Dean Mouhtaropoulos/Getty Images
'BEZ PRIJEPORA S PROSINEČKIM'

NAJBOLJI STRIJELAC EUROPSKE LIGE, IZET HAJROVIĆ, UOČI VELIKOG GOSTOVANJA PORUČIO: 'Drago mi je što sam kritičarima zatvorio usta!'

Piše: Tomislav JuranovićObjavljeno: 24. listopad 2018. 10:21

Osam nastupa, šest golova i tri asistencije. Sve u Europi. Uz još dvojicu najbolji je strijelac EL. Da neupućenom nekome predočimo ovu statistiku, prebirao bi vjerojatno po nekim mnogo većim klubovima nego što je Dinamo. No tamo, ipak, ne bi nabasao na švicarskog Bosanca (sic!), koji trenutačno ovaj Dinamo vodi prema nečemu što je u Zagrebu postalo mit.

Izet Hajrović, o njemu je riječ, oksimoronski je i igrač: u BiH je ocijenjen kao novi Baka, igračina, ali i “belaj”, dok je iz Turske i Njemačke ispraćen etiketom neostvarenog talenta. Takvu je, doduše, naljepnicu vrlo brzo dobio i u Zagrebu, jer još je proljetos momak bez kojeg se ne može ni zamisliti današnji Dinamo, bio proglašen promašenom investicijom. I dok je klub vagao, Bjelica ga je skinuo s tezge. I dobio igračinu. A ne “belaj”. Barem zasad...

Europska natjecanja su neki poseban eliksir? U njima, naime, izgledate jako inspirirano..., započeli smo razgovor.

- Možda se tako čini, ali ne radim razliku između utakmica. U svojoj karijeri sam u svaku utakmicu ulazio s jednakim motivom i ciljem da pobijedim, a kada nosiš dres Dinama onda se to diže na jednu višu razinu jer ovo je klub koji rijetko kada gubi. Naravno da je Europa nešto posebno, ali zaista ne radim razliku između utakmice u Puli, na Poljudu ili one u Bruxellesu.

Utakmicom u Trnavi, Dinamo može doći na milimetar do prolaska skupine. Je li to dodatna inspiracija ili ipak pritisak, s obzirom na to da se letvica očekivanja bitno podigla?

- Ne bih se složio da je letvica očekivanja podignuta. I prije izvlačenja skupina smo zadali cilj da ostavimo Dinamo u Europi i nakon Nove godine. Svjesni smo načina na koji smo otvorili skupinu i što nam znači eventualna pobjeda u Slovačkoj, ali polako. Niti ta tri eventualna boda neće značiti da smo teoretski unutra, a nakon te utakmice tek ćemo biti na pola puta. Inspiracija je svakako, ali preiskusni smo igrači da bi nam ona donijela dodatni pritisak.

Spartak je najmanje zvučno ime, ali i momčad koja je pokazala da je prilično opasna, čemu u prilog govore i njihovi navodi da se vide kako idu dalje. Prazne priče ili realna opasnost?

- Prije je to realna opasnost. Oni vjerojatno pristupaju utakmici razmišljanjem da nemaju što izgubiti, a mogu puno toga dobiti i kao takvi su jako opasni. Što se imena tiče, mislim da to ništa ne znači jer nakon ždrijeba svi su vidjeli Anderlecht i Fenerbahçe u borbi za prvo mjesto, a mi ostali što uhvatimo. Pogledajte ljestvicu skupine i vidjet ćete da je situacija drugačija. Opasni su Slovaci, moramo ih respektirati.

Vi ofenzivci ste kliknuli kao da sto godina igrate zajedno, s vama kao svojevrsnim liderom, a još proljetos su vas mnogi vidjeli kao slabu kariku. U čemu je tajna...?

- Ovo o vođi ne bih htio komentirati jer nas u ofenzivi ima još nekoliko starijih i iskusnijih te svatko od nas nosi svoju odgovornost. Drago mi je što sam zatvorio usta kritičarima koji su me vidjeli kao slabu kariku, jer nisu uzeli u obzir da sam se kasnije priključio i da nisam prošao zimske pripreme. Odmah sam ubačen u vatru i naravno da mi je trebalo neko vrijeme da se naviknem na suigrače, ali i oni na mene. Ovo ljeto se dobro radilo na pripremama, dobra je atmosfera pa se vide rezultati.

