Osijek - Dinamo
 Emica Elvedji / CROPIX / CROPIX
ODLIČNA NAJAVA ZA SPARTAK

VIDEO: MODRI POBJEDOM NAJAVILI UTAKMICU SVIH UTAKMICA Pogledajte vodeći pogodak Gavranovića i 'juriš' Danija Olma koji je zaključio priču u derbiju!

U susretu 13. kola Prve HNL Dinamo je na gostovanju pobijedio Osijek sa 2-0. Utakmicu je na stadionu Gradski vrt pred 8.100 gledatelja sudio Mario Zebec iz Cestice.
Piše: Darko RužićObjavljeno: 04. studeni 2018. 13:14

OSIJEK - DINAMO 0:2 (Gavranović 64', Olmo 90'+4')

OSIJEK: Malenica – Grgić, Škorić, Guti, Lončar (od 90.+2 Pervan) - Pušić, Ćavar (od 80. Štrkalj), Kamenar (od 68. Dugandžić) – Hajradinović, Marić, Boban. Trener: Zoran Zekić.

DINAMO: Livaković - Stojanović, Theophile Catherine, Perić, Rahmani - Ademi - Kadzior (od 71. Hajrović), Gojak, Olmo (od 90+4 Šunjić), Oršić - Gavranović (od 78. Petković). Trener: Nenad Bjelica.

Solidan je to bio derbi. Dinamo ga je riješio u svoju korist. Imaju domaćini za čim žaliti. Imali su oni svoje prigode, ali ne i raspoloženog strijelca. Bilo je razdoblja igre kada su dominirali gosti, ali i onih kada je nadmoć pripala domaćinu. Samo zatresla se mreža Osijeka.

Dinamova je ostala netaknuta. Dobili su Modri uoči utakmice s Spartakom i te kakav vjetar u leđa, a Bijelo-plavi iako poraženi nemaju se čega stidjeti. Dali su koliko su mogli, a bili su silno oslabljeni. No i takvi su propisno namučili vodeću momčad prvenstva jer ovom prigodom sreća nije pratila hrabre.

Odavno se narod služi izrekom da se po jutru dan poznaje. A u gradu na Dravi je ono bilo obavijeno maglom. Ne jakom, ne pregustom, ali sunčeve se zrake tijekom dana nisu uspijele probiti. Ipak, nije magle bilo u tolikoj mjeri da bi zaprijetila regularnosti igre, ostala je poviše iznad Gradskog vrta. Osijeku je ipak još i smrknulo. Naime, trener Bijelo-plavih Zoran Zekić je morao koješta smišljati kako bi sastavio udarnu postavu jer nije mogao računati na čak osam igrača.

No, najveći mu je udarac zadala sudbina koja je u nastupu zapriječila Petra Bočkaja. One preostale već je prežalio znajući da sigurno neće moći igrati, ali s Bočkajem je i te kako računao. Za nadmetanje s Dinamom, europskim Dinamom i njegovom momčadi koja čvrsto drži vodeću poziciju na prvenstvenoj tablici to je bilo previše. Jasno je da su zbog tih nesretnih okolnosti navijači prvoligaša s Drave s strepnjom čekali rasplet u derbiju svjesni da su njihovi ljubimci oslabljeni kao što nikad ranije još nisu bili. Ali iz te se kože nije moglo.

Hrabro su se Osječani postavili. Nisu pokazivali nikakvu impresioniranost Dinamom i čvrsto djelovali na svakom pedlju igrališta. Čak je i prvi žuti karton otišao na stranu gostiju, jer Stojanović je žestoko na travu položio Bobana i sudac Zebec nije imao kamo već posegnuti za javnom opomenom. Na žustrinu igre jednih i drugih taj trenutak dolio je ponešto ulja na vatru, a poglavito još onaj u 12. minuti kad je Perić preoštro i opasno nasrnuo na Bobana pa i on dobio žuti karton. A odnos snaga na travnjaku je malo po malo prelazio u dominaciju gostiju kojoj su domaćini parirali srčanošću i pokušajima izlaska u kontranapade. Donijeli su im oni i prvu prigodu, ali ne i pogodak iako je Lončar u 18. minuti doista opasno zaprijetio mreži Dinama.

Razgoropadila je ta lijepa akcija i prigoda Osječane koji su u 23. minuti izveli još jdedan dobar napad u kojem su prvo Boban, a onda još i Škorić iz vrlo izglednih pozicija propustili savladati Livakovića. Sve je više uzbuđenja bilo pred i u kaznenom prostoru gostiju, a Bijelo-plavi su iznuđivali pljesak svojih simpatizera. I Marić je imao prigodu u 25. minuti, ali otišao je suviše u desno pa je njegov udarac loptu odveo u vanjski dio mreže. Slijevali su se napadi Osijeka, a lijeva strana obrane Modrih pokazivala zabrinjavajuću propusnost. Nadmoć i nadahnuta igra domaćih nastavila se do odlaska na odmor. Ali, prije nego što su igrači otišli u svlačionicu kao da se povijest ponovila.

