Matthew Lewis/Getty Images
ISTANBULSKA RAZGLEDNICA

TURCI SE DIVE HRVATSKOJ I NAŠEM NOGOMETNOM USPJEHU 'Ovdje se svi čude Vatrenima, našoj državi, Dinamu... Jednostavno ne vjeruju kako je to moguće...'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 29. studeni 2018. 18:10

Nekada prijestolnica tri velika carstva, Rimskog, Bizantskog i Osmanskog, a danas najveći grad u Turskoj, njezin kulturni i privredni centar, Istanbul, ležerno se raskomotio na Bosporu, grleći dva kontinenta.

Oba, i Europa, i Azija, pamte Istanbul i kao Konstantinopol i kao Carigrad, a grad danas želimo zapamtiti kao onaj u kojem je Dinamo pobijedio Fenerbahče, te osvojio prvo mjesto u skupini Europske lige. Nepredvidivo skladan spoj istoka i zapada na Mramornom moru, oduvijek je bio meta posjetitelja s različitim namjerama, danas Zagrepčani žele na njegovu tlu pokoriti jedan od najvećih turskih klubova. Kada jednom zakoračite ulicama Istanbula, osjetite duh grada koji živi preko tisuću godina, udahnete mirise Istoka i oči vam se ispune raznim bojama.

Puno projekata

Istanbul je Aja Sofija, Plava džamija, Taksim, Topkapi, Dolmabahče, ali i mnogo više. Ovaj multikulturalni grad je i egipatska tržnica koji miriše na cimet, šafran i jasmin, Kapali čaršija blješti od skupocjenog zlata i diše kroz žamor cjenkanja...

Ali Istanbul je i grad - nogometa! Najveći turski grad ima pet prvoligaša, kad se radi o tom kriteriju, tu je među najjačima u Europi. Četiri njih, Istanbul Basaksehir, Kasimpasa, Galatasatay i Bešiktaš, trenutačno drže četiri prva mjesta na ljestvici turskog prvenstva, a peti, današnji Dinamov suparnik Fener je ovog trenutka najslabiji u gradu, tek je 15. od 18 klubova u ligi.

ISTANBUL, TURKEY -  JULY 28: Fenerbahce's supporters protest with a banner as written Turkish as
Burak Kara/Getty Images

To vjerojatno nije drago predsjedniku Turske Erdoganu, koji je baš navijač Fenera. Kažu ovdje, oni koji očito vole Erdogana, da je uspio u svemu osim u nogometu. Turska bi zaista mogla biti jedna od najjačih nogometnih nacija, ima za nogometom gotovo ludu populaciju od oko 80 milijuna ljudi. Kad je na vlast prije mnogo godina došao Erdogan, nogomet je obasipan velikom pozornošću, ali i golemim količinama novca. Pokrenuli su se projekti izgradnje novih stadiona, izgradio se ogromni kompleks za reprezentaciju. Ali ni turska reprezentacija, a ni klubovi ne postižu rezultate koji bi s obzirom na sve bilo očekivani.

Ne vjeruju...

- Zato se Turci dive Hrvatskoj, našem nogometnom uspjehu!

Tu rečenicu nam je kazao Marjan Mrmić, trenutačno trener vratara u Bešiktašu. Jučer smo se baš mimoišli s Mrmićem kad je Dinamo sletio u Istanbul, Bešiktaš je odletio u Norvešku gdje također igra utakmicu Europske lige protiv Sarpsborga, to je onaj klub koji je izbacio Rijeku.

- Ovdje se svi čude Vatrenima, kažu, kako je moguće da država koja ima stanovnika kao i Izmir može biti doprvak svijeta u nogometu. Pa nije im baš jasno niti kako Dinamo tako dobro gura u Europskoj ligi i kako je prvi ispred Fenera. Turci jednostavno ne vjeruju...

Mrmić nam priča da Fener stvarno ima problema, da je daleko od razine koja se od njega očekuje. Ali kaže..

- Mislim da će danas na stadionu ipak biti jako puno ljudi. Na svakoj utakmici je paklena atmosfera, stadion je obično krcat. Svi se nadaju da će Fener uz Dinamo nastaviti natjecanje u Europskoj ligi - zaključio je Marjan Mrmić.

Dinamove utakmice u Europskoj ligi gledajte na MAXtv-u, a informacije o sportskim paketima pronađite ovdje.

Rezultati by SofaScore

Linker
25. travanj 2024 16:20