Foto: Damir Krajac/CROPIX
ATMOSFERA U MOMČADI FANTASTIČNA

DINAMOV KAPETAN TVRDI - OVO ĆE NAM BITI NAJTEŽA UTAKMICA! 'Slovaci vole duele, znaju udariti, no nismo mi male bebe, znamo i mi udariti, potući se...'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 24. listopad 2018. 21:03

I tako, godinu po godinu, utakmicu po utakmicu, prošao je Ademi već 50. za Dinamo u Europi. Dugo je već u Maksimiru, prošao je brojne uspone i padove, ali ipak 53 zvuči puno, puno.

- Zar toliko već? Nisam znao, to je stvarno dosta. Ali, istina, bilo je svega, puno sam toga već prošao, pamtim brojne pobjede i poraze, sreću i razočaranja - kazao nam je Arijan Ademi uoči još jedne ‘povijesne’ Dinamove utakmice, jedne od onih u kojima Modri mogu napraviti veliki korak prema tom konačnom cilju.

Pobijedili dva velikana

Odigrao je, dakle, već puno tih odlučujućih, sudbinskih utakmica?

- Uh, koliko je bilo, teško je i nabrojati. Ali, kad gledamo u kontekstu tog prolaska skupine i europskog proljeća moram reći da mi još danas nije jasno kako smo ispali one sezone kad smo bili sa Celticom u skupini. Odigrali smo u Glasgowu odličnu utakmicu, imali šanse, nadigrali ih i uspjeli izgubiti. Međutim, ne želim se sad vraćati na te utakmice, želim samo razmišljati pozitivno, o onome što nas čeka.

A Dinamo čeka utakmica sa Spartakom u Trnavi, utakmica kojom Dinamo puno toga može riješiti kad je Europa u pitanju. Kako diše momčad, jesu li ‘dinamovci’ spremni za izazove koji ih čekaju u Slovačkoj?

- Jesmo, spremni smo. Atmosfera u momčadi je fantastična, doista svi dišemo kao jedan, nitko se ne buni zbog bilo čega, u Puli smo odigrali dobru utakmicu, pobijedili i idemo i u Trnavu po tri boda. Puno smo toga dobroga napravili ove sezone, pobijedili Anderlecht i Fenerbahče, dva velika kluba, ali svjesni smo jedne važne stvari - najvažnije utakmice tek su pred nama. Rekao bih da je sve ovo što smo dosad odigrali dobar temelj i čvrsta podloga za konačan uspjeh, jedna torta, ali na koju šlag tek treba doći.

Osjeća se i lagana euforija, a u javnosti je već stvorena slika kako je sve gotovo, kako je Dinamo već prošao dalje i kako je u Trnavi potpuni favorit. Koliko takva atmosfera otežava pripremu za utakmicu, koliko takve stvari mogu utjecati na momčad, stvoriti dodatan pritisak?

- Sigurno da nije dobro kad se stvara unaprijed takav dojam, pogotovo kad znamo da još ništa ni izbliza nije gotovo. Jedan loš rezultat u Trnavi može ugroziti sve to dobro što smo napravili, kod nas se sve brzo zaboravlja. Ali, imam dojam da nas ta euforija ne smeta, rekli smo svi još nakon Bruxellesa da ne smijemo poletjeti, da nas čeka još mnogo posla. Toga se i držimo, idemo stvarno utakmicu po utakmicu, razmišljamo samo o igri i terenu, ništa nas drugo ne zanima.

Onda je Ademi pojačao dojam idućeg protivnika.

- Uostalom, odakle teza da je Spartak slab i da ćemo ga lagano pobijediti? To je momčad koja je izbacili Legiju iz Varšave, koja je bila blizu da izbaci i Zvezdu. Pa, mogli su Slovaci sad igrati u Ligi prvaka. Pobijedili su i Anderlecht kući, u Istanbulu držali Fenerbahčeu nulu do 50. minute. Pa, o čemu mi pričamo, kakav lagan suparnik, ja sam siguran da će to nama biti najteži protivnik.

Što momčad zna o Spartaku, kako je Slovake predstavio trener Bjelica?

- Još nije išao u pojedinosti, ono što nam je svakako naglasio jest da je riječ o čvrstom protivniku, koji voli duele, zna udarati. Spremni smo na takvu utakmicu, nismo mi male bebe, znamo i mi udariti, vratiti. Pokazali smo već da se možemo potući kad je potrebno.

Koliko se osjećaj uoči ove utakmice razlikuje od osjećaja uoči svih tih prijašnjih utakmica koje su imale ovakvu težinu i nosile posredno ili neposredno europsko proljeće? Je li tada postojao neki strah od neuspjeha, možda?

