Marcelo Lippi
 Claudio Villa/Getty Images
IZBORNICI NA METI

MNOGI VELIKI STRUČNJACI SU NAKON USPJEHA NA MUNDIJALIMA DOBIVALI BASNOSLOVNE PONUDE Guus Hiddink i Marcelo Lippi maksimalno su znali kako sve unovčiti

Piše: Goran Čičin-MašanskerObjavljeno: 20. srpanj 2018. 13:03

Zlatku Daliću je sa srebrom došlo i niz unosnih ponuda. Mi smo tim povodom proučili kakve su angažmane ostvarivali ostali uspješni izbornici s velikih natjecanja u posljednjih dvadesetak godina.

Brazilac Carlos Alberto Parreira s Brazilom je osvojio SP 1994., nakon čega je ostvario niz unosnih angažmana u brazilskim klubovima, ali i u Europi. Neposredno nakon svjetskog naslova vodio je Valenciju i Fenerbahče, a bio je i izbornik Saudijske Arabije, ponovno Brazila te u dva navrata Južnoafričke Republike.

Njemačka je postala europski prvak 1996., a Berti Vogts ostao je na izborničkoj poziciji još dvije godine. Povukao se nakon četvrtfinala SP 1998. te je nakon dvogodišnje stanke preuzeo Bayer, a vodio je i reprezentacije Kuvajta, Škotske, Nigerije te Azerbajdžana. Ranije je vodio klubove u Brazilu i na Bliskom istoku, a 2001. Luiz Felipe Scolari dobio je u ruke reprezentaciju Brazila s kojom je osvojio naslov svjetskog prvaka. Dogodilo se to 2002., Ronaldo je u finalu s dva pogotka srušio Njemačku.

FILE PHOTO: Guangzhou Evergrande's head coach Luiz Felipe Scolari directs his players during their Club World Cup semi-final soccer match against Barcelona in Yokohama, south of Tokyo, Japan, December 17, 2015. REUTERS/Toru Hanai/File Photo
REUTERS/Toru Hanai/File Photo / REUTERS
Scolari

Nakon toga, Scolari je postao izbornik Portugala s kojim je na EP 2004. stigao do finala, ali je veliko slavlje domaćinu oduzeo senzacionalni prvak Grčka. S Portugalcima je stigao do polufinala Mundijala 2006. te do četvrtfinala Eura dvije godine kasnije, a nakon toga je preuzeo Chelsea s kojim nije imao zapažene rezultate. Još je jednom vodio i reprezentaciju Brazila, no dugo će se pamtiti poraz od 1:7 u polufinalu SP-a 2014. godine s Njemačkom.

Francuzi su 1998. godine postali svjetski prvaci, Aime Jacquet otišao je u mirovinu i poziciju izbornika prepustio dotadašnjem pomoćniku Rogeru Lemerreu, koji je osvojio EP 2000., ali je na sljedećem Mundijalu ispao već u skupini. Odmah je smijenjen te je preuzeo Tunis, a kasnije je bio i izbornik Maroka.

FRANCE - JULY 13:  WM FRANCE 98 JUBELFAHRT DES WELTMEISTERS FRANKREICH DURCH PARIS; Zehntausende feierten den frischgebackenen FUSSBALL - WELTMEISTER FRANKREICH in Paris; Marcel DESAILLY, Trainer Aime JACQUET, Robert PIRES, Bixente LIZARAZU  (Photo by Henri Szwarc/Bongarts/Getty Images)
Henri Szwarc/Getty Images / Bongarts/Getty Images
Aime Jacquet

Italija je 2006. postala svjetski prvak, a na klupi je Marcelo Lippi. On se nakon osvajanja svjetske krune na dvije godine povukao iz nogometa, da bi se vratio na istu poziciju. Međutim, nije se proslavio na SP 2010., Azzurri su završili na posljednjem mjestu u skupini, a Lippi je opet otišao na dvogodišnji odmor. Bogati kineski klub Guangzhou Evergrande angažirao ga je 2012. uz dvoipolgodišnji ugovor vrijedan oko 30 milijuna eura te je osvojio tri naslova prvaka Kine, kup i Azijsku Ligu prvaka. Od 2016. godine Lippi je izbornik Kine.

Neuspjeh u Unitedu

Louis van Gaal ostvario je odličan rezultat (3. mjesto) s Nizozemskom na SP 2014. Zanimljivo je da se već uoči puta na Mundijal znalo da će napustiti aktualnu poziciju te u novoj sezoni preuzeti Manchester United. Na Old Traffordu je potrošio brdo novca na dovođenje novih igrača, ali nije uspio ostvariti pomak kakav se očekivao te je smijenjen godinu dana prije isteka trogodišnjeg ugovora.

MANCHESTER, ENGLAND - AUGUST 16:  Manchester United Manager Louis van Gaal speaks with Assistant Ryan Giggs (L) prior to the Barclays Premier League match between Manchester United and Swansea City at Old Trafford on August 16, 2014 in Manchester, England.  (Photo by Alex Livesey/Getty Images)
Alex Livesey/Getty Images / Getty Images

Guus Hiddink bio je izbornik Južne Koreje na SP 2002. te ju je odveo do senzacionalnog četvrtog mjesta. Nakon tog uspjeha proveo je četiri godine u PSV-u, vodio je Australiju, Rusiju, Tursku i ponovno Nizozemsku, u Chelseaju je dva puta bio privremeno rješenje za menadžera, a imao je i epizodu u ruskom Anžiju. Valja spomenuti da je s Rusijom 2008. godine u Austriji i Švicarskoj stigao do polufinala.

Jürgen Klinsmann vodio je Elf do 3. mjesta na SP 2006., a nakon dvije godine stanke preuzeo je Bayern. Od 2011. do 2016. vodio je SAD. Grčka je 2004. postala europski prvak, a do krune ju je odveo Otto Rehhagel, koji je ostao na poziciji izbornika sve do 2010. godine. Oprostio se nakon nastupa Grka na SP, a dvije godine kasnije pokušao je Herthu spasiti od ispadanja iz Bundeslige, no nije uspio.

Top 5 velikana

Marcelo Lippi

Svjetski prvak s Italijom 2006. godine još je jednom vodio Azzurre, da bi nakon toga ostvario unosne angažmane u Kini. Bio je trener Guangzhou Evergrande, a nakon toga je postao izbornik kineske reprezentacije.

Luiz Felipe Scolari

S Brazilom se popeo na svjetski tron 2002. godine, no u drugom pokušaju 2014. nije bio uspješan. U međuvremenu je s Portugalom postao europski doprvak, a okušao se i na Otoku kao menadžer Chelseaja.

Guus Hiddink

Nije osvajao titule, ali je s autsajderima radio izvrstan posao. Tako je Južnu Koreju odveo do četvrtog mjesta na Svjetskom prvenstvu 2002. godine, a s Rusijom je 2008. godine igrao u polufinalu Eura, a vodio je niz uglednih klubova.

Louis van Gaal

Ugledni stručnjak s Nizozemskom je pred četiri godine u Brazilu došao do brončane medalje, a nakon toga je preuzeo Manchester United s kojim se nije proslavio. Dobio je otkaz nakon dvije sezone, godinu prije isteka ugovora.

Berti Vogts

Na Europskom prvenstvu u Engleskoj 1996. godine otišao je do kraja s Njemačkom, a povukao se nakon poraza od Hrvatske u Francuskoj 1998. Potom je vodio Bayer Leverkusen, Kuvajt, Škotsku, Nigeriju i Azerbajdžan.

Linker
19. travanj 2024 14:45