REUTERS/Antonio Bronic
POGLED NA BROJKE

NITKO KAO BJELIČIN STROJ Modri u Europskoj ligi predvode statističku kategoriju koja ulijeva puno optimizma

Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 25. listopad 2018. 16:44

Kad pogledamo statistiku, onda su Modri danas favoriti u Trnavi. Plavi dečki ne gube na europskim gostovanjima, protivnici im ne mogu ništa na svojim travnjacima. Posljednji je pokleknuo Anderlecht u Bruxellesu s 2:0. Belgijci su bili skroz nadigrani, dobro su i prošli.

Juve! Torinski klub može se pohvaliti da je posljednji pobijedio Dinamo. Na gostovanjima u Europi Modri nisu skoro dvije godine! Posljednji poraz Modri su doživjeli 7. prosinca 2016. godine od Juventusa u Torinu (0:2), bilo je to u skupini Lige prvaka.

Nakon toga, kad se otišlo iz Zagreba, poraz je za Dinamo postao nepoznanica. Istina, nije uvijek činjenica da se neki grad napuštao bez poraza značilo da je trebalo biti veselja. Prošle sezone kad se iznenađujuće ispalo iz Europe od albanskog Skënderbeua, glave su bile pognute, ali utakmica na gostovanju nije izgubljena, makar je naravno tih 0:0 bilo kao poraz.

Ove sezone plavi dečki ne znaju za izgubljenu utakmicu izvan Maksimira. U Bernu su bili odlični, odigrali su s Young Boysima 1:1, a da su bili tako dobri i u Maksimiru, danas bismo ih gledali u Ligi prvaka, a ne u Europskoj ligi. Bio je to jedan od boljih ogleda kad se radi o gostovanjima kod europski snažnijih i vrijednih momčadi. Young Boysi svakako spadaju u tu skupinu.

Jako dobru partiju ponudili su Modri protiv Astane, solidne kazahstanske momčadi koju su dobili u gostima 2:0, pogocima Olma i Budimira. Kazahstanci nisu imali nikakve šanse, Modri su majstorski kontrolirali igru, domaćin je djelovao skroz nemoćno i blokirano.

Najslabije izdanje ove sezone na gostovanjima, momci Nenada Bjelice ponudili su protiv Hapoel Beer Sheve na uzvratu. Vjerojatno je na tu izvedbu utjecala i ona visoka maksimirska pobjeda od 5:0, pa su se dečki malo opustili u uzvratu, valjda su pomislili da će biti lako. U prvom dijelu bili su grozni, domaćini su vodili 2:0, a bogme su propustili i još nekoliko prilika. Ipak, u drugom poluvremenu stvari su došle na svoje mjesto, Modri su pogocima Budimira i Hajrovića poravnali i izbjegnuli poraz.

Jedna od najljepših i najznačajnijih Dinamovih pobjeda na gostovanjima u posljednje vrijeme svakako je bila ona protiv Red Bull Salzburga koja im je u sezoni 2016/17. donijela plasman u Ligu prvaka. Te sezone Modrima je kao i ove dobro išlo na gostujućim travnjacima, dobili su i Dinamo Tbilisi i Vardar..

Konačno, posljednji trijumf protiv Anderlechta, širom im je otvorio vrata europskog proljeća. Ako tako bude i danas, gotovo smo sigurni da će nakon 48 godina Modri u Europi dočekati proljetno cvijeće na Sljemenu.

Dinamo s najviše udaraca u okvir gola

Jučer smo pisali o žutim kartonima pa napisali kako je Dinamo u dvije utakmice skupio najviše opomena, devet žutih i jedan crveni karton.

No, Dinamo je u još nečemu na vrhu u Europskoj ligi nakon dva kola. Bjeličina momčad, naime, ima najviše udaraca u okvir gola od svih momčadi. Dinamo je dosad 17 puta pucao u okvir, a ukupno je 39 puta pucao prema vratima, zabio šest pogodaka. Dobra najava za Trnavu, uz takvu statistiku teško je vjerovati da Modri neće imati priliku za poentiranje. (tn)

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
23. travanj 2024 14:56