Denis Doyle/Getty Images
PRIZNANJE SPORTS ILLUSTRATEDA

MOĆNI LUKA MODRIĆ U društvu Ronalda i Đokovića: Kapetan Vatrenih uvršten među fizički najspremnije sportaše svijeta

U UGLEDNOM DRUŠTVU Stručni žiri magazina Sports Illustrated smjestio Luku Modrića na 12. mjesto najspremnijih sportaša današnjice, a na ljestvici su i druga poznata imena, poput Cristiana Ronalda, Novaka Đokovića, LeBrona Jamesa, Conora McGregora...
Piše: Vedran BožičevićObjavljeno: 15. siječanj 2019. 18:33

Gledali smo posljednjih mjeseci Luku Modrića (33) s brojnim nagradama u rukama, od Zlatne lopte do pehara Sportskih novosti namijenjenog najboljem hrvatskom sportašu. Vidjeli smo Luku i na brojnim ljestvicama koje su rangirale učinak u prošloj godini, a ovih je dana kapetan hrvatske nogometne reprezentacije osvanuo na još jednom takvom popisu. Poznati magazin Sports Illustrated napravio je listu fizički najspremnijih, najmoćnijih sportaša današnjice, a Modrić se nalazi na visokom 12. mjestu u muškoj konkurenciji.

Još jedno priznanje Luki

Uredništvo američkog časopisa uhvatilo se ukoštac s nezahvalnim zadatkom jer nije jednostavno uspoređivati sportove, svaki ima svoje zahtjeve i specifičnosti. Ipak, žiri sastavljen od trenera, stručnjaka za fizičku pripremu, fizioterapeuta i liječnika uspio je pronaći po 25 najspremnijih u muškoj i ženskoj kategoriji, na temelju njihovih nastupa i rezultata u proteklih 12 mjeseci, zahtjeva i rizika njihovih sportova, dugotrajnosti, režima treninga i niza fizičkih kriterija, poput brzine, snage, izdržljivosti, okretnosti, fleksibilnosti... Naravno, s obzirom na to da je žiri bio sastavljen od Amerikanaca, na popisu je mnoštvo sportaša iz njima bliskih sportova, ali Lukino uvrštenje tim više dobiva na snazi jer poznato je da u SAD-u baš i nisu ludi za nogometom.

Luka Modrić / reuters, Sn ilustracija

Ronaldo je drugi

Na prvom je mjestu igrač američkog nogometa Saquon Barkley (21), “rookie” New York Giantsa, a odmah do njega je Cristiano Ronaldo koji i na pragu 34. rođendana ima nevjerojatnu fizičku moć kojom i u dresu Juventusa lomi suparničke obrane. Koliko je Portugalac opsjednut fizičkom pripremom, potvrdio je i nedavno kada je usred noći na odmoru u Dubaiju odrađivao trkačke dionice.

Na treće je mjesto žiri smjestio grčku “zvijer”, košarkaša Milwaukeeja Giannisa Antetokounmpa (24), koji redovito diže utege, a nedavno je u svoje treninge uključio i boks. Sljedeći je na ljestvici najbolji svjetski tenisač Novak Đoković (31), koji se nakon nekoliko teških mjeseci lani vratio na vrh, a Top 5 zatvara svjetski rekorder u desetoboju, Francuz Kevin Mayer (26). Ispred Modrića su, od poznatijih nam lica, i košarkaš LeBron James i MMA borac Conor McGregor, a kad je u pitanju kapetan Vatrenih, Sports Illustrated njegovo 12. mjesto objašnjava na sljedeći način:

“Na hrvatskom putu do finala Svjetskog prvenstva Modrić je pretrčao 63 kilometra, ali pritom je pokazivao malo znakova umora, te odlike izdržljivosti i neumornu sposobnost pokrivanja terena. Osvajač značajnih nagrada u 2018. godini poznat je po opsjednutosti fizičkom pripremom.”

EIBAR, SPAIN - NOVEMBER 24: Luka Modric of Real Madrid reacts during the La Liga match between SD Eibar and Real Madrid CF at Ipurua Municipal Stadium on November 24, 2018 in Eibar, Spain. (Photo by Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images)
Juan Manuel Serrano Arce/Getty Images

Iza veznjaka Real Madrida su, između ostalih, košarkaš Russell Westbrook, svjetski prvak u triatlonskom Ironmanu Patrick Lange, dvostruki olimpijski pobjednik u veslanju, a odnedavno profesionalni biciklist Hamish Bond, svjetski rekorder u maratonu Eliud Kipchoge, pobjednik Tour de Francea Geraint Thomas...

Gimnastičarka No.1

Na vrhu ženske ljestvice sasvim je očekivano gimnastička kraljica Simone Biles (21), superžena koja ruši sve zamislive i nezamislive rekorde. Do nje je pobjednica atletske Dijamantne lige u skoku u dalj i troskoku, 34-godišnja Kolumbijka Caterine Ibargüen, a među najspremnijih 25 mjesto je pronašlo još nekoliko atletičarki (Dina Asher-Smith, Emma Coburn, Caster Semenya, Mary Keitany), tenisačice Serena Williams i Caroline Wozniacki, skijašice Mikaela Shiffrin i Lindsey Vonn, plivačica Katie Ledecky...

Linker
19. travanj 2024 21:00