Zeljko Hajdinjak / Cropix
BIVŠI HAJDUKOVAC NA MAKSIMIRU

NA MAKSIMIR DOLAZI BRANIČ KOJEG JE IZBORNIK ZLATKO DALIĆ VRATIO MEĐU VATRENE 'Kad sam vidio ždrijeb, bio sam sretan što smo izvukli Dinamo'

Piše: Dražen AntolićObjavljeno: 02. rujan 2018. 19:35

Možda ste zaboravili da je Krasimir Balakov gurnuo Antonija Milića u prvu momčad Hajduka kad je imao 17 godina. Već je tri sezone u Belgiji pa neki u Hrvatskoj na prvu loptu znaju pitati - koji Milić? Miješajući njega i Osječanina Hrvoja Milića, donedavnog igrača Napolija. Obojici je, izgleda, suđeno da budu na rubu reprezentacije, pa ih se malo zove, potom preskoči, no za Antonija se u Belgiji nižu komplimenti, nedavno je Ivan Santini bez krzmanja konstatirao: “On je najbolji lijevi stoper lige.” Ime je stjecao u Oostendeu, od ovog ljeta nosi dres Anderlechta, a mogao bi u Portugalu i Španjolskoj obući i dres Hrvatske jer ga je Zlatko Dalić vratio među Vatrene.

Dodatnu draž njegovoj jeseni dat će ogledi s Dinamom u skupini Europske lige.

- Naravno. Kad sam vidio ždrijeb, bio sam sretan što smo izvukli Dinamo. Ne znam zašto, uvijek mi je bilo drago igrati protiv Dinama, tako i ovaj put. Pa ćemo vidjeti kako će biti - javio nam se iz Bruxellesa Milić nedugo nakon što su kuglice spojile Modre, njegove, Fenerbahče i Spartak Trnavu. Pamti derbije koje je s Dinamom odigrao u bijelom dresu.

- Kako ne, igrao sam sedam-osam puta. Iskreno, uspomene nisu baš dobre, nadam se da ću s ovim klubom promijeniti sreću.

Znam tek dvojicu Modrih

Kome dajete najveće šanse za prolaz?

- Mislim da smo mi i Fenerbahče favoriti. Iako, nikad se ne zna. Najvažnije je protiv Spartaka uzeti puni plijen, u tim manjim susretima ne smije se kiksati. Mislim da ćemo ući spremni u te utakmice i očekujem pozitivan rezultat.

Modri su dosta promijenili ekipu, koliko znate o Bjeličinoj momčadi?

- Nešto sam sitno gledao zadnju utakmicu, kad su izgubili od Young Boysa za Ligu prvaka. Iskreno, znam samo dvojicu igrača, sve su ostalo novi momci. Igraju lijep nogomet, ali smatram da imamo velike šanse protiv njih.

Anderlecht i Dinamo već su križali mačeve, Belgijanci su se veselili u Zagrebu, a Modri golom Slepičke na asistenciju Tomečaka u Bruxellesu.

- Ja sam u Anderlechtu jako zadovoljan, bitno je što sam odmah na početku uzeo poziciju u prvih 11, bilo mi je važno da se nametnem treneru. Ovog je ljeta došlo dosta novih momaka, treba vremena da se svi adaptiraju i da se momčad uigra. Nismo posve uigrani, ali idemo pravim putem.

Gavranović, Budimir, Hajrović... Nemate sliku o modrim ofenzivcima?

- Slabo. Trebat ćemo se pripremiti za utakmice, a naš trener to jako dobro radi. Tada ću moći više reći.

Poraženi ste u derbiju od Club Bruggea s 2:1, no ambicije su najveće?

Ofenzivna igra

- Normalno, Anderlecht je ovdje najveći klub, svi ga dosta respektiraju. Velika su očekivanja, imamo imperativ osvajanja domaće lige, to je najvažniji cilj, a u Europi želimo trajati koliko se god može dogurati.

Koje su najveće moći trenutačne ekipe Anderlechta? Čini nam se, napadački dvojac Santini - Dimata.

- Jasno da je to napadački tandem, ali kad pogledate statistiku utakmica, vidite koliko šansi stvaramo. Imamo dosta dobru ekipu, igramo ofenzivno, a taj će dvojac puno zabijati. Oni su najopasniji.

Santini je sjajno krenuo, može li biti najbolji strijelac prvenstva?

- Dakako da može, ima jako dobre kvalitete, ako nastavi kao što je počeo, neće biti problema što se tiče golova.

Vidite li ga kao prvog centarfora u reprezentaciji? Nema Mandžukića i Kalinića, prirodno je na toj poziciji Kramarić, ali on može igrati i druge ofenzivne role.

- Kad dobije šansu, pokazat će kvalitete koje sigurno ima da bude u prvih 11. Jako je dobra špica, koju Hrvatska, nedvojbeno, treba. Čim je došao u novi klub, počeo je tresti mreže, što govori koliko je kvalitetan, nije mu potrebna prilagodba, zna što mu je raditi i to najbolje čini.

Hoćete reći, kad uđe u prvih 11, više ga ni bagerom neće moći izbaciti, da se našalimo.

- Sigurno će pokazati vrijednost, ali na izborniku je da odluči tko će što igrati. No za njega se ne bojim, ima klasu.

Definitivno ste se profilirali kao stoper, nedavno je kazao izbornik U-21 Nenad Gračan da mu je žao što niste imali veće afinitete za lijevog beka jer ste na toj poziciji također igrali jako dobro.

- Stopera igram cijeli život, znam ga igrati i da ga ne igram dosta dugo. A bek? Pa, iskreno, koji još bek u svijetu ima visinu 192 cm i da cijeli susret sprinta gore-dolje? Nisu baš traženi tako visoki bekovi. Točno je da sam s U-21 reprezentacijom odigrao jako dobar period na toj poziciji, zato je to vjerojatno on rekao, i stvarno sam uživao u toj ekipi, bilo bi je iznimno lijepo. No najviše mogu pružiti i napredovati kao stoper.

Santini je otkrio da ste bili na tribini Lužnikija na finalu SP-a. I eto vas u nacionalnoj vrsti, moguće i s minutažom.

- Bilo mi je iznimno drago kad sam ponovno dobio poziv. Dat ću sve od sebe na treninzima da se pokažem i dokažem.

Čini se da ste sad najbliže tome da ugrabite neku minutažu, da ste kao igrač najzreliji. Možda već s Portugalom?

- Ne razmišljam puno o tome, to je sve na izborniku. U slučaju da dobijem šansu, na meni da je pružim sto posto. Moram biti spreman za to - zaključio je Milić.

Ivana Santinija i mene iživcirali su navijači na finalnoj utakmici u Moskvi

Kako je iz vaše perspektive izgledala Rusija?

- Bilo je iznimno lijepo. Trener nam je dao slobodno, odmah smo kupili karte za let u Moskvu. Šteta što nismo pobijedili u finalu.

Santini je otkrio da se pola utakmice - svađao s gledateljima.

- Nije mogao gledati jer je ispred nas na dvije stolice bilo troje-četvero ljudi, nisu svi mogli sjediti, stajali su, pa nismo vidjeli. Dobro su nas iživcirali.

Mislite li da Hrvatska može ponoviti finale?

- Sve se može ponoviti. Ne mogu točno reći kada, ali moguće je. Bili su jednom Brončani, i tada se mislilo da nikad neće više biti tako, no dolaze nove generacije, novi rezultati, dao Bog da se ovo i nadmaši.

Linker
16. travanj 2024 17:02