Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
'MAKSIMALNO SMO MOTIVIRANI'

'RADO BIH REKAO DA ŽELIM OSTATI U DINAMU DO KRAJA KARIJERE, ALI NEĆEMO SE LAGATI' Dinamov as najavio okršaj protiv europskog velikana, pa priznao

DINAMO Ivan Šunjić, mladi veznjak koji je baš protiv Fenerbahčea odigrao možda i svoju najbolju utakmicu sezone
Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 28. studeni 2018. 17:43

Prije puta Dinama u Istanbul, na novo europsko iskušenje, pristižu slike dosadašnjeg fenomenalnog pothvata. Nakon 49 godina igrat će se proljeće u Europi, sve četiri pobjede u skupini Europske lige doseg su kojim se mogu pohvaliti još samo Chelsea, Eintracht iz Frankfurta i Salzburg, treća najbolja gol-razlika iza Salzburga i Seville, Izet Hajrović s tri pogotka dijeli četvrto mjesto na ljestvici najboljih strijelaca, Mario Gavranović je drugi najbolji asistent Europske lige....

Ali s jednom slikom je sve počelo. Onom kad je mladi Ivan Šunjić zabio Fenerbahčeu 20. rujna za 1:0 na Maksimiru. Tim pogotkom startala je fantastična Dinamova europska sezona. Šunjić je bio prvi vjesnik Dinamova proljeća. Pitamo ga je li mu to do sada najvažniji pogodak u karijeri?

- Apsolutno! Osim što je bio jako vrijedan s obzirom na značaj utakmice, moj dječački san bio je zabiti gol na punom Maksimiru i to sam ostvario tim pogotkom. Nakon te pobjede otvorio nam se put koji još uvijek nismo zaključili, ali već sada možemo reći da je bio uspješan - kaže nam Ivan.

Zagreb, 280818.
Stadion Maksimir.
Uzvratni susret play-offa Lige prvaka GNK Dinamo - BSC Young Boys.
Na fotografiji: Ivan Sunjic, Guillaume Hoarau.
Foto: Ronald Gorsic / CROPIX
Ronald Gorsic / CROPIX

Potreban kolektiv

Klasični je defenzivni vezni igrač, ima najvažnije osobine za tu poziciju, sposobnost donošenja ispravnih odluka i čitanja suparničke igre. Rješenja su mu jednostavna, nisu rizična, ne radi nepotrebne prekršaje, kod njega nikada neće osjetiti paniku. Djeluje kao neki prekaljeni, iskusni igrač koji svoj posao odrađuje rutinski, dominantno, superiorno. Statistika kaže da je u toj spomenutoj utakmici s Fenerbahčeom dobio 11 od 14 duela, pet od pet glavom, da je upisao 12 točnih i samo dva netočna dodavanja, uputio tri udarca, a jedan je završio u mreži.

Je li to možda bila najbolja utakmica u karijeri?

- Kako se uzme. Vjerojatno je bilo statistički i boljih utakmica, ali ni jedna nije bila tako značajna. No, vjerujem da ono najbolje tek dolazi.

Je li ovog ljeta kad je dolazio u Dinamo mogao zamisliti da će postati dio povijesti, da će s momčadi nakon 49 godina igrati to toliko čekano europsko proljeće?

- Iskreno, svi smo se mi nadali da bismo mogli biti ta generacija koja će razbiti europsko prokletstvo, ali nisam se htio opterećivati time jer ionako jedan igrač ne može ništa promijeniti već je za pravi rezultat potreban kolektiv koji smo mi u Dinamu pokazali, definitivno ga imamo.

U skupini Europske lige igrao je na devet utakmica, ali samo jednu cijelu, tu za njega i Dinamo toliko značajnu s Fenerom. U ostalih osam ubilježio je samo 27 minuta jer je obično ulazio pred kraj. Da li mu nedostaje koja europska minuta više? U HNL-u je standarni dio momčadi, tu je u 13 utakmica uzeo 1018. minuta.

- Ne. To su odluke trenera u koje ne treba ulaziti. S obzirom na brojku koju imamo u svlačionici i činjenicu da nema nezadovoljnih, trener radi dobar posao u doziranju minutaže. Stvarno se ne mogu žaliti na ništa u ovoj sezoni.

