Goran Mehkek / CROPIX
EUROPSKA LIGA

FOTO, VIDEO: VIŠE NEMA NIKAKVE DILEME, DINAMO JE U GUSTOJ MAGLI ISPISAO POVIJESNE STRANICE KLUBA Gojak i Oršić zabili Slovacima za europsko proljeće

Nogometaši Dinama osigurali su dva kola prije kraja prolazak u šesnaestinu finala Europske lige te će prezimiti u Europi prvi puta nakon 1970. godine jer su u susretu 4. kola D skupine u Zagrebu pobijedili slovački Spartak iz Trnave s 3:1 (2:0).
Piše: HinaObjavljeno: 08. studeni 2018. 12:41

DINAMO - SPARTAK 3:1 (Gojak 22', Kadlec 35' ag., Oršić 79' / Čanturišvili 63')

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile, Perić, Rrahmani - Ademi, Gojak - Hajrović, Olmo (Budimir, 90) , Oršić (Šunjić, 81)- Gavranović (Petković, 76)

SPARTAK: Chudy - Čonka, Godal, Toth, Kadlec (Dangubić, 86) - Rada, Grešak - Čanturišvili, Škirtladze (Kulhanek, 83), Jirka - Ghorbani (Malecki, 71)

Pogotke su za hrvatskog prvaka postigli Amer Gojak (22'), Andrej Kadlec (35'-ag.) i Mislav Oršić (79'), dok je strijelac za Spartak bio Vakhtang Chanturishvili (63').

Dinamo je igrom oduševio prepuni stadion, nazočilo je 20-ak tisuća gledatelja - sjeverna tribina je bila zatvorena zbog kazne UEFA-e - ali je fantastični ugođaj na Maksimiru pokvarila gusta magla zbog čega je susret bio na rubu regularnosti. U sljedećem kolu Dinamo odlazi u goste Fenerbahčeu, kada može osigurati i prvo mjesto u skupini i povoljniji ždrijeb.

Bila je to još jedna velika utakmica Dinama u Europi i posve zaslužena pobjeda jer su, pogotovu u prvom poluvremenu, nadigrali slovačku momčad.

Dinamo je utakmicu otvorio šansom Hajrovića u 10. minuti, ali njegov udarac po sredini gola vratar Chudy je obranio. U 15. minuti je Gojak, nakon proigravanja Olma, promašio nemoguće, potpuno sam, sa samo pet metara, poslao je loptu pored vrata. Dinamo je nastavio s opsadom gola Slovaka, pa je u 21. minuti ponovno probao Hajrović, ali je vratar Spartaka ponovno obranio. No, Chudy nije mogao ništa minutu kasnije kada se Amer Gojak golom iskupio za promašaj u 15. minuti. Oršić je jednu dugu loptu vratio u sredinu, Gavranović proslijedio do Gojaka, koji s pet metara atraktivnim porezom petom pogađa nebranjena vrata. U 30. minuti zbog izuzetno guste magle i uvjeta na granici regularnosti suci su morali zatražiti loptu narančaste boje.

U 35.minuti Dinamo je poveo s 2-0 nakon što je prizemni ubačaj Stojanovića branič Spartak Trnave Andrej Kadlec skrenuo u vlastitu mrežu. U 43. minuti slovački vratar u mat-situaciji brani udarac Oršića u još jednoj prilici u sjajnom prvom dijelu hrvatskog prvaka.

Gavranović je u 57. minuti imao veliku priliku za povećanje vodstva, izašao je sam ispred vratara, ali je njegov pokušaj loba otišao iznad grede. U 63. minuti Slovaci su smanjili iz svog prvog opasnijeg napada i udarca na utakmici, a Gruzijac Vaghtang Čanturišvili je iskosa s lijeve strane uspio precizno pogoditi suprotni kut vrata Dinama. U 80. minuti Petković je ubacio i na drugoj vratnici pronalazi Mislava Oršića, koju loptu posprema u mrežu za veliko olakšanje tribina.

U drugom susretu iz ove skupine Fenerbahče je u Istanbulu pobijedio Anderlecht sa 2-0 i ostao u igri za prolaz u drugi krug natjecanja, dok je belgijski sastav praktički ostao bez izgleda za prolaz. Junak utakmice bio je francuski nogometaš Mathieu Valbuena koji je zabio prvi pogodak, a potom namjestio drugi gol domaćina. Valbuena je doveo Fener u vodstvo u 71. minuti, a tri minute kasnije asistirao je Švicarcu Michaelu Freyu za 2-0.