Gledajući unazad, igrate li možda i najbolji nogomet karijere? Talent, naime, nikad nije bio sporan, ali kontinuitet jest...

- Igram dobar nogomet. E sad, je li najbolji u karijeri, ne znam. Neka drugi spore. Što se tiče kontinuiteta, postojale su ozljede koje su me usporile u ritmu. I zato se čini da je moja karijera bila na mahove. Kada sam zdrav i spreman, onda dajem najbolje od sebe u kontinuitetu.

Kao klasičnog Balkanca, mnogi su vam kao glavnu manu ukazivali defenzivu. Kako je Bjelica to popravio, jer danas izgledate mnogo kompletnije nego proljetos?

- Vi o Izetu Balkancu, a ja sam rođen u Švicarskoj, blizu granice s Njemačkom (smijeh). Ma to je predrasuda da igrači s ovih prostora ne znaju igrati defenzivu. Jasno da nam je forte igra prema naprijed, jer ima nešto u genima; ta kreativa s loptom i slično, ali mislim da je puno igrača s ovih prostora igralo dobre defenzivne role u vrhunskim klubovima. Što se mene tiče, odavno sam shvatio da je nogomet igra u dva smjera i preporučio bih ovim mlađima da i oni to shvate na vrijeme. Ne može svatko od nas biti Messi ili Ronaldo te čekati lopte na krilu dok drugi uklizavaju i trče.

Naslovi s Dinamom, trofeji s Galatom i Grasshoppersom, gol Slovacima za odlazak BiH na SP... Gdje je u svemu tome eventualno Dinamovo proljeće?

- Jako visoko. Iako, moram vam reći da je to Dinamovo proljeće malo predimenzionirano. Iskreno, ja pojma nisam imao da Dinamo nije bio toliko godina u Europi nakon Nove godine dok mi prvi put nisu postavili to pitanje. Mislim da se ponavljajući tu mantru samo opterećujemo. U karijeri je bilo svega, ali mislim da ono najbolje tek dolazi. Pitajte me ovo nakon što završim s nogometom.

Ove sezone napokon imate i podršku navijača, nešto je Dinamu kronično nedostajalo svih ovih godina. Koliki postotak dosadašnjih uspjeha ide njima?

- Velik. Nije isto kada istrčiš na utakmicu i čuješ suigrače ili kada je buka takva da ne možeš komunicirati sa suigračima. Znam o čemu pričam jer sam prošao Tursku s Galatasarayem i atmosferu koju oni kreiraju. Mislim da se publika vraća na Maksimir i to nas čini sretnima, ali o pravoj atmosferi teško da možemo pričati uz ovakav stadion. Zamislite da je sve zatvoreno pa kad Sjever povede, a Istok i Zapad nastave... Pa bili bismo 50 posto bolji na travnjaku. U svakom slučaju hvala navijačima i nadam se da ćemo ostvariti zajedničke snove u ovoj sezoni.

Poznati ste kao originalan tip, čime biste se počastili u slučaju epskog uspjeha?

- Sad ste me zatekli s pitanjem. Nisam razmišljao o tome, ali u svakom slučaju hvala na komplimentu za ‘orginalan tip’. Ja bih dodao da sam svoj. Ne živim za druge već za sebe i svoju obitelj.

Što se događa s reprezentacijom, BiH igra odlično, ali kao da postoji neki prijepor između vas i Žutog, jer mnogi vas vide u krugu BiH, ali kod Prosinečkog ste i dalje na ledu...

- Nema prijepora, nema nikakve svađe. Izbornik radi svoj posao, ja radim svoj. Kada Prosinečki procijeni da sam mu potreban, tada će me zvati. To što me mnogi guraju kroz medije može mi služiti samo na čast i biti motiv više.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
18. travanj 2024 07:01