Svima je u sjećanje došla sezona 2015./16. kada je magla obavila Gradski vrt i vidljivost bitno smanjila do upitne regularnosti. Pjaca je uspio tada postići pogodak i Dinamu osigurati pobjedu i bodove, a, zanimljivo i tada je sudio Zebec. I tada i ovaj puta on je vidio puno više nego ljudi na tribinama. Ostalo je lebdjeti u zraku hoće li ova utakmica ako se magla i dalje bude spuštala doći do svog kraja. Prije početka drugog poluvremena sudac Zebec je s kapetanima momčadi obavio razgovor na terenu pa su zajednički iznjedrili zaključak da se igra nastavi. Prikračeni su bili najviše gledatelji jer im je vidljivost s tribina bila jako otežana.

Zaoštrili su svoje startove Osječani nakon pet minuta igre u nastavku. Ali i platili su ih žutim kartonima. Prvo Pušić, a onda i Lončar. Momčad Dinama nije odgovorila na jednak način. Posvetila se ona igri i traženju mogućnosti organizacije svog napada. Kao i početkom prvog poluvremena opet je Dinamo imao veći posjed lopte i s njom kružio na polovici igrališta gdje su bila vrata domaćina. Samo ovaj puta je u tome bilo i konkretnosti. Čak one koja je dovela do vodstva gostiju. Zahvaljujući spretnom strijelcu Mariu Gavranoviću koji je prijetio mreži Osijeka od početka utakmice a onda na kraju i pronašao način kako da je zatrese. A onda je još u 4. minuti sudačke nadoknade Olmo stavio točku na i za pobjedu gostiju.

Rezultati by SofaScore

OSIJEK - DINAMO 0:2 (Gavranović 64', Olmo 90'+4')

OSIJEK: Malenica - Lončar, Gutieri, Škorić, Grgić - Ćavar, Pušić, Kamenar - Boban, Hajradinović - Marić

DINAMO: Livaković - Rrahmani, Perić, Theophile-Catherine, Stojanović - Gojak, Ademi - Oršić, Olmo, Kadzior - Gavranović

------------------------------------

KRAJ UTAKMICE!

90'+5' - Posljednju zamjenu iskoristio je i Bjelica. Izvadio je strijelca Danija Olma, a zadnje minute odigrat će Ivan Šunjić.

90'+4' - GOOOL! Olmo je istrčao cijelu kontru, pretrčao je pola terena i zatim hladnokrvno poentirao pored nemoćnog Malenice za potvrdu pobjede Dinama!

90'+3' - Posljednja zamjena kod Osječana. Izašao je Lončar, a ušao Pervan.

90'+1' - Kakva prilika za Dinamo! Olmo je prošao po lijevoj strani, sjajnim je udarcem svladao već i Malenicu, ali se ipak ispriječila greda!

90' - Igrat će se sedam minuta sudačke nadoknade.

88' - Najbolja prilika Osječana na utakmici! Lončar je uputio udarac glavom s pet metara, a Livaković je uz pomoć grede uspio obraniti taj pokušaj!

86' - Odlučeno je da će se utakmica nastaviti.

81' - UTAKMICA JE PRIVREMENO PREKINUTA ZBOG LOŠIH UVJETA. OSIM GUSTE MAGLE, NAVIJAČI SU ZAPALILI NEKOLIKO BAKLJI. TRAJE RASPRAVA SUDACA MOŽE LI SE SUSRET NASTAVITI.

80' - Zamjena i kod Osječana. Izašao je Ćavar, a ušao Tomislav Štrkalj.

78' - Druga zamjena u momčadi Dinama. Izašao je strijelac jedinog pogotka Mario Gavranović, a mijenja ga Bruno Petković.

75' - Žuti karton dobio je Amer Gojak zbog zadržavanja igre.

71' - Prvu zamjenu radi i Bjelica. Izlazi Damian Kadzior, a zamijenit će ga Izet Hajrović.

68' - Prvu zamjenu radi trener Osijeka Zoran Zekić. Izašao je Karlo Kamenar, a priliku je dobio Marko Dugandžić.

64' - GOOOL! Olmo je pronašao Gojaka na dvadesetak metara od gola, dinamovac je sjajno opalio, Malenica je taj udarac uspio obraniti, no na odbijanac dolazi Gavranović i šalje loptu u mrežu za 1:0 Dinama u Osijeku!