Na ljestvici vodi Dinamo sa maksimalnih 12 bodova, Fenerbahče ima sedam bodova, Spartak tri, a Anderlecht je ostao na začelju s jednim bodom.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

DINAMO - SPARTAK 3:1 (Gojak 22', Kadlec 35' ag., Oršić 79' / Čanturišvili 63')

DINAMO: Livaković - Rrahmani, Perić, Theophile-Catherine, Stojanović - Ademi - Oršić, Olmo, Gojak, Hajrović - Gavranović

SPARTAK: Chudy - Čonka, Godal, Toth, Kadlec - Rada, Greššak - Čanturišvili, Skhirtladze, Jirka - Ghorbani

--------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90' - Igrat će se četiri minute sudačke nadoknade.

89' - Posljednju izmjenu koristi i Bjelica. Izlazi Dani Olmo kojeg su također gledatelji na Maksimiru počastili pljeskom, a ušao je Mario Budimir.

86' - I posljednja zamjena u momčadi Spartaka. Izašao je Andrej Kadlec, a priliku dobiva hrvatski veznjak i bivši igrač Rijeke Filip Dangubić.

83' - Zamjena i kod Spartaka. Izašao je Skhirtladze, a ušao Kulhanek.

81' - Bjelica radi i drugu zamjenu. Bjelica iz igre vadi strijelca Mislava Oršića i pruža mu priliku da doživi ovacije s tribina, a umjesto njega ulazi Ivan Šunjić.

79' - GOOOL! Hajrović je zakuhao opasnu situaciju pred vratima Spartaka, gubi loptu, ali zatim je osvaja Bruno Petković koji majstorski šalje dodavanje na drugu vratnicu gdje dotrčava Mislav Oršić i zabija za 3:1!

77' - Mijenja sada i Bjelica. Izlazi Mario Gavranović uz ovacije s maksimirskih tribina, a zamijenit će ga Bruno Petković.

75' - Prilika za Dinamo! Gavranović je bio u izglednoj situaciji, no obrana Spartaka uspjela je iskoprcati tu loptu i izbiti je izvan kaznenog prostora.

71' - Prvu zamjenu na utakmici radi Spartak. Izašao je Ghorbani, a mijenja ga Malecki.

66' - Sada je i Skhirtladze dobio žuti karton zbog prekršaja.

63' - GOL. Gruzijac je lijepo primio loptu na lijevoj strani, prošao Stojanovića i s vrha kaznenog prostora neobranjivo pogodio suprotni kut za smanjenje vodstva.

57' - Kakva prilika za Modre! Oršić je sjajno probio po lijevoj strani i proigrao Gavranovića, a Dinamov napadač je pokušao atraktivno lobom riješiti utakmicu, no lopta je otišla pored vratnice.

55' - Službena je informacija da je na Maksimiru 18 154 gledatelja.

53' - Ghorbani je vrlo grubo startao na kapetana Dinama Arijana Ademija i opravdano dobio žuti karton.

50' - Prilika za Spartak. Čonka je pucao s dvadesetak metara, Skhirtladze je pokušao postaviti nogu i promijeniti putanju lopte, no uspjeli su izboriti samo udarac iz kuta.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme na Maksimiru! Nema promjena u sastavima.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Dinamo je u potpunosti nadigrao Spartak u prvome poluvremenu, dominira u svim segmentima igre, a nemoćni igrači Spartaka nisu uputili nijedan udarac u okvir vrata Dinama. Modri su poveli atraktivnim pogotkom Amera Gojaka u 22. minuti, da bi Dinamo povisio rezultat na 2:0 nakon autogola Kadleca. Navijači na Maksimiru zaslužni su za fantastičnu atmosferu, a jedini faktor koji kvari doživljaj je gusta magla koja prekriva Maksimir.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

42' - Kakva šansa za Modre! Oršić je izbio sam pred Chudyja i potpuno sam pucao po golu, no vratar Spartaka brani i ovu stopostotnu šansu!

35' - GOOOL! Stojanović je ubacio s desne strane, a Kadlec je, u namjeri da je izbije, ugurao loptu u vlastitu mrežu! Da je nije pogodio Kadlec, zabio bi Oršić koji je već bio na toj lopti. Dinamo vodi velikih 2:0!

32' - Suci su tražili zamjenu lopte! Sada se igra s crvenom fluorescentnom loptom radi bolje vidljivosti. Pjesma i dalje odzvanja Maksimirom i šteta je što ovakvi vremenski uvjeti kvare fantastičnu atmosferu.

