CROPIX
VELIKA VEČER NA MAKSIMIRU

DINAMO REMIJEM PROTIV ANDERLECHTA ZAKLJUČIO EUROPSKU JESEN Modri bili puno bliže pogotku, ali nije išlo! Svi s nestrpljenjem čekaju ždrijeb u Nyonu

U susretu posljednjeg, šestog kola D skupine Europske lige nogometaši Dinama su na stadionu Maksimir odigrali 0-0 protiv Anderlechta, no i prije zadnjeg kola osigurali su prvo mjesto u skupini i plasman u 16-inu finala.
Piše: Tomo NičotaObjavljeno: 13. prosinac 2018. 12:30

DINAMO - ANDERLECHT 0-0

DINAMO: Livaković; Stojanović, Theophile-Catherine, Dilaver, Leovac (Rrahmani, 46) ; Dani Olmo, Šunjić, Gojak; Oršić (Šitum, 89), Gavranović (Petković, 65), Hajrović

ANDERLECHT: Boeckx; Appiah, Bornauw (Delcroix, 63), Sanneh, Milić (Saelemaekers, 71) ; Gerkens, Kayembe, Morioka, Saief (Amuzu, 68); Bakkali, Santini

Završio je Dinamo neporažen u skupini Europske lige, četiri pobjede i dva remija, da je netko to ponudio prije početka sezone... Naravno, na tom putu Dinamo je i razmazio navijače i javnost, pa je svima ipak malo žao što završni čin nije bio pobjednički. S obzirom na ono što smo gledali tijekom europske jeseni, i na ono što smo gledali u Maksimiru, Dinamo je zaslužio još jednu pobjedu. Ali, pljesak i vatromet na kraju rekli su sve, Modri su ih pošteno zaradili, tražili do zadnjih sekundi taj gol, 'trgali' se iako utakmica nije imala natjecateljski značaj.

Sve je bilo prema najavama, Anderlecht s puno igrača iz drugog plana, Nenad Bjelica poslao je na teren svoje nominalno najjače snage, uistinu ne mareći što neki imaju dva žuta kartona. Već u 15. minuti za hrabrost ga je 'kaznio' Izet Hajrović. Bezveze je nervozni Hajro nakon što se našao na tlu ušao u naguravanje s Antonijem Milićem i zaradio jeftin, prejeftin karton. Tako je ispao iz kombinacije za iduću utakmicu, ili, bit će slobodan na Valentinovo. Ne vjerujemo da Bjelica udarao glavom u zid zbog svoje odluke, kao što je i sam rekao, kad-tad nakon drugog dođe i treći karton. A, kao što znamo, nogomet pamti pa negdje i vrati, možda će i njemu vratiti za dosljednost i poštivanje igre, stav da svaku utakmicu igraju oni za koje misli da su trenutno najbolji, bez obzira na posljedice.

Prvi dio nije ponudio neki spektakularan nogomet. Anderlecht se nije samo branio, htjeli su gosti priprijetiti, zabiti, u prvim minutama imali su i laganu dominaciju. Ništa posebno, tek jedno Santinijevo primanje leđima u šesnaestercu. Inače, nije bilo previše dobrih lopti za Santinija, on se više bavio hrvanje s Dilaverom, bile su to ozbiljne runde, Dinamov je stoper, primjerice, lošije prošao u sudaru glavama, ali je dobro parirao hrvatskom napadaču. Koji je u zadnjim trenucima prvog poluvremena zaradio žuti karton zbog lakta u Stojanovićevu licu.

