CROPIX
USURET DERBIJU

JEDINI MODRI NOGOMETAŠ KOJI JE U 2018. GODINI USPIO ZABITI BIJELIMA 'Derbi je uvijek poseban, a Hajduk uvijek opasan! Oni protiv nas imaju motiv više'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 16. prosinac 2018. 09:13

Četiri su puta ove godine Modri igrali s Hajdukom, dvaput su slavili, jednom na Poljudu (2:1) i jednom u finalu Kupa (1:0). Sva tri gola za Dinamo zabio je isti čovjek - Mario Gavranović. Iza njega je odlična godina, trofejna, osjetio je Mundijal, upisao se s Dinamom u povijest izborivši proljeće u Europi. Na kraju 2018, uoči zadnje utakmice, velikog derbija, može se reći - teško da je godina mogla biti bolja.

- Ha, uvijek se može bolje. Ali da, mislim da se nikome ne može ništa prigovoriti nakon svega što smo napravili - govori Gavranović, koji još nije bio siguran hoće li u dvoboju s Hajdukom biti starter. Uoči utakmice s Anderlechtom Bjelica je razmišljao da će njemu i Petkoviću po jednom dati ulogu prvog napadača u preostalih 180 minuta. Gavranović je bio u momčadi u četvrtak, hoće li danas biti Petković? Pitanje je. Nije Gavranović bez šansi, Petković je nakon Anderlechta imao zamotanu ruku, a i taj podatak s početka teksta ide mu u prilog, Hajduk mu odgovara.

Foto: Srdjan Vrancic / CROPIX

Zadnja bila čudna

- Zadnja je utakmica bila malo čudna, bura i vjetar na Poljudu, bez previše šansi, ali zadnje dvije prije toga bile su dobre za nas i mene osobno. Napravili smo proljetos na Poljudu pobjedom velik korak u prvenstvu, onda i osvojili Kup. Želimo tako i sada, napraviti još jedan korak prema naslovu prvaka i mirni otići na odmor.

Ne bježi Gavranović od činjenice da u zadnje vrijeme nije u najboljoj formi, priznaje da je iza njega vrlo naporna godina.

- Došao sam u Dinamo početkom siječnja, igrao na proljeće konstantno, preko duple krune došao do SP-a. Imao sam samo sedam dana odmora i očekivao sam da će doći pada forme, to je normalno. Priznajem da sam se jako dobro osjećao do zadnje reprezentativne stanke, ali otada malo osjećam umor. Drago mi je da poslije ove zadnje utakmice dolazi stanka jer ljetos nisam imao puno odmora.

Naravno, o odmoru će on i suigrači razmišljati tek večeras od 17 sati. Dotad treba izvući još snage, pronaći dodatnu energiju.

- Slažem se, derbi je uvijek poseban, a Hajduk uvijek opasan, uvijek protiv nas izvuče nešto više. Za nas je to jako važna utakmica. Znamo da ne smijemo gledati zadnje utakmice i rezultate Hajduka, već moramo gledati da je to zadnja utakmica u godini i u njoj se moramo dokraja potrošiti jer će Hajduk protiv nas sigurno imati motiv više. Čeka nas tvrda utakmica, s dosta agresivnosti, ali vjerujem da ćemo u toj borbi mi izvući tri boda. A onda će biti dosta vremena za odmor.

U zadnje vrijeme u sve je boljoj formi Bruno Petković. Pa su i sve češće rasprave o tome tko jest i tko treba biti prvi napadač Dinama. Kako se to odražava na Gavranovića, kao pritisak ili kao poticaj?

- Dobra konkurencija uvijek izvlači više iz svakog igrača. Kad sam se vratio sa SP-a, nisam prošao pripreme, a Budimir je odlično radio svoj posao. Tako da me to moralo podići, moju koncentraciju i sve ostalo. On je zaslužio dobivati šansu, a ja sam se morao izboriti za poziciju. Sretan sam što imamo takve napadače, a to nam je svima motivacija, meni također, poticaj da treniram i dalje da bih dokazivao da sam ja taj koji treba igrati. Kažem, to je sve samo dodatan motiv.

Još je jedan podatak koji govori da je Dinamo nekako lakše prolazio kroz Europu nego što brodi kroz HNL: barem što se golova tiče, Modri su u većem dijelu jeseni bili efikasniji protiv europskih suparnika nego protiv domaćih. A u zadnje vrijeme zaredali su se rezultati 1:0 ili 0:0.

- Malo je teško analizirati ovako usput. Ima puno utakmica, mora se gledati i sveukupni rezultat i sve što momčad napravi. U konačnici, kad se sve zbroji, pobijediš li s 1:0 ili 4:1, cilj je isti. Uvijek se prvo treba pogledati rezultate i bodove, ako to štima, ako je po tom pitanju sve u redu, nije previše bitno analizirati efikasnosti. Pobjede od 1:0 sasvim su dovoljne. Važno je samo da imamo europski pristup.

Sjajna atmosfera

U Europskoj ligi Gavranović spada među najbolje asistente, s tri dodavanja za pogodak. Koliko mu znači taj statistički podatak?

- S tim da mi nisu brojali onu asistenciju u Trnavi... Ali nije to bitno, važno je da smo mi u svakoj utakmici izgledali sve bolje, da smo napravili sve te uspjehe. Ključ svega toga jest zajedništvo, odlična atmosfera, nema dvojbe da je u tom pogledu dosad bilo bolje nego prošle sezone. Naravno, vjerujem da ćemo nakon priprema, na proljeće, nastaviti s jednako dobrim rezultatima.

Ovisit će to i o ždrijebu u ponedjeljak. Koga bi htio izvući, koga izbjeći iz drugog bubnja?

- Napravili smo velike stvari u ovih šest utakmica u Europskoj ligi i bila bi šteta da sad izvučemo, ne znam, neki Šahtar. Nadamo se dobrom ždrijebu, da dobijemo lakšeg protivnika da budemo favoriti.

Recimo, Zürich? Bi li njegovi Švicarci bili taj dobar ždrijeb?

- Zürich? Zašto ne! Uvijek se volim vratiti u Švicarsku, iako protiv Young Boysa nismo dobro prošli. U Švicarsku ću i sad za praznike, malo u Lugano, malo u Zürich, a kažem, nemam ništa protiv da tamo igramo i iduće europsko kolo.

Nego, jedina momčad koju Gavranović i Dinamo (uz Young Boyse) nisu uspjeli pobijediti jest Rijeka. Odnosno, jesu, u Kupu, ne i u HNL-u.

- Ali kad je baš bitno, onda pobijedimo. Ove godine u finalu Kupa, na proljeće možda i u finalu.

Veliki derbi Dinama i Hajduka na Maksimiru pratite na Arenasportu, a informacije o paketima pogledajte OVDJE.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 00:01