Sutra Modri putuju za Istanbul, što se od Dinama može očekivati u uzvratnoj utakmici s Fenereom? Može li se ponoviti Maksimir?

- Neću lagati kada kažem da od ovog Dinama možete očekivati sve! Mislim da smo u ovoj sezoni pokazali da ne postoje prepreke na našem putu i duboko vjerujem da smo svakom utakmicom sve jači, iskusniji, zreliji i puni samopouzdanja, a kad smo takvi opasni smoza bilo kojeg protivnika protiv kojeg igramo.

Ne trebate biti previše maštoviti kako bi zaključili da Modre u Turskoj očekuje “vruća” utakmica. Svi znamo kakva je atmosfera na turskim stadionima, a pogotovo ona kod velikana Fenerbahčea. Voli li Ivan takve utakmice?

- Isključim se tijekom tih 90 minuta. Zapravo, uvijek je lijepo igrati u takvim uvjetima jer to je nogomet, ali da mi smeta - ne mogu reći. Na koncu konca, ne igraju navijači tu utakmicu već igrači a tu smo 11 na 11.

Trener Bjelica je nakon plasmana u europsko proljeće, nakon maksimirske pobjede nad Spartakom kazao: “Želim šest od šest.” Može li Dinamo ostvariti trenerovu želju?

- Opasni smo jer nemamo opterećenja. Što god napravimo u ove dvije utakmice, ne može izbrisati činjenicu da smo uzeli četiri pobjede u skupini i plasirali se tamo gdje Dinama nije bilo pola stoljeća. Idemo rasterećeno u Istanbul pa ćemo vidjeti što će biti.

Nada li se minutaži u Istanbulu?

- Nadam se minutaži u svakoj utakmici koju Dinamo igra, ali to je pitanje za trenera. Meni je privilegij igrati za Dinamo, bilo od prve minuta ili da uđem u sudačkoj nadoknadi.

Šunjić je doveden u Dinamo kako bi bio alternativa kapetanu Arijanu Ademiju. Slični su igrači, pritišću suparnika odmah po gubitku lopte, krpaju rupe kad protivnik krene u napadačku akciju. Do sada se Ivan pokazao kao pravo rješenje, Modri neće imati problema ako izvrsni Ademi ode iz svlačionice. Kao što znamo, Ademi je imao i ima ponuda.

Zagreb, 200918.
Stadion u Maksimiru.
Utakmica 1. kola Europske lige, skupina D,
GNK Dinamo - Fenerbahce S.K. 
Na fotografiji: Ivan Sunjic.
Foto: Boris Kovacev / CROPIX
Boris Kovacev / CROPIX

Navija li Ivan za Ademijev odlazak, kako bi posve preuzeo njegovu ulogu?

- I uz Ademija ne mogu se požaliti na minutažu u ovoj sezoni. Ne razmišljam o tome hoće li netko otići ili ne već isključivo o svojim igrama, minutama koje dobivam da iskoristim na najbolji način i nametnem se treneru i našim navijačima.

O čemu priča s Ademijem, kakve su savjete daje iskusni kapetan?

- Kapetan je pun iskustva i uvijek je spreman pomoći nama mlađima kao i još neki od senatora u svlačionici. Mislim da su relacije starijih i iskusnijh igrača s nama mlađima jako dobre i to je jedan od razloga naših dobrih rezultata.

Imao je Šunjić ovog ljeta priliku otići u Club Brugge, kasnije se pojavilo i zanimanje Intera. Ispada da je dolazak u Maksimir bio prava odluka, s ovom momčadi ispisao je povijest. Razmišlja li još o inozemstvu?

- Rado bih vam odgovorio da ne razmišljam i da želim ostati u Dinamu do kraja karijere, ali nećemo se lagati. Svi mi imamo cilj jednoga dana probati nogomet najviše razine pa tako i ja. Svi želimo nogometnu atmosferu i igranje na punim stadiona svaki vikend. Uostalom, svi mi znamo da Dinamo živi od prodaje i da treba sredstava za odgoj nekih novih generacija zagrebačke djece. Sasvim sigurno ću jednoga dana ući u taj avion za inozemstvo i siguran sam da će to biti s ponosom na ono što ostavljam iza sebe. A do tada ću nositi dres Dinama s istim onim osjećajem koji sam imao kada sam debitirao - zaključio je Šunjić.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 18:47