Damir Krajac / CROPIX
UTAKMICA ISTINE

NAJTROFEJNIJI DINAMOVAC U POVIJESTI KLUBA: 'IDEMO, MOMCI, NAPRAVITE TO!' Njemu to nije uspjelo, ali i dalje prati Modre

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. studeni 2018. 10:47

Danas se piše Dinamova povijest. A kad se govori o povijesti, onda u tu priču svakako ulazi najtrofejniji nogometaš u povijesti kluba - Sammir! Hrvatski Brazilac ili brazilski Hrvat, kako već želite s Dinamom je osvojio osam naslova prvaka Hrvatske, osam zaredom. Ne vjerujemo da će to još nekome uspjeti. Tu smo računali i onu sezonu 2013/14. kad je na zimu otišao u Getafe, ali igrao je u prvom dijelu sezone pa mu trofej pripada. Uzeo je i pet Kupova, te dva Superkupa. Sammir je u Dinamu osvojio, dakle, 15 trofeja. Nikad nitko nije stigao do te fantastične brojke!

Počeli smo s povijesnim brojkama, pa s njima i nastavljamo. Sammir je nogometaš koji je odigrao najviše europskih utakmica. Dinamov dres odijevao je na europskim terenima čak 76 puta! Znate tko je na drugom mjestu otkako je hrvatske države? Arijan Ademi s 53 utakmice...

Nije to sve. Sammir sa Soudanijem dijeli drugo mjesto najboljih Dinamovih europskih strijelaca s 13 pogodaka. Na prvom mjestu su kad se uzmu u obzir podaci iz bivše države Slaven Zambata, te još jedan veliki golgeter Igor Cvitanović sa 15 pogodaka! Gdje god dodirnete modru povijest, gdje god pogledate, uvijek je tu Sammir, bivši hrvatski reprezentativac. U svojih sedam godina koliko je proveo u Dinamu, uza sve te silne trofeje, imao je i teških dana, svjedočio je promjenama trenera, njih ukupno 14... Bio je svjedok kako mnogi njegovi suigrači odlaze za milijunske transfere, dok je on ostajao u plavoj svlačionici. Ostajao i čekao neki veliki transfer koji se na koncu nije zbio, jer 2,5 milijuna eura koliko je Dinamo dobio za njegov odlazak u Getafe sigurno nije veliki transfer kad je takav igrač u pitanju.

Povratak u siječnju

Prije toga toliko najavljivanog ogleda, bilo je sasvim logično da porazgovaramo sa Sammirom, čovjekom uz kojeg ga veže Dinamova povijest.

- Evo me, Sao Paulo... Baš idem na trening. Vozim se, pa ako pukne veza, nemojte se čuditi...

Ostali smo na liniji nakon njegova odlaska iz Dinama prvi put, isto tako i kad je drugi put napuštao plave dvore. Uvijek se javljao, nije bilo problema za popričati. Razgovarali smo i kad je treći put trebao doći u Dinamo, ovaj Dinamo koji tako uspješno i trijumfalno vodi Nenad Bjelica. No, nije se dogodilo...

- Treniram sa Santosom, odlično se osjećam, jedva čekam da počnem igrati. Sve je u najboljem redu, spreman sam za igru. Za Santos bih trebao početi igrati u siječnju iduće godine. Naravno, kad govorim o spremnosti, nedostaje mi utakmica, jer svi znamo da nije isto trenirati i igrati utakmice.

Ne znam gdje je zapelo

Tako će, eto, 31-godišnji bivši Dinamov igrač zaigrati za legendarni brazilski klub koji je svijetu dao Pelea i Neymara. Tako će, eto, umjesto da po treći put igra u plavom dresu, igrati za Santos.

- Kad sam po treći put trebao biti u Dinamu, razgovarao sam s trenerom Nenadom Bjelicom. Bio je to ugodan razgovor, kazao mi je: ‘Dobro došao u Dinamo!’ Sjajan čovjek, s njim sam se sve dogovorio. Međutim, nakon toga nije bilo sve u redu. Gdje je zapelo, stvarno ne znam. Uglavnom, zapelo je i nisam ostao u Dinamu. A želio sam.

Vratili smo se nakratko na njegovu priču sa Santosom.

- Već sam trebao igrati za Santos, ali je i ovdje zapelo. Moj bivši kineski klub Wuhan Zall nije mi želio poslati potrebne papire. Zato sad moram čekati siječanj 2019. godine kad će stići potrebni dokumenti.