Dinamo je, ipak, prvi priprijetio. Oršić je, ne baš precizno pucao s dvadesetak metara, uzvratio je neugodni Bakkali, čiji je jednako neugodan udarac Livaković obranio. Nakon toga Modri su ipak bili kvalitetniji suparnik. Probudio se Olmo koji je na centru presijecao lopte i kretao u napadačke akcije, aktivan je bio Oršić, nepredvidljiv i opet odličan Gojak, čvrst Šunjić... Prvo je ponovno zaprijetio Oršić, opet neprecizno, onda je stigao i 'Bule time', jedna od akcija iz arsenala Dinamova pomoćnog trenera. Izigrali su Olmo i Gavranović gostujuću obranu, mladi Španjolac odigrao je na petnaestak metara, Hajrović je pucao preko gola. Publiku su ipak najviše zabavljali zvižduci Antoniju Miliću, sve dok tribine na noge nije podigao Amer Gojak. Opet je Olmo bio u začetku akcije, a Gojak je na 18 metara, prvo prebacio preko glave Anderlechtovu braniču pa iz voleja pucao. Nekad je slično zabijao Paul Gascoigne, Gojak ipak nije bio tako točan. Ali, dovoljno da zagrije maksimirsku publiku, koja je davala ritam utakmici, već u sljedećoj akciji Stojanović je ubacio ptred vrata, no, tamo su svi zakasnili na loptu. Bili su Modri bliži golu, svakako, međutim, mreže su ostale suhe.

Nastavak je donio Rrahmanija umjesto Leovca na lijevom boku, opet je riječ o ozljedi, a već u drugoj minuti činilo se da će Bjelica morati mijenjati i desnog beka. U sudaru sa Santinijem u šesnaestercu, Stojanović je krivo stao, počeo šepati, izišao, ali se ipak brzo vratio. Bila bi šteta da je morao van prije kraja, Stojanović je odigrao uistinu odličnu utakmicu. Čitavu sezonu se diže u formi, sazrijeva, protiv Anderlechta je možda bio i najzreliji dosad.

Išli su Modri po gol, tražili su ga, 'orali i kopali', Anderlecht je bio tvrd orah. Bilo je blizu vodstvu Dinamo kad je Olmo proigrao Oršića, on oklijevao umjesto da puca, pa kad je Gojak ubacio na drugu stativu, a tamo Olmo loše pucao iz voleja. Počeo je lagani snijeg, stezao se obruč oko Boeckxa, promašio Hajrović s ruba šesnaesterca, pa nitko nije ulovio njegov centaršut... Onda je zbog ozljede iz igre morao i Milić, naravno, uz maksimirske zvižduke. Bilo je i dalje opasnosti pred Anderlechtovom mrežom, nedostajali su ili centimetri ili doza koncentracije, odlučnosti, a zaprijetili su i Belgijci kad je Kaymbe opalio s 30 metara i zamalo iznenadio Livakovića, blizu je bio i Bakkali, na kraju su golmani ipak ostali čistih mreža.

Sad slijedi derbi koji su maksimirski navijači u zadnjim minutama već najavili na svoj način. Sigurno ga i igrači iščekuju, pobjeda u velikom derbiju još je jedino što nedostaje u ovoj gotovo savršenoj jeseni.

DINAMO - ANDERLECHT 0:0

DINAMO: Livaković - Leovac, Dilaver, Theophile-Catherine, Stojanović - Šunjić - Oršić, Olmo, Gojak, Hajrović - Gavranović

ANDERLECHT: Boeckx - Milić, Sanneh, Bornauw, Appiah - Saief, Morioka, Kayembe, Gerkens - Bakkali, Santini

-----------------------------------------------------

KRAJ UTAKMICE! DINAMO JE SKUPINU ZAVRŠIO NA PRVOME MJESTU I BEZ PORAZA! ČESTITKE, PLAVI!!!

90' - Igrat će se tri minute sudačke nadoknade.

89' - Posljednju zamjenu radi Bjelica. Izlazi Mislav Oršić, zamijenit će ga Mario Šitum.

82' - Uh, kakva Livakovićeva obrana! Kayembe je uputio neugodan udarac prema vratima Modrih, a Dinamov se vratar sjajno snašao i obranio taj pokušaj!

