Josip Brekalo
 Alexander Scheuber/Getty Images / Bongarts/Getty Images
'UČINI TO JOŠ JEDNOM'

MLADI HRVAT APSOLUTNI JE HIT BUNDESLIGE Njemački mediji u transu zbog bivšeg igrača Dinama, uspoređuju ga s napadačkom zvijezdom Manchester Uniteda

Piše: Slaven KižlinObjavljeno: 21. svibanj 2018. 20:29

Činilo se da će Josip Brekalo dolaskom Brune Labbadije pasti u drugi plan u momčadi Wolfsburga. Međutim, 19-godišnjak se nametnuo radom i novi trener nije mogao zanemariti njegov trud. Bio je to pravi pogodak trenera kojem rezultatski baš i nije išlo od kada je sjeo na klupu Vukova. Naime, u 11 utakmica koje je vodio u prvenstvu dobio je samo dvije uz tri remija i čak šest poraza. Upravo posljednja pobjeda nad Kölnom omogućila je Wolfsburgu dodatne kvalifikacije za ostanak s Holstein Kielom, trećeplasiranim drugoligašem.

Pobjeda od 3:1 još ne jamči uspješan završetak za Vukove, no kvalitativno su ipak puno bolji od momčadi koja je prije godinu dana igrača treću ligu. Jedan od glavnih razloga zašto je tome tako je Josip Brekalo. Njemački mediji puni su hvale za bivšeg dinamovca, naglašavaju kako više nije samo veliki talent nego i igrač koji radi razliku. Nakon dvoboja s Kölnom u kojem je bio začetnikom svih golova svoje ekipe, što mu je i donijelo uvrštavanje u momčad kola po Kickeru, novinari koji u stopu prate Vukove baš su u njemu vidjeli čovjeka koji donosi prevagu.

Nevjerojatan doprinos

Veliku priču o Brekalu donio je Frankfurter Rundschau, novine koje uopće nemaju veze s Wolfsburgom, no igre mladog Hrvata su ih dojmile, pa su podsjetili na njegov nogometni put u Bundesligi.

- Što Josip daje u ofenzivi je nevjerojatno - rekao je 2016. Dieter Hecking, prvi Brekalov trener u Wolfsburgu.

Krenulo na zagrijavanju

No, početak je bio težak, Brekalo nije igrao i posudba u tadašnjeg drugoligaša Stuttgart bio je pravi potez. Tamo je odigrao nekoliko odličnih utakmica, dobio je i nagradu za gol mjeseca, a povratkom u siječnju u Wolfsburg stvari su se okrenule na bolje. Čak je i Bruno Labbadia nakon nekoliko treninga ustvrdio.

- Svatko vidi što on može, njegov razvoj sigurno nije bio jednostavan u ovim turbulentnim situacijama - objasnio je Labbadia.

Uspoređuju ga njemački novinari s Alexisom Sanchezom, čileanskim ofenzivcem Manchester Uniteda, a i navijači su uvjereni kako će u njemu imati nositelja sljedećih nekoliko godina.

- Gledao sam zagrijavanje uoči dvoboja s Kielom, Brekalo je opalio jednu loptu s ruba šesnaesterca 20 metara preko gola, bio sam uvjeren da će zabiti na utakmici - riječi su jednog od navijača Wolfsburga.

“Josipe, učini to još jednom”, naslov je na jednom od portala, “Brekalo faktor”, piše Kicker. Pohvale stižu na sve strane, Josip Brekalo, dečko koji još uvijek nosi zubni aparatić, jamac je Wolfsburgova ostanka u ligi, zaključak je njemačkih medija.

Standings provided by Sofascore LiveScore

Linker
20. travanj 2024 06:49