Vladimir Dugandzic / Hanza Media / Hanza Media
MATO NERETLJAK ZA SN

BIVŠI IGRAČ HAJDUKA I OSIJEKA ANALIZIRAO DERBI, ALI I OTKRIO ŠTO MISLI O NEDAVNIM DOGAĐAJIMA 'Znam kakva je podrška Torcide, ali treba uvesti reda'

MATO NERETLJAK Nekada igrač Hajduka i Osijeka, danas trener GOŠK-a u Gabeli, uoči nedjeljnog ‘malog HR-derbija’
Piše: Jurica RadićObjavljeno: 06. listopad 2018. 10:16

Mato Neretljak nekoć je igrao za Hajduk i Osijek, dapače, zabijao je i golove koji su rješavali naslov prvaka.

- Znam na koji ciljate, na onaj iz Gradskog vrta u proljeće 2004. godine - nasmijao se Neretljak.

Pobijedio je Hajduk tada 1:0 i otvorio put k tituli u sezoni kada je Bijele do tri kola prije kraja vodio Zoran Vulić. Odlično se poznaju Vulić i Neretljak, ali danas su i kolege. Neretljak je odnedavno trener GOŠK-a iz Gabele, prošle nedjelje senzacionalno je pobijedio Željezničar na Grbavici.

- Da samo znate kako je penal protiv nas dosuđen… - dometnut će onako u prolazu.

Nije iznenadio

Ali nećemo o GOŠK-u i Premier ligi, jer ionako ima Neretljak puno posla prije današnjeg dolaska Bake Sliškovića sa Zrinjskim.

Hajduk i Osijek su naša tema, mali derbi je u nedjelju na Poljudu.

- Otkako sam preselio u Gabelu, imam toliko obveza da ne pratim raspored. Čak sam mislio da je utakmica u Osijeku, eto koliko sam koncentriran na GOŠK. Ali, kada je na Poljudu, onda je Hajduk favorit.

Dodat će Neretljak, ponajviše, zbog trenera Vulića koji je Bijelima udahnuo novu energiju.

- Dvije pobjede, pa remi s Dinamom, osjeti se Vulićeva ruka. Osjeti se da je iskusni stručnjak došao na klupu. I nije me iznenadio - kazat će Neretljak.

Poznaje mentalitet

S Vulićem je surađivao na Poljudu gotovo pune dvije sezone.

- Vulić je trener iza kojeg su godina rada u HNL-u, ali što je najvažnije, hajdukovac je u srcu i duši. Poznaje mentalitet grada, zna što navijači očekuju od momčadi. Janso je da zna i kako probuditi ekipu, kako vratiti rezultat. Uzeo je sedam bodova u tri kola, više nego njegov prethodnik u šest kola prije toga.

Kakav ste Hajduk vidjeli u ogledu s Dinamom?

- Kvalitetan, s igrom na rezultat. Remi s Dinamom uvijek je dobar, posebno ako se pogleda kako Dinamo sjajno igra u Europi. Ali, treba bod iz utakmice s Dinamom potvrditi u nedjelju,

Neretljak drži da je Hajduk u prednosti, ali Hajduk ima i teret imperativa pobjede.

- Da, veliki je imperativ pobjede na Hajduku. Podigli su se Bijeli, napravili mini seriju, ali pravi pomak bila bi pobjeda nad Osijekom. Bodovna razlika je naizgled velika, pet bodova plusa koje ima Osijek solidna je zaliha, ali brzo se to istopi ako Hajduk u nedjelju pobijedi. A ja sam uvjeren kako će Vulić i njegova momčad znati odgovoriti tom imperativu uspjeha.

Orasje, BiH, 150215.
Sportski centar Gol
Promocija trenera Mate Neretljaka i prijateljska medjunarodna nogometna utakmica izmedju NK Orasje i RNK Split (0: 4).
Na fotografiji: Mato Neretljak i Zoran Vulic.
Foto: Vladimir Dugandzic / CROPIX
Vladimir Dugandzic / CROPIX / CROPIX

Pritisak je uvijek velik, nikada se na Poljudu ne traži ništa manje od pobjede i to bez obzira tko je s druge strane. Tko su aduti Hajduka na putu k pobjedi?

- Prvi i najveći adut je Mijo Caktaš. Igrač čija lopta ima oči, a dolaskom iz drugog plana opasan je za suparnička vrata. Caktaš, pa zatim Gyurcso. Mađara sam gledao na utakmici u Puli, on je igrač koji ima dribling i hitrinu. Razmontirao je Istru, a sad sam željan da ga vidim u pravom izdanju u jednoj jačoj utakmici.

Raspričali smo se o Hajduku, ali nešto će se pitati i Osječane. Dolaze na Poljud ohrabreni pobjedom 3:0 prošle subote u Zaprešiću.

- Imaju pozitivni impuls, ali nema Osijek kontinuitet kvalitetnih izdanja. Više su u posljednje vrijeme pokazali igre “toplo-hladno”, premda su zadržali visok plasman. Po meni, Osijek nije igrački u prednosti, međutim gosti su rasterećeni, nemaju taj psihološki pritisak s kojim će se boriti Hajduk, pritisak obavezne pobjede ako se želi stići konkurencija u vrhu.

Treba uvesti red

Uz to, izvjesno je da Bijeli igraju posljednju utakmicu pred svojim gledateljima ove jeseni. Osijek i onda slijedi kazna. Taj podatak pruža još veći ulog dvoboju.

- Doživio sam puno lijepih trenutaka na splitskom stadionu, znam kakva je podrška Torcide, ali jednom treba uvesti red. Ne ulazim u komentar visine odluke, ali pirotehnici jednom treba reći “zbogom”. I okrenuti se nogometu.

Linker
22. travanj 2024 23:59