Makar, mogao je Sammir već zaigrati za Santos, no to ne bi bila pametno rješenje. Jer Wuhan Zall ga nije plaćao, ostali su mu Kinezi dužni 2,5 milijuna eura.

- Da sam inzistirao na igranju, onda mi ne bi isplatili sve što su mi dužni. Zato nisam igrao, nego čekam da mi sve isplate, da završi spor. Sve će biti u redu, dobit ću svoj zarađeni novac, a onda početkom godine dobivam svu potrebnu dokumentaciju i nastavljam s nogometaškom karijerom. Eto, to su vam novosti kad sam ja u pitanju - izreferirao je tamnoputi veznjak.

Informacije iz Zagreba

Naravno, osim Santosa, tema je bila i, logično, Dinamo.

- Iskreno, ne gledam utakmice Dinama, jer je teško uloviti live stream, a također u stalnom sam pogonu, treniram, želim se vratiti na najbolji mogući način. Međutim, to što ne gledam utakmice, ne znači da ne pratim sve što se događa u Dinamu. Sve znam, gotovo sve detalje. Imam mnogo prijatelja u Zagrebu koji mi javljaju sve što se događa, informiraju me gotovo svakodnevno. Linija Zagreb - Sao Paulo stalno radi. Jako mi je drago zbog svega ovoga što se događa. Imam prijatelja u svlačionici Modrih, znam koliko im je sve to bitno. Dok sam ja igrao za Dinamo, nikad se nismo uspjeli plasirati u europsko proljeće, a želja je uvijek bila ogromna, bio je to zaista povijesni zadatak. Jako sam se veselio kad su redom pobjeđivali Fenerbahče, Anderlecht, Spartak Trnavu... Osjećao sam se kao da i ja pobjeđujem i marširam prema povijesnom uspjehu kluba, europskom proljeću.

Pitamo ga je li mu sad ipak žao što po treći put nije došao u Dinamu, što nije uspio biti u momčadi koja će po svemu ostvariti povijesni uspjeh?

- Ne, nije mi žao. Svako vrijeme nosi svoje. Tako je očito moralo biti. Ne možeš žaliti za nekim stvarima koje ti se u životu nisu dogodile, a koje i nisi imao prilike napraviti. Držim da sam u Dinamu odradio dobar posao, da sam napravio jako mnogo. Kao stranac uspio sam u plavom klubu, napravio sam ono što mnogo stranih igrača nije uspjelo. Moje ime je u povijesti Dinama i to me čini uistinu sretnim. Kad se radi o Dinamu i mojoj karijeri u maksimirskom klubu, ja sam definitivno sretan čovjek, posve miran, zadovoljan i ispunjen.

Neću propustiti

Imao je Brazilac i poruku za plave dečke prije okršaja s Spartakom.

- Idemo momci, napravite to, uđite u povijest! U Brazilu imate svog jednog velikog navijača. Dinamo, Zagreb i Hrvatska su zaslužili još jedno nogometno veselje nakon srebrne medalje u Rusiji! Neka Dinamo ovu 2018. godinu zaokruži kao najuspješniju u povijesti hrvatskog nogometa. Da, ovu utakmicu s Spartakom neću propustiti. Naći ću neki dobar live stream pa makar sve okrenuo... Želim sudjelovati u tom pothvatu makar pred televizorom - zaključio je na kraju optimistični Sammir.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Nisam ja državi dužan 1,5 milijuna kuna

Sammir nas je zamolio da svakako još nešto napišemo. Naime, izašla je lista poreznih dužnika, na kojoj se pojavilo i njegovo ime. Po toj listi, Sammir državi duguje 1,5 milijuna kuna.

- To nije istina, sramota je da se iznose takve neistine. U mom ugovoru s Dinamom piše da su moja primanja u neto iznosu. Dakle, ako je netko dužan državi, onda je to Dinamo i nadam se da će to platiti. Jer kad sam bio u Zagrebu, pričao sam s ljudima iz Dinama koji su mu rekli da to oni moraju platiti. Mislim da se mijenjao zakon, pa možda sam po toj promjeni ja i dužan, ali Dinamo to mora platiti - kaže Sammir.

Hoće li ga ikad netko dostići?

Sammir je igrač koji je odigrao daleko najviše europskih utakmica za Modre, kad se u obzir uzmu i podaci iz bivše države. Ima ih čak 23 više od drugoplasiranog kapetana Arijana Ademija. Teško je uopće zamisliti da će u današnje doba kad igrači tako brzo odlaze iz kluba i rade inozemne transfere netko ikad dostići Sammira.

Rezultati by SofaScore

Linker
23. travanj 2024 11:25