Foto: Goran Mehkek / CROPIX
'NE ZNAMO I NEĆEMO ČUVATI NULU'

NENAD BJELICA NAJAVIO NOVO LUDO GOSTOVANJE NAKON SNIMANJA PROTIVNIKA: 'Idemo po pobjedu! Ali ovo će biti jedan sasvim drugačiji nogomet!'

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 22. listopad 2018. 18:06

Počeo je u nedjelju “projekt Trnava”. Specijalni Bjeličin analitičar, u ovom slučaju i skaut, Jasmin Osmanović, vratio se iz Slovačke gdje je na licu mjesta pratio dvoboj Spartaka i Senice te prenio treneru svoja zapažanja. Nedjeljni trening, rekuperacijski za veći dio momčadi, ujedno je i prvi pripremni za taj važan, europski dvoboj, polako se momčad prešaltava na Spartak, dok trener ipak još podvlači crtu pod pulsku subotnju večer.

- Pobijedili smo, na kraju i uvjerljivo, iako neke stvari nisu bile dobre. Nismo dobro ušli u utakmicu, srećom, brzo smo zabili taj izjednačujući gol, da je Istra dulje vodila, tko zna kako bi završilo. Također, nisam zadovoljan nekim stvarima u defenzivi, sad najviše kritika pada na leđa obrambene četvorke, međutim, da je ostatak momčadi odigrao defenzivno kako je trebao, ne bi te greške obrane dolazile toliko do izražaja - započeo je Bjelica, na kraju ipak zadovoljan ishodom.

Odmorili Olmo i Gojak

- Ali, važna je bila pobjeda, te utakmice nakon reprezentativne stanke su uvijek opasne, ipak je dosta igrača bila na putu, igralo utakmice, treba se prešaltati nazad na HNL. Neke igrače, poput Olma i Gojaka sam uspio i odmoriti, trebam ih za četvrtak. A i bit ćemo u Trnavi u tim nekim stvarima bolji nego u Puli, tako da gledam pozitivno prema Slovačkoj i utakmici sa Spartakom.

Kakve su informacije o Spartaku, kad bismo uspoređivali Slovake s Fenerom ili Anderlechtom do kakvog bismo zaključka došli?

- Pa, u nekim stvarima je Spartak bolji od njih, u nekima lošiji, ali ukupno gledajući bit će to sasvim drukčija utakmice od obje prethodne. Naime, Spartak igra drugačiji nogomet, više fizički, puno je preskakanja igre, napucavanja lopte a k tome je i teren dosta loš. Neće tu biti umiranja u ljepoti, već nas čeka ratnička utakmica, puno duela, visokih lopti. Oni vole igrati i visoki presing, znaju biti neugodni. Tako da se spremamo upravo za takvu utakmicu, znamo što nas čeka u Trnavi. Ali, idemo po pobjedu.

Znači, nema kalkulacija, nema razmišljanja kako su četiri boda iz dvije utakmica sa Spartakom vjerojatno dovoljna za prolaz, a kako će biti lakše pobijediti u Maksimiru? Pa se onda može igrati u Trnavi još defenzivnije i samo čuvati vlastiti gol?

- Ma, nema nikakvih kalkulacija, kao ni dosad. Ne znam uopće ni kako bih svojim igračima rekao da idemo čuvati “nulu”, da ne igramo na pobjedu. To ne postoji u našoj ideji, onog trenutka kad istrčimo na teren želimo sva tri boda.

Slovaci se tješe da im pašu “balkanske momčadi”, da su izbacili Zrinjski i Olimpiju, da su zamalo uspjeli i protiv Crvene zvezde, a u taj koš trpaju i Dinamo.

- Ha, dobro, ako i nas gledaju u tom kontekstu, onda neka bude kao i dosad. Prvo su prošli Zrinjski pa ispali od Zvezde, pa prošli Olimpiju. Sad je red da ih mi onda pobijedimo i izbacimo. Naravno, već to što su ušli u Europsku ligu znači da se radi o kvalitetnoj momčadi, nikako se ne zavaravamo da će biti lagano.

Impresionira Dinamov gostujući niz, Modri su izvan Zagreba izgubili samo tri od zadnje 31 utakmice. Očito, nije slučajno, Dinamu, izgleda, više odgovara igrati u gostima?

Dosta igrača u formi

- Nisam znao ranije za tu statistiku, mogu govoriti samo o ovom razdoblju otkad sam ja u Dinamu. Izgubili smo jednu utakmicu i to u Maksimiru, uistinu smo u gostima vrlo uspješni. Činjenica jest da mi znamo igrati na više načina, imamo rješenja i za postavljenu obranu, imamo i odličnu tranziciju kad se protivnik otvori. Recimo, prvi gol u Puli odličan je primjer kako znamo odigrati na postavljenu obranu. Naravno, vjerojatno ima i nešto u tome što domaćini podsvjesno uvijek igraju otvorenije nego kad dođu u Maksimir pa ipak ostavljaju više prostora. U svakom slučaju, iako smo svjesni da nas čeka teška utakmica, vjerujem da ćemo pronaći način i formulu da pobijedimo i Spartak.

Nije nam Bjelica otkrio sastav, ali ne krije da u većem dijelu momčad ima slatke brige.

- Imamo dosta igrača koji su u formi, koji pokazuju da se na njih može ozbiljno računati, ali to je posljedica tih rotacija koje smo radili i koje su se pokazale opravdanima. Igrači znaju da ne mogu svi igrati u svakoj utakmici, ali i da svi imaju priliku skrenuti pažnju na sebe i zato kad igraju daju maksimum. Imamo stvarno širok kadar, svaka utakmica to iznova potvrdi.

Sve kako treba biti

Za trenera je odlična vijest kad uoči tako važne utakmice kao što je ova u Trnavi zabiju sva tri napadača, Gavranović, Petković i Budimir.

- Moram priznati da se znojim zbog napadača, ha-ha. Dečki su stvarno sjajni, nekad i nije lako odlučiti tko će igrati. Evo, Budimir je dao dva golu Rudeša, a sad je opet bio na klupi. Onda ušao i opet zabio. Zabio je Gavranović, zabio Petković, ali nitko od njih nije nezadovoljan ili jalan. Napadači nekad znaju biti egoistični, misliti samo na sebe i svoju statistiku, ali njih trojica uistinu sjajno funkcioniraju zajedno, tko god s kim igrao, to izgleda vrhunski. Sretan sam što imam takav izbor, svaka im čast.

Nema pada forme, krivulja ne “divlja” previše?

- Ne, zasad je sve kako treba biti, kažem, opet je to posljedica tih rotacija i širokog kadra. Nekad se dogodi 10-15 minuta slabije igre u nekim utakmicama, ali ukupno gledajući forma nam je dobra, nisam primijetio neki pad, niti neki zabrinjavajući pomak. Vjerujem da ćemo i u Trnavi odigrati kako znamo i donijeti još jedna pravi rezultat.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
19. travanj 2024 22:54