59' - Prilika za Dinamo! Dani Olmo je opalio po golu, ali je udarac sijevnuo pored vratnice.

55' - Službene brojke kažu da je na stadionu 8127 gledatelja.

54' - Sada je i Danijel Lončar dobio žuti karton, i opet je nastradao Kadzior. Rastu tenzije na utakmici, sve je više grubih prekršaja.

53' - Domagoj Pušić je dobio žuti karton zbog iznimno grubog starta na Damianu Kadzioru.

50' - Osječani su ušli odlučnije u drugo poluvrijeme. Dinamovci brojnim prekršajima zaustavljaju napade domaćih.

46' - Počelo je drugo poluvrijeme. Nema promjene u sastavima.

46' - Traju rasprave sudaca može li se nastaviti susret po ovakvim vremenskim uvjetima. Odlučeno je da magla ipak nije toliko gusta i da je na samome travnjaku dovoljna vidljivost te će se susret nastaviti.

KRAJ PRVOGA POLUVREMENA - Obje su momčadi krenule furiozno u susret, redale su se prilike na objema stranama, ali sredinom prvoga dijela tempo se smirio, dijelom i zbog iznimno loše vidljivosti uzrokovane vrlo gustom maglom. Nadamo se da će u drugome dijelu biti više uzbuđenja.

45' - Igrat će se jedna minuta sudačke nadoknade.

40' - Gutieri je dobio žuti karton zbog prekršaja na Daniju Olmu.

35' - Spustila se vrlo gusta magla na Gradski vrt i iznimno je loša vidljivost na travnjaku.

31' - I dalje napadaju Osječani! Lopta se odbijala po šesnaestercu Dinama, Kamenarov je udarac završio u bloku, a Theophile-Catherine je glavom vratio loptu Livakoviću i tom spretnom reakcijom spriječio još jednu akciju domaćih.

25' - Još jedna velika šansa za Osječane! Hajradinović je sjajnom loptom pronašao Marića, Livaković je istrčao sa svoga gola, a napadač Osijeka ga je uspio zaobići i pretrčati, no zatim je pogodio samo vanjski dio mreže.

23' - Velika prigoda za Osijek! Nakon jednoga kornera Škorić je s dva-tri metra pucao po golu, ali nije uspio dobro zahvatiti loptu i udarac odlazi preko grede.

18' - Kakva je ovo prilika bila za Osijek! Hajradinović i Grgić su izvrsno kombinirali na desnoj strani, lopta je došla do Lončara koji je pucao glavom, no uspio je pogoditi samo svog suigrača Marića. U nastavku akcije pucao je i Kamenar, ali samo preko grede.

17' - Kohorta je višestruko nadglasala BBB-e i atmosfera je na Gradskome vrtu spektakularna!

12' - Perić je potpuno opravdano dobio žuti karton zbog oštrog starta na Bobanu.

10' - Redaju se napadi dinamovaca! Sada je Oršić uputio jednu oštru loptu u peterac, Gavranović je pao u duelu s Osječanima i Modri su tražili jedanaesterac, no sudac Zebec je odlučio da se radilo o zaleđu.

8' - Još jedna prilika za Dinamo! Opet je Kadzior pucao, ovog puta je Malenica kasnio na tom udarcu, ali je lopta prohujala kraj vratnice!

7' - Izgledna situacija za Dinamo. Kadzior je ubacio s lijeve strane iz slobodnjaka, ali Malenica dobro čita igru i hvata taj pokušaj.

4' - Žuti karton za samome početku utakmice! Petar Stojanović je dobio prvu opomenu zbog gruboga prekršaja na Gabrijelu Bobanu.

2' - Gradski vrt je ispunjen gotovo do posljednjeg mjesta, a s tribina odjekuje glasno navijanje Kohorte i BBB-a. Sjajna atmosfera u Osijeku!

1' - Počela je utakmica u Osijeku! Dinamovci kreću prvi s centra.

------------------------------------

17.25: Momčadi su istrčale na osječki Gradski vrt. Glavni sudac je Mario Zebec iz Varaždina. Sve je spremno za derbi kola!

17.00: Objavljeni su službeni sastavi. Jedna je velika promjena u momčadi Osijeka u odnosu na očekivani sastav. Od prve minute startat će Ćavar umjesto ozlijeđenoga Bočkaja. S druge strane, Bjelica je odlučio u početni sastav staviti Damiana Kadziora, a Hajrović će svoju priliku čekati s klupe.

16.45: Pogledajte dolazak dinamovaca na osječki Gradski vrt:

16.30: Osječani su spremni za derbi kola i dolazak Modrih na Gradski vrt.

Linker
18. travanj 2024 14:14