78' - I još jedna velika šansa! Olmo je fantastično proigrao Stojanovića koji se s pet metara nije usudio pucati, odlučio se na dodavanje u sredinu te je propala i ta sjajna prigoda!

75' - Kakva prilika za Dinamo! Bruno Petković je poslao 'loptu s očima' Hajroviću na pet metara, ali je Dinamov veznjak ne uspijeva iskontrolirati i bježi mu ispod noge!

72' - Malo je igre na Maksimiru, a puno prekida. Žuti karton zbog prekršaja je dobio Amir Rrahmani.

71' - I posljednja zamjena u momčadi Anderlechta. Izlazi Antonio Milić uz zvižduke s tribina, a priliku dobiva Alexis Saelemaekers.

68' - Druga zamjena i kod gostiju. Izašao je Saief, ušao je Francis Amuzu.

65' - Druga promjena u momčadi Dinama. Iz igre izlazi Mario Gavranović, a priliku dobiva Bruno Petković.

63' - Prvu zamjenu radi trener Anderlechta Vanhaezebrouck. Izašao je Bornauw, a mijenja ga Hannes Delcroix.

57' - Kakva je ovo šansa bila! Gojak je poslao fantastičnu loptu na drugu vratnicu, na nju je natrčao Olmo, ali je nije dobro zahvatio i njegov udarac odlazi pred gola!

55' - Prilika za Anderlecht. Nakon jednog slobodnog udarca Milić je bio najviši u skoku, no njegov udarac glavom odlazi daleko od Dinamovog gola.

50' - Sjajna akcija Modrih! Gojak je oduzeo loptu, povukao kontru i dodao Olmu koji odmah pronalazi Oršića, a Dinamov je veznjak pokušao dodati u sredinu iako je bio u prilici za udarac! Šteta, ova je prigoda također obećavala.

49' - Stojanović se vratio u igru i moći će nastaviti susret.

47' - LOŠE VIJESTI ZA DINAMO. U jednom duelu s Ivanom Santinijem gležanj je ozlijedio Petar Stojanović. Trenutno je izvan igre. Bjelica je poslao Šituma na zagrijavanje.

46' - Prema službenim podacima na stadionu je 12.170 gledatelja.

46' - Počinje drugo poluvrijeme u Maksimiru. Marin Leovac zadobio je lakšu ozljedu kuka prilikom jednog pada, zamijenit će ga Amir Rrahmani.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Modri su sjajno ušli u susret, dominiraju u svim segmentima utakmice, a posebno vrijedi istaknuti izvrsnu kombinatoriku Bjeličinih trupa koje su ugledni belgijski klub ostavile gotovo bez prave prilike. Dinamovci su zaredali nekoliko izglednih prilika, no mreže su u prvome dijelu mirovale.

45'+1' - Ivan Santini je dobio žuti karton zbog udaranja laktom Petra Stojanovića u napadačkom skoku.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

43' - I dalje traje visoki pritisak Modrih, a vrijedi istaknuti i fantastičnu kombinatoriku Dinamovih igrača. U ovim trenucima igrači belgijskoga kluba nikako ne uspijevaju parirati sjajnim dinamovcima.

38' - Hajrović je driblingom sjajno prošao po desnoj strani, no njegov ubačaj uspjeli su izbiti igrači Anderlechta. Belgijski klub sada opasno živi, Dinamo stvara prigodu za prigodom!

33' - Još jedna velika prigoda Modrih! Stojanović je ubacio s desne strane, ali na loptu nisu stigli ni Gavranović ni Oršić, malo je nedostajalo!

32' - Kakav potez Amera Gojaka! Majstorski je primio loptu na prsa, zatim je prebacio na lijevu nogu i opalio iz voleja s vrha šesnaesterca, a lopta se od bloka odbila u korner! Dinamovci pojačavaju pritisak!

