Foto: Boris Kovacev / CROPIX
LEGENDE NAJAVILE SPEKTAKL

DVA DINAMOVCA, DVA POGLEDA, ALI SAMO JEDNA PORUKA Ikone kluba o uspješnoj formuli iza Bjeličinog Dinama: 'Danas će se zaključiti priča o prokletstvu'

JERKO LEKO I DARIO ŠIMIĆ Bivši igrači “modrih” o velikoj prilici:
Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 08. studeni 2018. 21:12

Dva dinamovca, dva pogleda, ali samo jedna poruka: Danas skidamo prokletstvo jednog proljeća! Dario Šimić i Jerko Leko.

S dvojicom smo pričali jučer, s “trećima” se “čvenkamo” svako malo, no nakon pedeset dugih ljeta i mišljenja koja se u nekim stvarima i spore, jedna je, a ujedno ona najvažnija, ideja usamljena. I, zapravo, slušajući ih, prilično razborita. Tko bi to rekao kada razgovaraš o Dinamu i proljeću, dosadašnjem oksimoronu. Da, po dinamovcima svih usmjerenja, ideologija, staža i važnosti, Dinamo pobjeđuje Spartak i hita prema proljeću...

- Jel’ se sjećaš što sam kazao i prije dolaska Fenera: Dinamo je pod Bjeličinom paskom postao tvrda i radna momčad koja jako teško gubi i u odnosu na prijašnje momčadi igraju potpuno drukčiji nogomet koji je, eto, i publika prepoznala. Postali su natjecateljski tim. Nije da se time hvalim, već mi je drago što su se ondašnje konture samo učvrstile - započet će dijalog Dario Šimić, koji je s Dinamom proljeće živio u onoj smrzavici s Olympiacosom, koja je zaledila ne samo nožne prste već i srca.

Zagreb, 111018. 
Kajzerica, tereni NK Lokomotive. 
Dario Simic, bivsi hrvatski nogometni reprezentativac.
Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX
Srdjan Vrancic / CROPIX

Pogođen kadar

- Nisam pobornik mišljenja da je Bjelici lakše bez zvijezda, jer momčadi ne gledam kroz tu prizmu, već kvalitetu ili nekvalitetu. A ovaj Dinamo je ostao bez nekoliko dosad važnih igrača, a dobio je na ekstra kvaliteti. Momčadskoj, koja je najbitnija.

Jerko Leko je par eurotuga kao igrač iskusio na vlastitoj koži...

-... A sad se ne mogu prestati diviti činjenici da se grad zapalio, da na Spartak, koji nije ime poput Fenera ili Anderlechta hrli toliko ljudi, da mi mobitel gori danima, da bi svi voljeli uživo svjedočiti, nadam se iz sveg srca, tom povijesnom rezultatu.

Koji se, reći će mnogi bivši dinamovci, događa s momčadi koja je, realno, mnogo manje zvučna od brojnih generacija prije nje.

Zagreb, 291117.
Simulacija zdrijeba za Svjetsko nogometno prvenstvo u Rusiji 2018 u redakciji Sportskih novosti. 
Na fotografiji: Jerko Leko.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX

- I to je, čini mi se, jedna od ključnih stvari. Gledajući u retrovizor, uvijek smo imali neke zvijezde, koje su svjesno ili podsvjesno diktirale Dinamov život izvan terena ili na njemu. I koliko god davali više, toliko su možda i, ‘ajmo reći’, pomalo remetile “modri” ritam. Baš sam, evo, bio na ručku s Ademijem koji mi priča kako se ne sjeća kad je vladala ovakva idila, bez iskakanja, bez klanova, uz pozitivu i zajedništvo. Čini mi se da je ovoga ljeta nevjerojatno pogođen roster, kako kvalitetom, tako i karakterom.

Za što, nema sumnje, zasluge ima i Bjelica, koji je, zapravo, prva zvijezda ova momčadi.

Disciplina

- Pamtim ga i kao igrača s Eura 2004., recimo, gdje je pokazivao tu svoju disciplinu, s jasnim redom spavanja, jela, treninga, bez velike zezancije, koja je, doduše, ponekad i potrebna. Bjelica je, baš kao i Niko Kovač, bio personifikacija discipline kao igrač, a očito je takav i kao trener. I mislim da je sjajno što u svlačionici nema velikih zvijezda, jer tada bi možda i došlo do ponekog iščašenja, ovako suvereno vlada situacijom, ali i terenom. U svakom slučaju, pokazao je svoj naum, vjerno ga prenio na teren i apsolutno je jedan od najzaslužnijih za sve ovo divno što se Dinamu događa - zaključio je Leko, pripremajući se za današnji maksimirski šou-program.

- Ma iako imamo tri meč-lopte, vjerujem da ćemo iskoristiti već prvu, i danas oko 23 sata konačno zaklopiti tu priču o Dinamovom prokletstvu.

O kojem, ipak, malo drugačije viđenje ima Dario Šimić.

Dodatni poticaj

- Za početak, vjerujem da će Dinamo već danas sve riješiti, jer cijela sezona i Dinamova igra to argumentiraju, a puni Maksimir samo bi trebao biti dodatni impuls i poticaj. Ali, priča o prokletstvu, a gledam je i kao igrač i kao navijač, nikad mi se nije previše uvukla pod kožu. Romantičarski da, ali realno, još od silaska sa scene naše legendarne generacije ‘67., Dinamo nije imao previše uspjeha u Europi, što, doduše, sigurno ne odgovara renomeu kluba, ali ujedno i nema temelja u ‘podzemnim’ vodama, koliko u snazi momčadi i vođenju kluba. Iskreno se nadam da bi ovo mogla biti prekretnica, jer po svemu, Dinamo bi morao težiti da postane klub poput Porta, stvaratelj s težinom u europskim natjecanjima. Takvog ga ja vidim, takvog ga ja sanjam...

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 21:36