/ Martin Hunter, Hagen Hopkins / Getty Images, sn ilustracija
DAVORIN OLIVARI IZ TURSKE

MODRI BRAZILAC I NOVA ZVIJEZDA MAN. CITYJA DOBRI SU PRIJATELJI 'Neka i meni krene dobro u Dinamu, pa ćemo skupa zaigrati za Brazil!'

Piše: Davorin OlivariObjavljeno: 08. veljača 2017. 09:41

Svi koji prate nogomet sigurno nisu propustili priču od prije neki dan. Mladi Brazilac Gabriel Jesus (19) u drugoj minuti sudačke nadoknade postigao je pobjedonosni pogodak za Manchester City u sudaru Premiershipa protiv Swanseaja. Mladić je zabio i prvi pogodak za Građane i tako je postao apsolutni junak momčadi koju vodi Pep Guardiola.

Jesus je kupljen od Manchester Cityja tijekom ljeta, a Palmeirasu je plaćen 32 milijuna eura. Taj čudesni mladi nogometaš u šest utakmica za nacionalnu vrstu Brazila zabio je pet pogodaka i osvojio zlatnu medalju na Olimpijskim igrama u Riju, a nakon toga je s Selecaom krenuo putem plasmana na Svjetsko prvenstvo u Rusiji 2018. godine.

Zapamtio ga i Bilić

Gabriela Jesusa zapamtio je i naš Slaven Bilić. Kao član udarne jedanaestorice prvi put je debitirao baš protiv West Hama. Uništio je Čekićare. Građani su pobijedili s 4:0, a Jesus je bio najbolji igrač, asistent za prvi gol De Bruyneu, te strijelac trećeg za potvrdu trijumfa u Londonu. Više se nitko ne pita zašto je Sergio Aqüero na klupi Guardioline momčadi, Jesus polako postaje velika zvijezda Premiershipa.

A kakve veze ova priča o Jesusu ima s Dinamovim pripremama u Beleku? Marcos Guilherme, novo pojačanje Modrih, veliki je prijatelj s Gabrielom Jesusom, ta dva momka skupa su igrala u brazilskoj reprezentaciji U-20! Bili su u udarnoj jedanaestorici u onom finalu 2015. godine, kad je mladi Selecao u finalu Svjetskog prvenstva poražen od Srbije s 1:2.

- Gabriel Jesus moj je dobar prijatelj. Odličan je momak i fenomenalan igrač. Ono što kod njega posebno impresionira jest činjenica da je nevjerojatan radnik. Ne uzda se samo u svoj veliki talent, već u težak i naporan rad na treninzima. Vjerujem da će postati velika, velika zvijezda Premiershipa i brazilske reprezentacije - kazao nam je Marcos Guilherme.

U cijeloj priči oko njih dvojice ima jedna zanimljivost. U vrsti u kojoj su igrali skupa, dakle u selekciji U-20, Dinamov krilni igrač imao je bolju statistiku od igrača Pepa Guardiole.

Različiti tipovi

Naime, Jesus je u devet utakmica za tu selekciju postigao dva pogotka, dok je Guilherme u devet utakmica zabio četiri puta.

- Ha, nisam znao za tu statistiku, ali zgodno zvuči, zar ne? Samo, on je sad već u najboljoj reprezentaciji Brazila, gdje mu ide sjajno. Kao i u Manchestber Cityju. Vjerujem da će tako i meni krenuti u Dinamu, da ću se dokazati u Europi, te da ćemo možda opet zaigrati skupa u reprezentaciji Brazila, naravno u ovoj u kojoj on već igra, u seniorskoj.

Pitali smo Guilhermea može li Jesus u budućnosti biti bolji od Neymara?

- Radi se od dva različita igrača. Ali svakako stoji opcija da Jesus može dostići Neymarovu slavu, jer i on je već sad u svjetskom vrhu - zaključio je Guilherme.

Guilherme je došao na posudbu u Dinamo do ljeta 2018. godine. Zagrebački klub za tu posudbu mora platiti milijun eura. Ali do kraja ove godine mora se izjasniti hoće li zadržati Guilhermea ili ne.

Ukoliko odluka bude “da”, može otkupiti 50 posto transfera, odnosno vlasništva nad Brazilcem za 3,5 milijuna eura. U tom slučaju, dakle u ljeto 2018. godine Guilherme bi za Dinamo potpisao na pet godina. Po transfernom planu, Dinamo ga mora prodati do 2020. godine, te s Doyen Sport grupacijom podijeliti zarađeni novac u omjeru 50:50. Ako ga Dinamo ne želi prodati do 2020. godine, mora otkupiti i drugih 50 posto vlasništva nad Guilhermeom. Dakle, ukupno, ako Dinamo i nakon 2019. godina zadrži Guilhermea, u njega će uložiti više od 10 milijuna eura!

Screenshot/Facebook GNK Dinamo

Zbrojiti je jednostavno, posudba košta milijun, a ako ga se želi zadržati i potpiše petogodišnji ugovor, onda stoji 3,5 milijuna eura, ako ga se ne proda do 2020. mora se platiti još 3,5 milijuna eura. To ukupno iznosi 8 milijuna eura. Plus plaća Guilhermea koji iznosi milijun eura godišnje!

Dakle, kad se sve zbroji, ako Guilherme ostane jedan od ključnih igraća u budućnosti Modrih, ispada da Dinamo nikada nije toliko uložio u jednog igrača!

Veliki izazov

Međutim, kako vidite, sve je to ipak “sitniš” u usporedbi s onim koliko je Manchester City platio Gabriela Jesusa. To je i odgovor onima koji se možda pitaju zašto je Jesus završio u redovima Građana kod Pepa Guardiole, a Guilherme u dresu Modrih kod Ivajla Peteva. Osim što je dvije godina mlađi, Jesus je već velika zvijezda u Brazilu, talent o kojem se priča, dok Marcos kroz igre u Europi, počevši s Dinamom, to tek mora postati. Konačno, njegov start u najboljoj vrsti Selecaa zaista je impozantan.

Od svog premijernog nastupa u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo 1. rujna protiv Ekvadora, kad je imao 19 godina, 4 mjeseca i 29 dana, u šest utakmica zabio je pet golova i četiri puta asistirao! Na toj već spomenutoj premijeri zabio je dva pogotka i asistirao, dakle u A selekciji Brazila imao je start iz snova.

Na Guilhermeu, njegovu prijatelju i suigraču iz brazilske selekcije U-20, sada je prilika da igrama u plavom dresu pokuša dostići Jesusa.

Linker
25. travanj 2024 00:39