25' - Sjajna uigrana akcija dinamovaca! Olmo je izveo korner s lijeve strane, Gavranović se izvukao iz šesnaesterca, prihvatio tu loptu i odmah je vratio Olmu koji šalje oštar centaršut na desetak metara gdje se potpuno sam našao Hajrović, pucao je isprve, ali nažalost udarac je išao preko grede. Odlično je izgledala cijela ta uigrana akcija!

21' - Još jednom je pucao Oršić. Opalio je s tridesetak metara, no Boeckx je bez poteškoća ukrotio taj udarac.

18' - Publika sada zviždi na svaki Milićev dodir. Inače je atmosfera na Maksimiru fantastična, navijači ne prestaju s pjesmom i bodre dinamovce od samoga početka!

16' - Zaiskrilo je između Izeta Hajrovića i hrvatskog reprezentativca Antonija Milića! U duelu je pao Hajrović, došlo je do međusobnog naguravanja i švicarski je sudac obojici pokazao žute kartone. Hajrović neće moći igrati prvu Dinamovu utakmicu na proljeće.

13' - Uzvraća sada i Anderlecht! Opalio je Bakkali s ruba šesnaesterca, ali Dinamov večerašnji kapetan Dominik Livaković brani taj pokušaj!

12' - Hajrović djeluje vrlo raspoloženo večeras! Probio je po desnoj strani i ubacio u šesnaesterac za Gavranovića, no Dinamov je napadač bio daleko od tog ubačaja.

10' - Prilika za Dinamo! Oršić se odlučio za udarac, pucao je s dvadesetak metara, no lopta je išla pokraj vratnice.

7' - Nakratko je zaprijetio Santini, izborio se za dobru poziciju, no obrana Dinama brzo je uzela loptu hrvatskom napadaču.

2' - Dinamovci su odmah krenuli furiozno i izborili prvi korner na utakmici. Igrači Anderlechta uspjeli su ovaj put raščistiti tu situaciju.

1' - Počela je utakmica na Maksimiru! Ajmo, Plavi!

-----------------------------------------------------

20.55: Momčadi su istrčale na maksimirski travnjak. Na stadionu je oko 12 000 gledatelja unatoč iznimno hladnom vremenu! Sve je spremno za početak!

20.30: Maksimirske se tribine polako pune navijačima.

20.20: Podsjetite se kako je Amer Gojak postigao zgoditak u Bruxellesu u prvoj utakmici:

20.15: Sudac današnje utakmice bit će Švicarac Sandro Schärer.

Soccer Football - UEFA Nations League - League D - Group 2 - Belarus v San Marino - Dinamo Stadium, Minsk, Belarus - September 8, 2018  San Marino's Matteo Vitaioli is shown a yellow card by referee Sandro Scharer  REUTERS/Vasily Fedosenko
REUTERS/Vasily Fedosenko

19.40: Objavljeni su službeni sastavi. U momčadi Dinama nema nikakvih iznenađenja, Bjelica će s udarnom postavom napasti Anderlecht. Trener belgijske momčadi Hein Vanhaezebrouck morat će na maksimirski travnjak poslati Morioku i Kayembea od prve minute, u zadnji trenutak otpali su Cobbaut i Lokonga.

19.30: Dan uoči utakmice s Anderlechtom na presici su se pojavili trener Nenad Bjelica i prvotimac Petar Stojanović. Bjelica je prokomentirao stanje u belgijskoj momčadi:

"Protiv Spartaka iz Trnave su igrali s mješovitom momčadi, s igračima koji možda i nisu standardni budući da je momčad već izgubila šanse za prolaz dalje. Vidjet ćemo u kakvom će sastavu istrčati, ali nas to ne zanima previše. Fokusirani smo na sebe i na naše igrače, na svoj zadatak, a to je da pristupimo maksimalno ozbiljno. Svejedno nam je tko je s druge strane."

Rezultati by SofaScore

Linker
20. travanj 2024 14:47