CROPIX
MAKSIMALNO FOKUSIRANI!

JEDAN MIT I NEUGODNA TRADICIJA SU NA IZDISAJU, ALI KAPETAN MODRIH UPOZORAVA 'Ovo je naša najveća utakmica, svi misle da će biti jednostavno, ali neće'

ARIJAN ADEMI Dinamov kapetan uoči utakmice koja može skinuti gotovo polustoljetnu stigmu s Modrih
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 08. studeni 2018. 18:06

Jedan mit i jedna neugodna tradicija su na izdisaju. Zagreb i Maksimir žive za “utakmicu desetljeća” u koju stane gotovo zadnjih pet Dinamovih desetljeća. Atmosfera u gradu je nogometna, navijači na iglama, nikako da lopta krene s centra. Ali, isto tako, već je spreman i “ražanj”. Naime, da radite anketu, sigurni smo bi da 99,9 posto ispitanika ne bi ni pomislilo da nešto večeras može krenuti ukrivo, da Spartak može pokvariti planove i odgoditi slavlje ili ne daj Bože, gurnuti Dinamo u neku kompliciraniju matematičku situaciju.

Čekajmo četvrtak

Nikoga, baš nikoga na ulici ne možete sresti tko bi u prognozi rezultata kazao: “Hm, bojim se da će Spartak to dobiti!” Bacaju se “hendikepi”, 2:0, 3:0, 5:0, rezerviraju stolovi za pobjedničke runde nakon velikog trijumfa. Zar može ikako drugačije završiti?

Naravno, navijači imaju pravo na apsolutni optimizam i euforiju, oni smiju “spremati ražanj”, ali Nenad Bjelica i igrači moraju se strpjeti dok ne dođe “zec”. I biti sto posto koncentrirani samo na teren, na suparnika, za slavlje će biti vremena. Čini se da su toga svjesni, da je sve pod kontrolom, jer kapetan Arijan Ademi nije se dao navesti na tanak led ni u šali. Novinarsko pitanje glasilo je kako se osjeća kao kapetan koji će nakon toliko godina odvesti Dinamo u europsko proljeće?

- Odmah u glavu, ha-ha. Pričekajmo večer, pa ću vam odgovoriti. Sretan sam što ću uopće igrati ovakvu utakmicu i što imamo priliku napraviti takav rezultat i to je nešto najviše što se može napraviti - rekao je Ademi, priznavši da osjeća tu euforiju, taj nekritički optimizam, ali i da se momčad pokušati “cijepiti” protiv toga.

Koliko je teško, zapravo, igrati takve utakmice u kojima su bodovi već upisani, a suparnik prežaljen?

- Moramo se odmaknuti od toga i koncentrirati se na teren, znamo koliko nas zahtjevni posao čeka, pokazalo se i u Trnavi koliko je Spartak neugodan. Znamo da je dosta teško igrati takve utakmice, ali nekako smo i naviknuli. Jer, gdje god igramo, pogotovo u HNL-u, uvijek Dinamo mora pobijediti, taj je pritisak stalno prisutan. No, spremni smo i koncentrirani, svjesni što nas čeka.

Kad bira svoje najeuropskije utakmice, Ademi ne dvoji...

- Najjača je bila Arsenal, pobijedili smo najtežeg i najzvučnijeg suparnika. A najbolja utakmica mi je Villarreal. Najveća tuga? Zna se, Lyon.

Još jedno je podvukao kakva se utakmica igra večeras u Maksimiru.

- Ovo je sigurno naša dosad najveća utakmica, a doista će biti teško. Kažem, znam da svi misle da će biti jednostavno, ali neće, oni su tvrdi. Međutim, nema što, moramo napraviti sretnima sve ljude oko nas i napokon prezimiti, to je to.

Zagreb, 140818.
Stadion Maksimir.
Uzvratna utakmica 3. predkola Lige prvaka, GNK Dinamo - FC Astana.
Na fotografiji: slavlje igraca Dinama nakon pobjede s rezultatom 1:0, Arijan Ademi.
Foto: Damir Krajac/CROPIX
Foto: Damir Krajac/CROPIX

Samo jedan put

U većini kalkulacija Dinamu je danas dovoljan i bod, neće, dakle, biti smak svijeta niti ako Modri ne pobijede, ako susret završi remijem?

- Na bod sigurno nećemo igrati, nismo nikad pa nećemo ni sad. Uvijek razmišljamo samo o pobjedi, želimo je i u ovoj utakmici. Maksimalno smo fokusirani na travnjak, svjesni da moramo odlično odraditi svih 90 mintua, to je jedini put do pobjede - poručio je kapetan Ademi.

Kratko i jasno, ništa Dinamo ove sezone nije dobio slučajno, ništa mu u Europi nije poklonjeno, zasluženo su Modri stigli do ove situacije. I bila bi šteta sad se opustiti, početi prerano slaviti, treba zapeti još 90 minuta, možda nakon toga mogu otpustiti kočnice. Velika pobjeda je nadomak, ali još nije ušetala u maksimirske vitrine.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
23. travanj 2024 21:53