REUTERS/Ivan Alvarado
JE LI OVO NJEGOV KRAJ?

MESSIJEV 'PRIVREMENI' OPROŠTAJ OD REPREZENTACIJE MOGAO BI POSTATI KONAČAN? Razočaranje nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji ostavilo traga...

Piše: Miho DobrašinObjavljeno: 16. kolovoz 2018. 23:09

Argentinski kapetan Lionel Messi privremeno je napustio reprezentaciju pa idući mjesec neće igrati prijateljske utakmice protiv Gvatemale i Kolumbije, a zatim bi u listopadu mogao propustiti i susret protiv Brazila u Saudijskoj Arabiji. Za 30-godišnjeg napadača završila je tako 2018. godina u dresu Argentine razočaravajućim ispadanjem sa Svjetskog prvenstva u osmini finala od Francuske. Hoće li se vratiti 2019. kada se u Brazilu igra Copa America, nitko u ovom trenutku ne može potvrditi.

Puno upitnika

- Nitko ne zna kakva će biti Messijeva odluka. Potrebno je pričekati malo i ne istrčavati se - rečenica je koju su argentinske sportske novine Olé dobile od neimenovane osobe bliske igraču.

Lionel Messi je prije nekoliko dana razgovarao s Lionelom Scalonijem, privremenim izbornikom nakon što je klupu napustio Jorge Sampaoli. Tada je potvrđeno da će kapetan ostati u Barceloni te preskočiti turneju po Americi, odnosno utakmice 7. rujna protiv Gvatemale te 11. rujna protiv Kolumbije. Što stoji iza te odluke nije poznato.

Tri izgubljena finala

Messi se još uvijek ne osjeća spremnim otpočeti novu etapu s reprezentacijom jer ga i dalje boli posrtaj u Rusiji. To bi mogao biti jedan od razloga. Mjesecima prije Svjetskog prvenstva argentinska javnost i mediji stvorili su ogroman pritisak na njega, a s kolikim se očekivanjima suočavao vidjelo se na njegovu licu uoči utakmice s Hrvatskom. To je trebalo biti njegovo prvenstvo govorili su mnogi, uključujući i njegovog klupskog suigrača Ivana Rakitića. Nakon početnog debakla kritike i uvrede sručile su se iz Argentine na nogometaše.

Messi od 2005. igra za reprezentaciju s kojom je igrao tri finala te sva tri izgubio. U Rusiji, gdje je javnost očekivala zlato, momčad je jedva prošla skupinu a onda se vratila doma.

No drugi razlog njegovog propuštanja nadolazećih utakmica mogao bi ležati tek u dogovoru s privremenim izbornikom. Naime, idući mjesec počinje stvaranje nove reprezentacije pa će u prijateljskim utakmicama biti isprobani neki novi igrači i formacije prilikom čega nije neophodan dolazak kapetana iz Europe. U tim probama priliku bi trebali dobiti mladi igrači.

- Potrebno je pustiti Messija na miru, početi novi projekt te vidjeti kako će se razvijati stvari - rekao je predsjednik argentinskog saveza Claudio Tapia.

Znakovita šutnja

Messi se nije oglasio od 30. lipnja kada je Francuska izbacila Argentinu. Tim porazom je ujedno završila jednogodišnja era izbornika Sampaolija. Tapia i dalje traži zamjenu te bi novi izbornik mogao biti poznat nakon navedenih prijateljskih utakmica.

- Tom izborniku koji će doći želimo ostaviti nešto, želimo da neki igrači skupe minute pa da on onda izvuče zaključke - rekao je Tapia.

U Sjedinjenim Državama, gdje će nastupiti protiv Gvatemale i Kolumbije, gotovo da neće biti igrača iz “stare garde”, ali hoće više mladih koji su igrali na Svjetskom prvenstvu. Među njima su Armani, Mercado, Tagliafico, Meza, Pavon, Lo Celso i Dybala. Njima bi se trebali priključiti Icardi, Rulli, Pezzella, Funes Mori, Paredes, Lautaro Martinez i Monito Vargas.

Nova reprezentacija Argentine je pokrenuta te će ju, zasad, Messi promatrati izdaleka. Privuče li ga to što vidi priključit će joj se u listopadu u južnoameričkom derbiju protiv Brazila. U protivnom ga očekuju 2019. godine kada se u Brazilu igra Copa América. Dotad bi argentinski savez trebao imati gotov projekt za jedno duže razdoblje. U njemu svakako računaju na “desetku” koja je u 128 utakmica zabila 65 golova. Messi se nije oprostio od reprezentacije, on se nije javno obratio pismom kao što su to učinili Ćorluka, Mandžukić i Subašić u Hrvatskoj ili Gerard Piqué u Španjolskoj. On je, čini se, uzeo predah dok se ne poslože stvari u Argentini i netko ne sjedne na njenu klupu. Lopta stoga idući mjesec neće biti na njegovoj lijevoj nozi nego na krovu argentinskog saveza.

Linker
24. travanj 2024 08:27