Privatna arhiva
NE KRIJE ZADOVOLJSTVO

MLADI ZAGREPČANIN DOBRIM IGRAMA KUCA NA VRATA REPREZENTACIJE 'Hrvatska je nakon SP-a pravi hit, a nadam se da će netko vidjeti da zabijam golove'

PETAR MUSA Mladi Zagrepčanin sve bolje igra u dresu češkog prvoligaša Slovana iz Libereca
Piše: Predrag JurišićObjavljeno: 19. listopad 2019. 21:29

Već treću sezonu mladi Zagrepčanin Petar Musa (21) igra u Češkoj. Napadač je Slovana iz Libereca, točnije na posudbi je iz praške Slavije, za koju je u ljeto 2017. godine potpisao četverogodišnji ugovor. U Liberec je došao zimus, no proljetos se nije naigrao, ali je zato sad objeručke zgrabio ukazanu mu šansu i osigurao mjesto u udarnoj postavi.

Ove je sezone na deset utakmica u Fortuna ligi zabio tri gola i upisao je jednu asistenciju...

- U prošlom mi je kolu poništen regularan pogodak, izgubili smo protiv Slovačkog 1:3 u gostima, a zabio sam gol udarcem s 18 metara. Trebalo je biti 2:2, već sam proslavio pogodak, otišli smo na centar, a sudac je tražio VAR provjeru. I navodno je moj suigrač u skok-duelu dirao loptu rukom prije nego mi ju je dodao - rekao nam je Musa, ne krijući zadovoljstvo ulaskom u ovu sezonu:

- U dobroj sam formi i u sustavu 4-4-1-1 igram na poziciji prvoga napadača. Ovoga je ljeta došao novi trener, Pavel Hoftych, i kod njega sam proigrao. Promijenile su se okolnosti, sad je sve na svom mjestu, samo neka se ovako nastavi.

Nadam se da će netko vidjeti da igram i zabijam

Musa je svojedobno igrao za mladu hrvatsku reprezentaciju (do 17 godina), a sad se nada i pozivu novog izbornika nacionalne vrste do 21 godine, Igora Bišćana:

- Nadam se da će netko vidjeti da sad dobro igram i zabijam golove u Češkoj. Moje je da govorim na travnjaku, a nastavim li ovako igrati, vjerujem da će stići i poziv - kaže Musa.

Kako ste proživljavali proljeće u kojem se niste naigrali?

- Nije bilo lako, ulazio sam kao zamjena, na treninzima sam davao sve od sebe, ali imao sam malu minutažu. Moj je najveći problem bio u tome što je na mjestu napadača igrao iskusni napadač Libor Kozak, dobro je igrao i bivši mu je trener Zsolt Hornyak dao prednost. Ljetos je otišao Hornyak, a i Kozak je potpisao za prašku Spartu, pa su se meni otvorila vrata udarne postave. I zasad sam iskoristio priliku, nadam se da ću još bolje igrati. Ambicija nam je plasman u Europu, vjerujem da ću svojim zgodicima pomoći klubu u ostvarenju tog cilja - govori Musa, koji je na posudbi u Liberecu do kraja sezone.

Zagreb, 080417.
Stadion Kranjceviceva.
Druga HNL, kolo 26.
utakmica Zagreb - HNK Gorica.
Na fotografiji: Petar Musa (22, Zagreb), Marin Matos (20, Gorica).
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Foto: Tomislav Kristo / CROPIX
Petar Musa (lijevo u bijelom dresu)

Mladi je Zagrepčanin, inače, Zagrebovo dijete, proveo je u Kranjčevićevoj devet godina, a sa 17 je debitirao u Prvoj HNL, odigravši sedam prvoligaških utakmica. Ispadanjem u Drugu HNL, počeo je igrački egzodus iz Zagreba, pa je tako i Musa, zajedno s još sedmoricom suigrača, raskinuo ugovor sa Zagrebom i otišao je u zaprešićki Inter.

Ali već nakon desetak dana, menadžer Milan Martinović rekao je Musi da ga želi praška Slavia i u ljeto 2017. godine mladi je napadač potpisao ugovor sa slavnim češkim klubom do ljeta 2021 godine. Slavia ga je odmah poslala na posudbu u Viktoriju Žižkov, drugoligaški klub iz Praga, u kojem je Musa zabio 11 pogodaka i zimus ga je, opet na posudbu iz Slavije, uzeo Slovan iz Libereca...

- Osjetio sam razliku između Prve i Druge češke lige, sretan sam što sam dokazao da mogu igrati u elitnom rangu. Zadovoljan sam u Češkoj, napravio sam odličan potez došavši ovdje. Česi mnogo ulažu u nogomet, svaki prvoligaški i drugoligaški klub ima uređen stadion, ljudi vole ovaj sport, dolaze na utakmice, mediji posvećuju mnogo pozornosti nogometu - govori Musa, usporedivši nogomet u Češkoj i Hrvatskoj:

- Nogomet je ovdje na višoj trkačkoj razini, infrastruktura je znatno bolja, posjećenost utakmica također, ali kod nas ima više talenta. A Hrvatska je nakon SP u Rusiji pravi hit, klinci znaju imena svih naših igrača. A od klubova nerijetko ističu Dinamo, kao najbolji hrvatski klub - kaže Musa, koji je svladao češki jezik i odlično se snašao u toj zemlji.

Musa za Slovan

24 odigrane utakmice

1000 minuta na travnjaku

3 postuignuta pogotka

2 upisane asistencije

8 dobivenih žutih kartona

0 dobivenih crvenih kartona

Linker
23. travanj 2024 11:33