Svi smo gladni

- Ha, ne mogu to uspoređivati, jednostavno, danas je ipak sve nekako drugačije. Pozitivna je atmosfera skroz, u momčadi, u javnosti, osjećamo da imamo podršku navijača, imamo samopouzdanja. Nema onog stalnog prozivanja i sumnji koje su nas uvijek pratile, to je najveća promjena. I vjerujem da ćemo na tom valu uspjeti napraviti taj iskorak i napokon doći do tog velikog cilja. Ali, ponavljam, napravili smo puno, no, tek sad moramo biti najbolji.

Kako novopridošli igrači komentiraju tu priču oko europskog proljeća i te silne godine neuspjeha u toj kategoriji?

- Raspituju se kako niste uspjeli onda, kako niste te godine, što se dogodilo tada...? Moram priznati da jako dobro pamtim sve te godine, ha-ha.

Vratimo se malo momčadi i formi, vidjeli smo i na Ademijevom licu u Puli osmijeh i zadovoljstvo, dinamovci danas doista izgledaju kao da uživaju u nogometu?

- Stvarno je tako i zato sam veliki optimist. Svi igraju dobro, recite mi ijednog igrača koji je ove sezone zakazao, koji nije dobar. Nema ga! Tko god uđe s klupe želi se dokazati, odigra najbolje što može. To je snaga ovog Dinama.

Ponekad djeluju na terenu toliko motivirano i željno kao da bi htjeli da utakmica nikad ne završi, da se igra svaki dan?

- Točno tako. Gladni smo novih utakmica i pobjeda, baš uživamo u ovom razdoblju. Zato i moramo tako nastaviti i u Trnavi i poslije nje, taj osjećaj zadovoljstva nakon pobjede ni sa čim se ne može mjeriti. Uzalud ti i dobra igra i zabijeni gol i sve, ako na kraju nemaš taj pobjednički osjećaj. Moramo i u Trnavi imati pravi pristup od prve minute, biti na razini na kojoj smo u većini utakmici i tada se sigurno možemo nadati uspjehu.

Zagreb, 270818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica Play offa Lige Prvaka, trening  GNK Dinamo.
Na fotografiji:  Petar Stojanovic, Mario Budimir, Emir Dilaver, Arijan Ademi, Dani Carvajal Olmo, Mislav Orsic.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
Damir Krajac/CROPIX / CROPIX
Dinamo skupna

Kakva je forma Arijana Ademija nakon ozljede koju je zaradio protiv Young Boysa, u Puli je bio ponajbolji Dinamov igrač, zabio je i gol, asistirao?

Imamo puno rješenja

- E, neka sam i ja napokon zabio, htio bih još više zabijati. Šalim se, nije to toliko bitno, svi pobjeđujemo zajedno, svi smo jednako zaslužni. Imamo uistinu odlične igrače, puno rješenja, svi živimo za isti cilj i tako se stalno i ponašamo. Osobno, malo mi je vremena trebalo da opet ulovim formu s početka sezone, ali u Puli sam osjetio da je imam, osjećam se super, nemam nikakvih problema i sasvim sam spreman za nove izazove.

Za europsko proljeće i matematički su dovoljna četiri boda iz dvije utakmice sa Spartakom, što znači da bi i bod iz Trnave mogao biti dovoljan, uz pobjedu u Maksimiru?

- Ma, vjerujte, matematikom se uopće ne bavimo. Niti o tome itko priča, o bilokakvoj računici. Idemo u Trnavu po pobjedu, pa u onoj sljedećoj utakmici opet, ne razmišljamo ni o kakvoj računici.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Ademi u Trnavi postaje drugi ‘dinamovac’ s najviše euro utakmica!

Sammir je zasad nedodirljiv kad je ta statistika u pitanju, ima 76 nastupa za Dinamo u europskim utakmicama. A drugi na toj ljestvici, od samostalnosti naovamo, sutra bi u Trnavi trebao postati - Arijan Ademi. Dosad je upisao 52 nastupa, toliko ima i Milan Badelj, istrči li s kapetanskom trakom u Slovačkoj, prestići će tako aktualnog igrača Lazija i hrvatskog reprezentativca. To je ujedno i jedini trojac koji je uspio preskočiti brojku 50, iza njih slijede Mihael Mikić i Edin Mujčin s 48 ‘kapica’ Josip Pivarić ih ima 47, Hilal Soudani 46...

Kad bi, recimo, Ademi htio uloviti Sammira i srušiti njegov rekord, trebale bi mu još otprilike dvije sezone u kojima bi Dinamo igrao u skupinama i da on odigra približno sve te utakmice. Jasno, teško je vjerovati da će se to dogoditi, jer Ademi je i ljetos bio blizu odlaska iz Maksimira, pa je moguće da će otići već na zimu, no, i ove su brojke već respektabilne, malo je onih koji se mogu pohvaliti s ‘50 plus’ nastupa u europskim natjecanjima u Dinamovom dresu.

Rezultati by SofaScore

Linker
26. travanj 2024 22:34