jasno da ne mogu za Osijek - Rijeka nominirati trojicu iz talent-programa. Bilo bi neozbiljno.

Bez novih imena

Hoće li biti nekih novih imena ili ostaje isključivo postava koju smo gledali tijekom jeseni?

- Nemamo novih, liste su donesene još prije prvog dijela prvenstva, oni koji su na njima će na terene.

Bivši povjerenik Dušan Kukić kazao je tijekom jeseni da će udovoljiti želji Brune Marića i Ivana Bebeka da ne sude susrete Hajduka. Tako je i bilo. Hoćete li nastaviti s istom praksom ili to više ne vrijedi.

- Ne bih o željama.

Znači i njih dvojica će ponovno na utakmice Hajduka.

- Rekao sam da u mojem programu nema emisije po željama.

Istaknuli ste optimizam, s njim očito i vjeru u arbitre, možete li jamčiti da će suđenje biti bolje?

- Ha-ha, to je isto kao da ja vas pitam hoće li biti, ne daj Bože, neopravdanih medijskih napada na suce. Samo kažem što je moja želja, da se priča o nogometu, a ne o sucima. Zato sam i to i istaknuo.

Kakva je bila reakcija?

- Dobra. Zadovoljni su sa seminarom, dugo se svi skupa znamo, dosta sam vremena bio član Komisije nogometnih sudaca.

Kulušić će tako sada određivati, doduše, ždrijebom suce, ali i dalje i kontrolore.

- Imat ću dosta posla i nadam se da će biti dobro odrađen.

Hoćete li analizu raditi nakon svakoga kola ili kao što je dosad to činila Komisija koja je uzimala nekoliko kola zajedno?

- Nakon svakog kola.

To će biti ekspeditivnije.

- Da.

Zbog čega ste se tako odlučili?

- Da se što manje priča o pojedinim stvarima, i kad treba i kad ne treba. Hoće li biti bolje, ne znam, mislim da hoće, zato ću tako napraviti.

Neka prespavaju

Imate li kakvu poruku za klubove? Kako oni mogu pridonijeti da atmosfera oko suđenja bude povoljnija?

- Klubovi najbolje mogu pomoći ako budu korektni prema sucima, kao što će suci nastojati biti korektni prema klubovima. Mogu shvatiti da čovjek vruće glave na terenu prosvjeduje, i potom ako je uvidio da je pogriješio, ja nikad nisam imao problem da se ispričam. Vruće glave svatko može reći što god hoće, ali molio bih sve da vrućih glava ne daju nikakve izjave, nego da prespavaju, pogledaju, a sutradan komentiraju. Međutim, to će biti teško. Ipak, svi na taj način možemo pomoći da se što manje priča o sucima.

Linker
26. travanj 2024 22:25