25' - Magla se opet spustila i utakmica se u ovim trenucima ne može pratiti. Kamere pokrivaju samo određene dijelove travnjaka, ali teško je procijeniti mogu li ovakvi uvjeti biti regularni za odigravanje.

22' - GOOOL! Nakon ubačaja Danija Olma s desne strane, Oršić je spasio 'mrtvu' loptu i poslao povratnu do Gavranovića koji je odmah prosljeđuje do Gojaka, a Dinamov veznjak atraktivno petom zabija za vodstvo Modrih u Maksimiru!

21' - I opet prilika za Modre! Pucao je Hajrović iskosa, ali Chudy još jednom brani.

19' - Još jedna sjajna akcija Dinamovih nogometaša! Olmo je fenomenalno proigrao Rrahmanija koji puca po golu, no obrana Spartaka blokira taj udarac. U nastavku akcije opalio je i Oršić, ali samo preko grede.

15' - Kakva prilika za Dinamo! Oršić je lijepo pronašao Olma na vrhu šesnaesterca koji odmah proigrava za Gojaka, a Dinamov veznjak promašuje stopostotnu šansu iako je na drugoj vratnici mogao dodati Gavranoviću.

10' - Još jedna velika prilika dinamovaca! Ovaj put je Olmo opalio ljevicom s desetak metara, no uspio je izboriti samo korner.

9' - Evo šanse, čak dvije velike prilike Dinama! Pucali su igrači Dinama dvaput po golu, prvi put Ademi, a zatim Hajrović, no Chudy je oba puta obranio.

8' - Teško je razaznati što se sve odigrava na terenu, ali jasno je da Dinamo ne srlja i drži loptu u nogama. Zasad na Maksimiru bez većih uzbuđenja.

4' - Prilika za Spartak. Čanturišvili je pucao s ruba šesnaesterca, no lopta odlazi daleko od Dinamovih vrata.

2' - Magla je nažalost i dalje pregusta i televizijske kamere slabo pokrivaju stanje na terenu. Reporteri na samome travnjaku izvještavaju da je vidljivost dobra te da nema prepreka odigravanju utakmice.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru. Sretno, Plavi!

--------------------------------

20.55: Momčadi su istrčale na maksimirski travnjak. Glavni sudac je Serhiy Boiko iz Ukrajine. Atmosfera na stadionu je fantastična! Sve je spremno za početak!

20.50: Pjesma odzvanja Maksimirom, tribine su ispunjene gotovo do posljednjeg mjesta, a navijači još pristižu. Večeras će atmosfera biti spektakularna!

20.30: Podršku Dinamu u ovoj važnoj utakmici dao je i Hrvatski nogometni savez na svojim službenim stranicama.

20.10: U fotogaleriji pogledajte kako izgleda atmosfera ispred Maksimira uoči povijesne utakmice protiv Spartaka.

20.00: Trener Dinama Nenad Bjelica na jučerašnjoj je presici izjavio:

"Razmišljam samo o pobjedi. Sutra ćemo dati sve od sebe, to jedino zahtijevam od njih. Naša najveća snaga je što smo sjajna momčad. Nema nikakvih kalkulacija, samo je pobjeda jedino u glavi," kazao je Bjelica.

19.55: Dobre vijesti stižu iz Maksimira! Prema najnovijim informacijama, razilazi se gusta magla koja se nadvila nad Zagreb i potvrđeno je da je odigravanje utakmice neupitno.

19.45: Objavljeni su službeni sastavi. U momčadi Dinama nema promjena, početni će sastav istrčati u postavi koja je i najavljena. Bjelica je u dilemi između Hajrovića i Kadziora odlučio prednost dati sjajnom bosanskohercegovačkom nogometašu. U momčadi Spartaka je jedna izmjena u odnosu na najave, u obrani će zaigrati Kadlec umjesto očekivanoga Oraveca.

Tomo Ničota

18.40 - Gledatelji na tribinama, ako situacija ostane ovakva i za nešto više od dva sata, kada treba započeti utakmica, neće imati bajan pogled na svoje ljubimce.

18.20 - U ovim trenucima maksimirski travnjak okovan je maglom i vidljivost je slaba. Prema neslužbenim informacijama kojima baratamo utakmica bi se trebala odigrati, iako nije isključena mogućnost odgode. Do iste bi moglo doći ako se uvjeti dodatno pogoršaju.

Tomo Ničota

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 00:29